21.10.07

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ - Ε '.

Αφήσαμε έξω απ' την χθεσινή μας αναφορά στα μαγαζία μας , το Φαρμακείο μας , γιατί το Λιδορίκι είχε από τότε φαρμακείο , τόχε ο Ηλίας Παπανικολάου , που ήταν φαρμακοποιός .
Όπως αναφέραμε και χθες , υπήρχαν τότε , στο χωριό μας και μερικά επαγγέλματα , που δεν είχαν συγκεκριμένο..στέκι , μαγαζί , και τα οποία έχουν από χρόνια..εξαφανιστεί , εκκλείψει...αξίζει όμως να τα αναφέρουμε έτσι γιά να τα..μάθουν οι πιό νέοι...

ΟΙ..ΒΟΙΔΟΦΥΛΑΧΤΕΣ...( Βροκόλοι ).
Ήταν χωριανοί μας που αναλάμβαναν έναντι αμοιβής , είτε χρηματικής είτε σε..ποσοστό επί της σοδειάς , την επιτήρηση των βοδιών που είχαν οι οικογένειες , κατά τις ώρες που οι ιδιοκτήτες ήταν απασχολημένοι στις δουλειές τους , πρόβατα , χωράφια κλπ , ο μόνος γνωστός , σε μας και την κυρία Σοφία , είναι :

Γεωργουσόπουλος Αθανάσιος η Ταρανάς .

Ένα παραπλήσιο επάγγελμα που αφορούσε στην ..απασχόληση των οικόσιτων ζώων των Λιδορικιώτικων νοικοκυριών , ήταν οι τσοπάνηδες , όπως τους λέγαμε , που.. απασχολούσαν τις οικόσιτες γίδες , κατά τις ώρες που οι ιδιοκτήτες ήταν απασχολημένοι στις διάφορες δουλειές τους , θα τους ονομάσουμε απλά τσοπάνηδες - μαναροφύλακες , σε διάκριση απ' τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους , που κι' αυτούς στο χωριό μας τσοπάνηδες τους λέμε .

ΟΙ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ-ΜΑΝΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ .
Απ' όσο γνωρίζουμε οι τσοπάνηδες που πρόσεχαν , απασχολούσαν και βόσκαγαν καθημερινά τις οικόσιτες κατσίκες ( γίδες ) των Λιδορικιωτών , ήταν :
Τσιάντας Δημήτριος ( Τσιαντομήτρος ) .
Κωστοπαναγιώτου Απόστολος ( Πισλαποστόλης ) .
Λεπτομέρειες γιά τους ίδιους και το επάγγελμά τους θα δώσουμε σε άλλη αναφορά μας στα διάφορα Λιδορικιώτικα επαγγέλματα , αναλυτικά .

ΟΙ ΑΛΩΝΙΣΤΑΔΕΣ ( Βαλμάδες ) .

Ασημακόπουλος Νίκος η Καπακάς .
Γεροδήμος Αλκιβιάδης .
Δρόσος Χαράλαμπος η Χαραλαμπάκης ( προφανώς ο μετέπειτα..κουρέας ).
Μαργέλλος Κωνσταντίνος η Καραγιάννης .
Πανάγος Σπυρίδων .
Πανάγος Νικόλαος .
Παπαδάκης Κων/νος η Μπαζές .

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΔΕΡΜΑΤΩΝ ( Τομαράδες ) .
Οι τομαράδες , μάζευαν τα δέρματα ( τομάρια ) απ' τα ζώα που σφάζονταν στο Λιδορίκι και τα πουλούσαν στα βυρσοδεψεία ( ταμπάκικα ) , συνήθως στην Άμφισσα .

Κατσιούρης .
Κολοκύθας Ανδρέας .
Σκούτας .
Θεοχαρόπουλος Δήμος ( Ψχούλα ) .

ΟΙ ΓΑΝΩΜΑΤΗΔΕΣ ( Κασσιτερωτές ).

Ξυλάγγουρας Γεώργιος .
Αργότερα κι' ο Κουτσιαύτης Αθανάσιος .

ΟΙ ΤΕΛΑΛΗΔΕΣ .
Ήταν τα.... ΜΜΕ της εποχής , ενημέρωναν τους Λιδορικιώτες γιά κάθε τι που γινόταν στο χωριό .

Καραγιώργος Ζήσιμος .
Καραμήτσος Γεώργιος ( Μαλάμος ) .

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι...........

No comments: