Εύα Καραμανώλη
Πολυμελές είναι σύμφωνα με τις εισαγγελείς το «δίκτυο» που φέρεται να συμμετείχε στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος». Πλην του Ακη Τσοχατζόπουλου και των τεσσάρων προσώπων σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης, στην οργάνωση συμμετείχαν κατά τους εισαγγελείς δέκα ακόμη πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, αλλά και συγγενικά της πρόσωπα.
Η ποινική εμπλοκή της κ. Σταμάτη αφορά το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που περιήλθε στην ιδιοκτησία της. «Στις 16/4/2010 απέκτησε περιουσία εν γνώσει ότι προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα». Οι εισαγγελείς αναφέρονται στις «εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού μέσω των εταιρειών Torcaso και Nobilis (880.411 ευρώ), προερχόμενα από παθητική δωροδοκία του πρώην υπουργού».
Αναφορικά με την κόρη του Α. Τσοχατζόπουλου, Αρετή, οι εισαγγελείς κρίνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς στις 25/5/2006 απέκτησε περιουσία - ακίνητο στη Δεινοκράτους, στο Κολωνάκι - η αγορά του οποίου είχε γίνει διά της τοποθετήσεως περιουσίας προερχομένης από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού. Για την Αρετή Τσοχατζοπούλου οι εισαγγελείς είχαν κρίνει ότι θα πρέπει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. «Η συμμετοχή της στην οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί», όμως λόγω της συγγενικής της σχέσης με τον Α. Τσοχατζόπουλο «έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή». Τελικά δεν εξεδόθη ένταλμα σε βάρος της, καθώς ο ανακριτής δεν το έκρινε αναγκαίο. Αναφορικά με τα κατασχεθέντα στο σπίτι της η Α. Τσοχατζοπούλου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Για τη δήθεν αποκάλυψη “θησαυρού” ράβδων χρυσού και χρυσών λιρών στο σπίτι της μητέρας μου, στο οποίο φιλοξενούμαι, δηλώνω ότι τα κατασχεθέντα από τον αρμόδιο εισαγγελέα αντικείμενα ήταν: δέκα φύλλα χρυσού βάρους 99 γραμμαρίων το καθένα, συνολικής αξίας έως 29.000 ευρώ, και εννέα χρυσές λίρες έκδοσης του 1935 και αποτελούν κειμήλια που μου κληροδότησε ο παππούς μου».
Ως προς τους τέσσερις συλληφθέντες μέσω ενταλμάτων: ο Νίκος Ζήγρας είναι ξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου και εμφανίζεται ως διαχειριστής και διακινητής του «μαύρου χρήματος» που αποδίδεται στον πρώην υπουργό. Ο Αστέριος Οικονομίδης εμφανίζεται να έχει επισκευάσει το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου από το 2001, αλλά εμφανίζεται και ως πωλητής του ακινήτου στη Δεινοκράτους που αγοράστηκε από την Α. Τσοχατζοπούλου. Η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου είναι λογίστρια και εκπρόσωπος των τριών υπεράκτιων εταιρειών που εμφανίζονται στις αγοραπωλησίες των ακινήτων ενώ ο Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω της Torcasso. Κατά τις εισαγγελείς εμπλέκονται και άλλα -παρένθετα- πρόσωπα στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος».
kathimerini.gr
No comments:
Post a Comment