10.2.17

XΡ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ - Π ΣΚΟΥΡΕΤΗΣ : ΚΟΝΤΡΑ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΆ



Ημερομηνία δημοσίευσης:09/02/2017



 Χρ.Σπρίτζης- Π.Σκουρλέτης Κόντρα κορυφής
για τα αντισταθμιστικά
-Καμιά περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν βλέπει η ΕΥΔΑΠ που τονίζει ότι αναβαθμίστηκε η περιοχή με την τεχνητή λίμνη και κατέστη τουριστική.- ρίχνει στο τραπέζι ποσοστό από το «περιβαλλοντικό τέλος» πατώντας το μπαλάκι στο υπουργείο. –Την άποψή της υιοθετεί ο υπουργός Υποδομών και την αποστέλλει ως απάντηση στο Βουλευτή της ΝΔ κ. Θ.Φορτσάκη.
-«Το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα δεδομένης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης», απαντά ο κ. Πάνος Σκουρλέτης στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Σε σύγκρουση γιγάντων φαίνεται να οδηγούμαστε για το θέμα των αντισταθμιστικών, αφού οι υπερυπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης φαίνεται να έχουν τελείως διαφορετική άποψη για το θέμα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ιδίων σε ερωτήσεις των Βουλευτών Ανδρέα Λοβέρδου και Θεόδωρου Φορτσάκη.
Το υπουργείο Εσωτερικών
Από τις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις, τόσο του ιδίου του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, όσο και του Βουλευτή Φωκίδας κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου, διακρίνεται η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου να νομοθετηθούν αντισταθμιστικά οφέλη.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης σε απάντησή του (αρ.πρωτ. 2928/19.12.2016,  προς τον Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ) σημειώνει ότι προτίθεται να το αντιμετωπίσει.
Ειδικότερα, στην ερώτηση του κ. Λοβέρδου, με τίτλο, αντισταθμιστικά από ΕΥΔΑΠ ΑΕ, σημειώνει τα ακόλουθα:
«Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τις διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο Πολυνομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα προχωρήσει στην κατάθεσή του στις αρχές του επόμενου έτους (σ.σ. εννοεί αρχές 2017). Ύστερα από επεξεργασία και διαβούλευση των κρινόμενων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο τέλος των εν λόγω δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να τα αντιμετωπίσει, δεδομένης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης», καταλήγει.
Παράλληλα συναντήθηκε την Τρίτη 31/01/2017, στις 14.00, στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη ο Βουλευτής του νομού κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου. Στην συνάντηση αναλύθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα του νομού Φωκίδας, με πρώτο και κορυφαίο τα αντισταθμιστικά, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής.
Αναλυτικά, για το σκέλος των αντισταθμιστικών που είναι και το κυρίαρχο ζήτημα, ο Βουλευτής σημειώνει: «Αναζητήθηκαν λύσεις στο θέμα των αντισταθμιστικών του Μόρνου όπου ο Βουλευτής εισηγήθηκε, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, να ενταχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση και οι δύο δήμοι του νομού, Δ.Δελφών και Δ.Δωρίδας. Σημειώθηκε από τον Υπουργό ότι θα υπάρξει άμεση συνέργεια με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ.Σπίρτζη, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα το πάγιο και δίκαιο αυτό αίτημα των πολιτών του νομού».
Το υπουργείο Υποδομών
Στην απάντησή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης προς το βουλευτή κ. Φορτσάκη υιοθετεί κείμενο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ κ. Γιάννη Μπενίση με το οποίο φαίνεται η περιοχή μας να οφείλει και χάρη στην ΕΥΔΑΠ, καθώς λόγω της λίμνης αναβαθμίστηκε και κατέστη τουριστική!
Επιπλέον, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει για τις διεκδικήσεις των δήμων της περιοχής μας, προβάλλοντας ως εναλλακτική, τα αντισταθμίσματα να προκύψουν από το Περιβαλλοντικό Τέλος που είναι στα σκαριά. Κάτι που όμως δεν μπορεί να συμβεί.
Επίσης, ισχυρίζεται ότι αν μπει αντισταθμιστικό όφελος το κόστος θα επιμεριστούν οι καταναλωτές της Αθήνας, ωστόσο μπορεί άνετα να προκύψει από τα τεράστια κέρδη της εταιρείας και τα διαφημιστικά πακέτα που μοιράζει αφειδώς σε ΜΜΕ και Συλλόγους που συμμετέχουν στελέχη της για εκδηλώσεις λαϊκής κατανάλωσης.
Η ΕΥΔΑΠ στην απάντησή της, με αρ. πρωτ. 3/11-1-2017, αναφέρει τα εξής:
Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. αναφορικά με το ανωτέρω έγγραφό σας, ως λειτουργός και συντηρητής του Ταμιευτήρα Μόρνου, σας ενημερώνει για τα εξής:
1.Το φράγμα και ο ταμιευτήρας του μόρνου βρίσκονται εντός του Δήμου Δωρίδας.  Στο δήμο Δελφών ανήκει ένα μικρό μέρος της λεκάνης απορροής του Ποταμού Μόρνου.
Οι όποιοι περιορισμοί σε χρήσεις γης, επηρεάζουν και σε περιοχές όπου δε θα μπορούσε να αναπτυχθεί καμιά από τις χρήσεις που απαγορεύονται λόγω του ταμιευτήρα.
Σύμφωνα με την πρόσφατα διενεργηθείσα Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπόνησε η ΕΥΔΑΠ ΑΕ (Ιούνιος 2016), δεν προκύπτουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεδομένης της καλής και σταθερής κατάστασης των οικοσυστημάτων κατάντη του φράγματος.
Αντίθετα, η κατασκευή της τεχνητής λίμνης, μιας λίμνης εξαιρετικής ομορφιάς, έχει συμβάλει στο να τοποθετηθεί η περιοχή στον τουριστικό χάρτη. Η εικόνα της λίμνης δεσπόζει στις παρουσιάσεις του Δήμου και σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Γύρω από τη λίμνη υπάρχει οδός που ευνοεί ιδιαίτερα την τουριστική αξιοποίηση με έμφαση στη φύση και τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Με την κατασκευή του ταμιευτήρα βελτιώθηκε σημαντικά το οδικό δίκτυο της περιοχής. Μετά την κατασκευή του φράγματος υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών που επιτρέπει χρήσεις πλησιέστερα στην κοίτη. Το υδάτινο σώμα λόγω της θερμοχωρητικότητάς του περιορίζει τα ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα. Με την κατασκευή των έργων της σήραγγας που διαπερνά τον ορεινό όγκο της Γκιώνας και του υδραγωγείου Μόρνου – Αθηνών κατέστη δυνατή η υδροδότηση των τοπικών δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου δελφών (Άμφισσας, Ιτέας, Δελφών, Δεσφίνας κ.α.)
2.Κανένα δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Δωρίδας δεν υδρεύεται και κατ’ επέκταση δεν αποδίδει λογαριασμό στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Αντίθετα στο δήμο Δελφών παρέχεται ανεπεξέργαστο (αδιύλιστο) νερό από το υδραγωγείο Μόρνου – Αθηνών, στις εγκαταστάσεις των ταχυδιυλιστηρίων (ΤΧΔ) που διαθέτει ο ίδιος ο Δήμος στην Άμφισσα και τη Δεσφίνα, μέσω των οποίων υδρεύονται τα δημοτικά διαμερίσματα που αναφέρονται παραπάνω. Τα ΤΧΔ και το δίκτυο του καθαρού νερού ανήκουν και λειτουργούν από το Δήμο Δελφών. Ο Δήμος αγοράζει μόνο το ανεπεξέργαστο νερό με χρέωση του αντίστοιχου κόστους αυτού, όχι στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αλλά στην εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ, ΝΠΔΔ που ελέγχεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Υπενθυμίζεται ότι, η υδροδότηση των εν λόγω περιοχών θα ήταν εξαιρετικά δυσχερής χωρίς την κατασκευή των έργων του φράγματος και του υδραγωγείου Μόρνου.
Να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον από 30/06/2016 Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμιών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η οικολογική κατάσταση των 12 ποτάμιων υδάτινων σωμάτων (το 100%) της ΛΑΠ GR0421του Μόρνου είναι σε καλή κατάσταση. Αντίστοιχα η χημική κατάσταση των ποτάμιων υδάτινων σωμάτων του ποταμού Μόρνου είναι κατά 75% καλή και 25%  άγνωστη.
Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη άγνωστης κατάστασης δεν οφείλεται στη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου διότι στο ευρύτερο Υδάτινο Διαμέρισμα, υπάρχουν ποτάμια υδατικά σώματα σε μέτρια ή άγνωστη κατάσταση χωρίς να επηρεάζονται από παρουσία της τεχνητής Λίμνης.
Συμπερασματικά και κατόπιν των ανωτέρω, δεν προκύπτει περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά στο αίτημα περί αντισταθμιστικών οφελών, αυτό εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της εταιρείας μας, η οποία αποτελεί τον συντηρητή και λειτουργό του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, μέσω του οποίου υδροδοτείται το Λεκανοπέδιο Αττικής, στο οποίο βεβαίως συμπεριλαμβάνεται η τεχνητή λίμνη, το φράγμα και το υδραγωγείο του Μόρνου.
Παρόλα αυτά πρέπει να αναφέρουμε ότι τα αντισταθμιστικά αυτά θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές κατοίκους της Αττικής, πολλοί από τους οποίους, ειρήσθω εν παρόδω,  κατάγονται και διατηρούν κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς με τους παραπάνω αναφερόμενους δήμους.
Ενημερώνουμε όμως ότι στην υπό υπογραφή, ΚΥΑ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, για την κοστολόγηση και την τιμολόγηση του νερού, προβλέπεται να λαμβάνεται υπόψη Περιβαλλοντικό Τέλος που αποτελεί την οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο Περιβαλλοντικό Τέλος και στο Κόστος του Πόρου. Από αυτό ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκύψουν τα όποια αντισταθμίσματα για ανάκτηση των υδατικών σωμάτων που υποβαθμίστηκαν από τη χρήση του ύδατος», καταλήγει ο κ. Μπενίσης στην απάντησή του. 
Το Περιβαλλοντικό Τέλος δεν μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα
Το Περιβαλλοντικό Τέλος πρέπει να αποδίδεται στο πράσινο Ταμείο από τον οικείο ΟΤΑ και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Μπαίνει δε, κλιμακωτά, ανάλογα με την κατανάλωση κάθε παροχής. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να παρακρατηθεί ως αντιστάθμισμα από τον κάθε δήμο.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γνωστοποιεί, έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος καθώς και στους οικείους ΟΤΑ Α' βαθμού το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στους τελικούς χρήστες.
Στη συνέχεια, «οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους, προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους. Για τον προσδιορισμό των τιμολογίων προς τους τελικούς χρήστες, οι πάροχοι λαμβάνουν υπόψη, πέραν του χρηματοοικονομικού κόστους, και το περιβαλλοντικό κόστος καθώς και το κόστος πόρου. Στα τιμολόγια κάθε παρόχου υπηρεσιών ύδατος αναγράφεται υποχρεωτικά, με διακριτό και εύληπτο τρόπο, το "περιβαλλοντικό τέλος".
Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος «προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες. Το ποσό των εισπραχθέντων περιβαλλοντικών τελών αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό που συστήνεται για την υλοποίηση των σχετικών Συμπληρωματικών Μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 12 (παρ. 5) του Π.Δ.51/2007. Από το ανωτέρω ποσό, το 2,5% παρακρατείται από τους παρόχους, για ίδιο λογαριασμό, με εξαίρεση τις πολυμετοχικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης που είναι «εισηγμένες» στο χρηματιστήριο, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ 0,00%, έναντι του κόστους παροχής των σχετικών υπηρεσιών».
Στις περιπτώσεις των συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ 0,00% ΑΕ ή άλλων παρόχων υπηρεσιών ύδατος, η ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού τέλους στα τιμολόγια αυτών των παρόχων πραγματοποιείται κατά τις περιόδους που ορίζονται στις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Προβλέπεται πως οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος υποχρεούνται να γνωστοποιούν ετησίως, στη Δ/νση Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το ύψος του εισπραχθέντος ποσού των αποδιδόμενων τελών στον Ειδικό Λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου.
Η είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες «γίνεται από τον οικείο ΟΤΑ Α' βαθμού με την έκδοση σχετικών τιμολογίων, ανάλογα με την κατανάλωση κάθε χρήστη. Μετά την παρακράτηση του 2,5% για τις ανάγκες παροχής των σχετικών υπηρεσιών, ο οικείος ΟΤΑ Α' βαθμού αποδίδει το υπόλοιπο ποσό των τελών υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό που συστήνεται για την υλοποίηση των σχετικών Συμπληρωματικών Μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 12 (παρ. 5) του Π.Δ. 51/2007».
Τα έσοδα που προκύπτουν από τα περιβαλλοντικά τέλη «έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των Σχετικών Συμπληρωματικών Μέτρων που έχουν διαμορφωθεί στο εκάστοτε ισχύον Πρόγραμμα Μέτρων, βάσει των άρθρων 8 και 9 του Ν. 3199/2003».
Ακυρώθηκε το ραντεβού Καπετζώνη – Σκουρλέτη
Έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία η ακύρωση του καθορισμένου ραντεβού των κυρίων Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Καπεντζώνη, με ευθύνη του πρώτου, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Μάλιστα, επρόκειτο να συζητήσουν, ακριβώς αυτό το θέμα και πιο συγκεκριμένα, την παραμονή του άρθρου 66 στο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δέσμευση του κ. Σκουρλέτη.   
Μετά την ακύρωση του εν λόγω ραντεβού ο Δήμαρχος Δωρίδας είναι σα αναμονή για του ορίσουν νέο.
Οι πολιτικές προεκτάσεις της διάστασης απόψεων των δυο υπουργών
Ο κ. Κωστοπαναγιώτου στο δελτίο τύπου ισχυριζόταν ότι ο κ. Σκουρλέτης θα έχει προσεχώς επαφή με τον συνάδελφό του κ. Σπίρτζη για το ζήτημα αυτό. Φαίνεται όμως από την απάντηση του δεύτερου πως δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης, για το επίμαχο θέμα.
Εξάλλου, χωρίς την αποδοχή του άρθρου από το υπουργείο Μεταφορών, ακόμη και αν ψηφιστεί, (σ.σ. που δεν θα μπορέσει να περάσει χωρίς τη συγκατάθεση του κ. Σπίρτζη), θα μείνει κενό γράμμα στα χαρτιά, όπως έχουν μείνει τόσα και τόσα άρθρα, που αν ίσχυαν κανένα νοσοκομείο δεν θα έμενε χωρίς γιατρό!\
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΟΡΑΦΟΚ

No comments: