25.9.11

ΚΡΥΦΟ ΧΡΕΟΣ 5 ΤΡΙΣ e EXΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ !

 

 

Ορίστε ποιοι μιλούν για ελληνικό χρέος και κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της.

Η χώρα που κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα, η Γερμανία, η κατά τα άλλα «ατμομηχανή της Ευρώπης», πάνω στην οποία υποτίθεται ότι στηρίζεται ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έχει κρυμμένο χρέος πέντε τρισ. ευρώ! Την αποκάλυψη αυτή δεν την έκανε κάποιος εχθρός της Γερμανίας. Την πραγματοποίησε η γερμανική εφημερίδα «Hadelsblatt», η οποία μάλιστα επικαλείται τις εκτιμήσεις του Γερμανού καθηγητή Οικονομικών Μπερντ Ράφελχισεν από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Τα ελλείμματα στην κοινωνική ασφάλιση και στα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι, κατά τον καθηγητή, η αιτία που το γερμανικό κράτος έχει «κρυφό» χρέος ύψους πέντε τρισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτή που πιέζει αφόρητα την ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για να σωθούν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων το χρέος ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να συγκριθεί με το γερμανικό. Μάλιστα, αν στο παραπάνω ασύλληπτο νούμερο των πέντε τρισ. ευρώ, προστεθούν τα δύο τρισ. ευρώ που επίσημα παραδέχεται η γερμανική κυβέρνηση, τότε το δημόσιο χρέος τής «πιο ισχυρής οικονομίας της ευρωζώνης» φτάνει στο εξωπραγματικό ποσό των επτά τρισ. Ευρώ.

Φυσικά, ο Ελληνας μισθωτός ή συνταξιούχος, και όχι ο Γερμανός, είναι εκείνος που αναγκάζεται να υποστεί όλα αυτά τα ληστρικά μέτρα που διαλύουν κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακής δικαιοσύνης.

Σημειώνεται, ότι οι γερμανοί βρίσκονται πίσω από όλη την πίεση και την κριτική που δέχτηκε η Ελλάδα για τα λεγόμενα Greek Statistics. Μάλιστα, Γερμανός είναι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγγελίες των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πίεσε και, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της, πέτυχε τη δραματική αναθεώρηση προς τα πάνω των ελληνικών ελλειμμάτων. Η αναθεώρηση αυτή άνοιξε τον δρόμο για τον «Αρμαγεδδώνα» των μέτρων που οδηγούν στην πτώχευση της ελληνικής οικονομίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Δεν βγαίνει η συμφωνία του Ιουλίου

Ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τη διάρκεια δηλώσεων στην Ουάσινγκτον, ο Β. Σόιμπλε επισήμανε ότι «υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου». Λίγο αργότερα, ο ίδιος αυτοαναιρέθηκε, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να επενδύσει κανείς από τώρα σε αυτό το ενδεχόμενο! Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αρχίζουν να κατανοούν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα διάσωσης θα παραμείνει κάτω των προσδοκιών, αν δεν υπάρξουν σύντομα αποφάσεις για την 6η δόση της βοήθειας. Χθες ένας εκ των συμβούλων της καγκελαρίου Μέρκελ, ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μίκαελ Μάιστερ, προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει «συντεταγμένα» μέσα στο 2013.


105.000.000 € χρωστάει το κράτος στη ΔΕΗ

Στα κουτουρού φαίνεται ότι έθεσε τους στόχους για τα έσοδα από το τέλος ακινήτων η κυβέρνηση. Τα έγγραφα που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός κατέδειξαν ότι την ώρα που η κυβέρνηση προϋπολογίζει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ οι οφειλές των πελατών προς τη ΔΕΗ ανέρχονται ήδη σε 822.000.000 ευρώ. Από τους μεγαλύτερους μάλιστα οφειλέτες της επιχείρησης ηλεκτρισμού είναι το ίδιο το Δημόσιο, καθώς τα χρέη του στην κατηγορία χαμηλής τάσης ανέρχονται στα 105.000.000 ευρώ.

Τα έγγραφα έφτασαν χθες ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Νικολόπουλου και είναι αποκαλυπτικά.

Οσον αφορά το χρέος του Δημοσίου, πρωταθλητής αναδεικνύεται το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων λόγω φωτεινών σηματοδοτών με 48.900.000 ευρώ, που διεκδικούνται μάλιστα δικαστικώς.

Ακολουθούν:

-συγκεντρωτικοί λογαριασμοί άλλων υπουργείων με 28.400.000 ευρώ,

-περιφέρειες Δημοσίου για ηλεκτροφωτισμό κυρίως δρόμων με 13.470.000 ευρώ,

-σεισμόπληκτοι Αττικής με 4.700.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου ομολογούσε χθες στη Βουλή την παντελή αποδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή τομεάρχη της Ν.Δ. Γ. Βρούτση.

Ο κ. Οικονόμου με αφοπλιστική ειλικρίνεια περιέγραψε το μπάχαλο ως εξής: «Στη διάθεση του υπουργείου υπάρχει ενημέρωση από το σύνολο των ΔΟΥ της Επικράτειας, μόνο μέχρι 31.12.2009 για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα οποία, κατ' εκτίμησή τους, φέρονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης».

Η υπουργική απόφαση δε, που προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αξιολογεί το κατά πόσον οι ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο οφειλές επιδέχονται εισπράξεως, είναι στο στάδιο της υπογραφής από τον υπουργό.

Γιώργος Λυκουρέντζος

No comments: