29.2.12

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Επιχορήγηση της εργασίας

 

Ρεπορτάζ Ειρήνη Χρυσολωρά

Μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα θα επιχειρήσει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αντίβαρο στα μέτρα λιτότητας του Μνημονίου, απαντώντας σε ανάλογο αίτημα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, όπως προέκυψε - μεταξύ άλλων - και από την προχθεσινή συζήτηση στη γερμανική Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, πραγματοποιήθηκαν χθες συναντήσεις μιας ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στελέχη του Γραφείου του Πρωθυπουργού και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να συζητηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τον σκοπό αυτόν. Οι χθεσινές συναντήσεις στην Αθήνα ήταν προπομπός της σημερινής στις Βρυξέλλες μεταξύ του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε να προωθηθούν ταχύτερα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υφιστάμενα προγράμματα που δεν απαιτούν θεσμική μεταρρύθμιση και έχει αποδειχθεί ότι είχαν επιτυχία στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες για νέους, επιχορήγηση εργασίας συνοδευόμενη από αντίστοιχη κατάρτιση και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Στη συνέχεια θα υποβληθούν ενδεχομένως και νέες προτάσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η απορροφητικότητα των πόρων του Κοινωνικού Ταμείου περιορίζεται στο 23%, επομένως υπάρχουν ακόμη πολλά διαθέσιμα κεφάλαια. Την ίδια ώρα η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 46,6%.

tanea.gr

No comments: