5.10.07

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.....

Τρεις , απ' τους σημαντικότερους μουσικούς της περιοχής μας , Γιάννης Μπίρπος , απ' την Αμυγδαλιά , βιολί , Θανάσης Πίτσιος ( Φαλιαμπάρας ) , απ' το Βελούχι , κλαρίνο , κι' ο χωριανός μας , Γιώργος Πανάγος , κιθάρα-λαούτο , λίγο πριν ξεκινήσει το...πανηγύρι της Παναγίας , στο Βελούχι , υπέροχη φωτογραφία , υπέροχοι..μουσικοί και κυρίως...άνθρωποι....
Γιώργος Πανάγος και Θανάσης Πίτσιος , στο μπαλκόνι του σπιτιού , του δεύτερου , στο Βελούχι , το Δεκαπενταύγουστο .

Μιά αντιπροσωπευτική φωτογραφία , σπάνιας ομορφιάς , από κάποιο Λιδορικιώτικο πανηγύρι , η ορχήστρα έχει κάνει και ενισχυτικές...μεταγραφές , Κακόπουλος , από Σκαλούλα , σαντούρι , Λαίνης , κλαρίνο και Μαργώνης , από Κολοπετινίτσα , βιολί , η..διεθνούς...φήμης τραγουδίστρια , μας είναι...δυστυχώς...παντελώς...άγνωστη....
Και οι τρεις φωτογραφίες , προέρχονται απ' το προσωπικό αρχείο του αγαπητού φίλου και χωριανού , Νίκου Γ. Πανάγου , τον ευχαριστούμε....

Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μουσικής παράδοσης στο Λιδoρίκι,αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ,ούτε καν ίχνη έχουν περισωθεί που να ενισχύουνμια τέτοια άποψη.Οι Λιδoρικιώτες βέβαια,όπως σχεδόν όλοι οι Έλληνες που έζησαν και μεγά-λωσαν στην περιφέρεια και μάλιστα σε γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές,μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα,ζούσαν την καθημερινότητά τους με μουσική και τραγούδια που ταίριαζαν στην κάθε περίπτωση .
Ας μη ξεχνάμε οτι οι πρόγονοί μας , στις χαρές αλλά και στις λύπες τους , ακόμα και στις μεγαλύτερες συμφορές τους , εκδήλωναν τα συναισθήματά τους , την ψυχική τους διάθεση ,με μουσική , χορό και τραγούδι .
Το τραγούδι,γενικά,ήταν και είναι βαθειά ριζωμένο στη Λιδορικιώτικη ζωή ,τραγουδάμε τον έρωτα ,την αγάπη ,τη γέννηση ,το θάνατο ,τον γάμο ,τις χαρές μας και τις λύπες μας , πάντα όμως , μέ μιά έντονα... σκωπτική διάθεση , που πολλές φορές , ξεπερνώντας τα ανεκτά όρια , προχωράει στο χώρο , σχεδόν ,της ....ειρωνίας.
Όσοι γεννήθηκαν , μεγάλωσαν και έζησαν στο Λιδωρίκι , έχουν αυτό το ιδιαίτερο γνώρισμα που , για άλλους είναι ελάττωμα , και για άλλους πάλι χάρισμα , δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός οτι η αληθοφανέστερη και ισχυρότερη εκδοχή , γύρω απ΄το όνομα του χωριού μας , ειναι αυτή που θέλει το Λοιδορίκι να προέρχεται από το ρήμα λοιδορώ και αν λάβουμε υπόψη μας,από κείμε-
να που έχουν σωθεί,διάφορα χαρακτηριστικά περιστατικά τότε, αβίαστα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα οτι αυτό μας το χούγι , έδωσε την ιδέα για το βάφτισμα τουχωριούμας.Υπάρχουν βέβαια πολλές άλλες εκδοχές , από ανθρώπους που , όχι μόνο δεν έζησαν στο χωριό μας , αλλά ούτε , καν , γνώριζαν που πέφτει , γεωγραφικά.
Ας έρθουμε όμως στα της μουσικής μας παράδοσης,όπως προαναφέραμε δεν υπάρχουν ,κι’άν
υπήρξαν δεν σώζονται , τραγούδια που να αφορούν αποκλειστικά στο Λιδωρίκι.και να αναφέ -ρονται σε γεγονότα η και πρόσωπα της περιοχής ,γεγονός που υποδηλώνει , την ανυπαρξία
δημιουργών γιατί , κακά τα ψέματα ,τόσα και τόσα έγιναν στην περιοχή μας στις σημαντικότερες περιόδους της ιστορίας μας κάτι σχετικό θα έπρεπε να έχει γίνει στο τομέα αυτό και να είχε περισωθεί.Έλειπαν φαίνεται οι κατάλληλοι άνθρωποι,οι τραγουδοποιοί της εποχής , να αποθανατίσουν , με τον τρόπο τους , τα γεγονότα , όπως άλλωστε έγινε σε πολλά άλλα μέρη της πατρίδος μας.
Το όνομα βέβαια Λιδορίκι , αναφέρεται σε πολλά δημοτικά τραγούδια , που εξιστορούν γεγονότα της επαναστατικής περιόδου του 1821 , και εξυμνούν , επίσης , ηρωικές πράξεις αγωνιστών , της περιόδου εκείνης , που έδρασαν στην περιοχή μας , και μάλιστα γραμμένο με διαφορετικές , κατα περιόδους , γραφές , π.χ Λοιδορίκι , Λοιδωρίκι , Λιδορίκι η Λιδωρίκι .
Το μόνο και μοναδικό τραγούδι , που υπάρχει και αναφέρεται , αποκλειστικά , στο χωριό μας είναι η περίφημη Λιδορικιώτισσα , που όμως γράφτηκε και δισκογραφήθηκε πολύ αργότερα , το 1947 , και τα μόνα του στοιχεία , που έχουν σχέση με την περιοχή μας , είναι ο τίτλος του τραγουδιού και η τραγουδίστρια , η υπέροχη κυρία Έλένη Λιάπη-Αναδιώτη , που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό , πολύ κοντά στο Λιδωρίκι , στον Κονιάκο.
Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί από διάφορους.....λογοτεχνίζοντες , Λιδορικιώτες , και μη , όπως επίσης πολλά αφέθηκαν , εντέχνως , να αιωρούνται , γύρω απ’ τους δημιουργούς του τραγουδιού , όπως επίσης και για το λόγο που αυτό γράφτηκε.
Δυστυχώς , η πραγματικότητα είναι απολύτως...πεζή , και μάλλον πολύ , για μας , απογοητευτική .
Το τραγούδι αυτό λοιπόν , που με τα χρόνια έγινε ο Εθνικός ύμνος του χωριού μας , δεν είναι έργο κάποιου Λιδορικιώτη δημιουργού , ούτε , όπως πολλοί υποστηρίζουν , γράφτηκε για κάποια κοπέλα από το χωριό μας , και κυρίως δεν έχει καμιά σχέση μεκάποιο , δήθεν , συγκλονιστικό ερωτικό ειδύλλιο , που διαδραματίσθηκε με ηρωίδα χωριανή μας ,τίποτα από όλα αυτά , απολύτως τίποτα δεν ισχυει , και η πραγματικότητα λοιπόν , όπως προαναφέραμε , είναι απλή , πεζή και καθόλου , μα καθόλου , ρομαντική.
Εκείνη λοιπόν την εποχή ,το 1947 , ένα καινούργιο αστέρι άρχισε να λάμπει στο χώρο του δημοτικού μας τραγουδιού , νέα , όμορφη , με υπέροχη φωνή , η Ελένη Λιάπη , απ’τον Κονιάκο Φωκίδος , και αμέσως άρχισε να δισκογραφεί τραγούδια , πράγμα πολύ δύσκολο για τα τότε δεδομένα , όλοι λοιπόν , οι ασχολούμενοι με το δημοτικό τραγούδι , έσπευδαν να της δώσουν τραγούδια τους , γιατί έβλεπαν τη... ραγδαία εξέλιξή της .
Έτσι λοιπόν , η Ελένη άρχισε να γίνεται όνομα , φίρμα και κάποια στιγμή , όπως η ιδια μας εκμυστηρεύτηκε , ένας μουσικός της αρχήστρας με την οποία συνεργαζόταν , και έγραφε και τραγούδια , ο Ρούβας , τη ρώτησε μια μέρα : από που είσαι βρε Ελένη ; κι’αυτή φυσικά απάντησε απ’το Λιδορίκι , γιατί ποιός θα γνώριζε τότε τον Κονιάκο , και τότε
της είπε , μεταξύ σοβαρού και αστείου , άντε ...θα σου γράψουμε κι’ένα τραγούδι για το χωριό σου , κι έτσι κι’έγινε , και ο κύριος Ρούβας , έτσι λεγόταν οδημιουργός , έγραψε τη Λιδορικιώτισσα , που είναι βέβαια ένα υπέροχο δημοτικό τραγούδι , ένα τσάμικο με ρυθμό και όμορφη μελωδία , που όμως δεν περιέχει κανένα στοιχείο , πλην του τίτλου , που να παραπέμπει στο Λιδορίκι η ,τέλος πάντων , να θυμίζει κάτι από αυτό , πιστεύουμε οτι είναι κοπιαρισμένο τραγούδι που θα μπορούσε , ίσως , να γραφτεί για εκατοντάδες άλλα χωριά.
Όπως όμως κι’άν γράφτηκε το τραγούδι , η υπέροχη φωνή της κυρίας Λιάπη , και η ξεχωριστή ερμηνεία της , έδωσαν στη Λιδορικιώτισσα φτερά , και την έκαναν μεγάλη επιτυχία που άντεξε στο χρόνο , και τραγουδιέται ακόμα και το κυριότερο , συμπεριλαμβάνεται στις καινούριες επανεκδόσεις που κυκλοφορούν , θα πρέπει εδώ όμως να αναφέρουμε και το ...αστρονομικό ποσό της αμοιβής της κυρίας Ελένης για το τραγουδι αυτό , κρατηθείτε....πεντακόσιες ολόκληρες δραχμές , ναι όπως το διαβάζετε , ένα πεντακοσάρικο... .
Χρωστάμε πολλά στην κυρία Λιάπη , που έκανε το χωριό μας γνωστό στο Πανελλήνιο , και θάπρεπε , για τον λόγο αυτό , ο Δήμος και οι διάφοροι Σύλλογοί μας να την έχουν τιμήσει σε μια σεμνή τελετή , το αξίζει , ποιός όμως ασχολείται με τέτοια θέματα , που ούτε πουλάνε , ούτε αποφέρουν κέρδη και κυρίως ψήφους ; κανένας ...

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι......

No comments: