31.5.12

Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ..ΧΩΡΙΣΜΟΣ ..

 

125

Φωτογραφία απ’ τον..αποχωρισμό της ..Ζεκοκούλας , που έφυγε για την..Αργεντίνα , στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 , φωτογραφία…αγκάθι , στην παιδική μου , τότε , ψυχή , αφού ήμουνα ..αυτόπτης μάρτυρας , της ..βουβής σκηνής του αποχωρισμού , που μάλλον με σκηνή ..αρχαίας τραγωδίας ..έμοιαζε.. Δεύτερη από  αριστερά η  ..Παπαϊαννομήτραινα , μάνα  της  Για΄ννίτσας  Ζέκιου , η  θεια  Κατερίνη , μάνα  της  Ζεκοκούλας , , η  Κούλα με τη  Μαρία Μπήλιου  μπροστά της , κρατάνε  το  χέρι  τους , Γιαννίτσα  Ζέκιου , Γ. Ζέκιος , Θαν. Μπήλιος και  Αγγελική  Καψάλη , μπροστά  στο  ηρώον..

                         *                     *

   Δεν ξέρω αδέρφια , για ποιό ακριβώς λόγο , αλλά απ’ τη  μέρα , που βρήκαμε την “ μπάξα “ την Αμερικάνικη , της κυρά  “ Σπειρδούλας Κιντώνη “ , απ’ τον Άβορο , πεταμένη , και  πάει  καιρός  τώρα , θες και οι..μέρες του  καλοκαιριού , που ‘ρχονται , έτυχε να κάνουμε και μια κουβέντα , για την..ξενιτειά , με ένα καλό φίλο , θες όλα μαζί αυτά , με ..στρίμωξαν ψυχικά , λες και είμαι κι΄ο ίδιος ..ξενιτεμένος , και θυμήθηκα , πολλά , πάρα πολλά , απ’ τα χρόνια εκείνα , τα..σκληρά , τα ..πέτρινα , που φεύγαν τα παιδιά μας , τα βλαστάρια της Πατρίδας μας , για τους ..Παράδεισους (!!) , που τα δολάρια τα μάζευαν στους…δρόμους ..

   Μέσα στο παρακάτω αφιέρωμα , υπάρχει και μια συγκλονιστική ..κυριολεκτικά , αφήγηση , του αξέχαστου Καφτανιαλέκου , ένα λογοτεχνικό ..διαμάντι , αξίζει , χίλιες φορές , να το..ξαναθυμηθούμε , όπως το ‘χουμε δημοσιεύσει παλιότερα …

patris

              Ο   ΖΩΝΤΑΝΟΣ  Ο  ΧΩΡΙΣΜΟΣ..

   Έφαγε η ανελέητη Αμερική , εκείνα τα χρόνια ( 1900 - 1930 ) , την αφρόκρεμα και τον αθέρα της Δωρικής νεολαίας , τότε που η μαύρη φτώχεια έδιωχνε απ' τον τόπο μας ότι καλύτερο είχε και τό 'στελνε πεσκέσι στον αχόρταγο Μινώταυρο της Βορειοαμερικάνικης γης , για να μείνουν εκεί και να χαθούν - οι πιο πολλοί - για πάντα , μακριά απ' τον τόπο τους , που τους είχε όμως πολύ ανάγκη εκείνη την εποχή .
   Ό,τι περίσσεψε απ' την άλλη καταβόθρα του Λαυρίου με τις ανθρωποκτόνες γαλαρίες της πήγε τώρα εκεί που το δολάριο το..." φκυάριζαν στους δρόμους " κατά πως μολογούσαν οι εφημερίδες , σκληρή πραγματικότητα ...έστελνε η Πατρίδα τον αφρό , για να κλείσουν εδώ , πολλές τρύπες ανοιχτές , να ξεχρεωθούν σπίτια , να βγούν αμπελοχώραφα από ..τοκογλυφικές υποθήκες , να πληρωθούν ομόλογα σ γιατρούς και φαρμακεία , να σπουδάσουν τα μικρότερα αδέρφια , που τά 'παιρναν τα γράμματα , να προικιστούν οι αδερφάδες , να δει το έρμο το σπίτι καλύτερες μέρες ...
   Η φτώχεια , δεν κεφαλωνόταν εκείνα τα χρόνια , με τίποτα . Μικρός και στέρφος ο τόπος μας , και κάτι το πρωτόκολλο του αγροφύλακα , κάτι το ένταλμα του κλητήρα και του χωροφύλακα , κάτι τα διπλο-τριπλογραμμένα βερεσέδια του μπακάλη , ο λίβας , το τσιάφι , η αναβροχιά , τα ζλάπια , όλα , Θεοί και δαίμονες μαζί , έπνιγαν τον φουκαρά , τον έρμο τον Δωριέα , που αγωνιζόταν με νύχια και με δόντια να τα βγάλει πέρα .
   Πίστεψαν στο όνειρο της Αμερικής , την αρχή την έκαναν οι γείτονές μας οι Κραβαρίτες , απ' αυτούς , περνώντας το Λιμνιστόρεμα , ήρθαν τα χαμπέρια στο Κουπάκι , Ζωριάνο , Αλποχώρι κλπ . και βούιξε όλη η Δωρίδα για τα πλούτια της γης του Κολόμβου . Κι' έτρεξαν όλοι , ως κι' ο γέρο - Λούτος ακόμα , να καζαντίσουν , έβγαλαν τα τσαρούχια και τη φουστανέλα , φόραγαν τα " φράγκικα " κι έφευγαν , ένας κοντά τον άλλον...
   Τότε δε χρειάζονταν ταυτότητες και...διαβατήρια , μόνο τα εισιτήρια και γεια να ‘χεις , όλα τ' άλλα περίσσευαν . Κατέβαιναν στο χάνι του Κολατζή ( Ερατεινή ) , έπαιρναν το βαπόρι της γραμμής κι έπιαναν Πάτρα , απ' όπου έφευγαν όλα τα πλοία του εξωτερικού , όπως τα " Θεμιστοκλής " και " Πατρίς " ,στην αρχή και τα Ιταλικά " Σατούρνια " και " Βαλκάνια " , αργότερα , τα πιο πολλά , σωστοί...σκυλοπνίχτες , έκαιγαν κάρβουνο και πνίγοντας τον κόσμο με τον καπνό τους , έκαναν το ταξίδι τους , που κράταγε κοντά ένα μήνα , αφού έπιαναν σ' όλα τα λιμάνια ...

" Όποιος πάει στην Αμερική
να κάτσει να συλλογιστεί ,
σαράντα μέρες θάλασσα ,
καπνό κι αναστενάματα... "

   Έτσι έλεγε το τραγούδι , σαράντα μέρες θαλασσοπνίγονταν κυριολεκτικά , στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο , μέσα στην κάπνα και στη βρώμα , με φασολάδα - μακαρονάδα κάθε μέρα , με τρικυμίες και τραντάγματα , άνθρωποι βουνίσιοι , που όλοι  σχεδόν , έβλεπαν για πρώτη φορά θάλασσα κι έμπαιναν σε βαπόρι , κι' όταν έφταναν στη Ν.Υόρκη , στο.."καστιγκάρι " ένοιωθαν σαν ζαλισμένα κοτόπουλα...

   Ξένοι , ολόξενοι , στην απεραντοσύνη της μοναξιάς τους , χωρίς γνώση της γλώσσας , σ'ένα εχθρικό περιβάλλον , πάλαιψαν , χτυπήθηκαν , ισοπεδώθηκαν , μα τα κατάφεραν , νίκησαν , στάθηκαν στα πόδια τους και πολλές φορές μεγαλούργησαν . Τη νίκη τους αυτή όμως , την πλήρωσαν ακριβά , πολλοί χάθηκαν αγνοημένοι , περιφρονημένοι , σακατεμένοι , αβοήθητοι , με το παράπονο της τύχης και τη λαχτάρα της επιστροφής .

   Πολλοί χωριανοί μας , έφυγαν απ' την πατρίδα , με το κρυφό όνειρο της καλύτερης ζωής , με τη λαχτάρα να δουλέψουν σκληρά και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους , να παντρέψουν αδερφές , να σπουδάσουν αδέρφια , να κάνουν καλύτερη τη , μαύρη , ζωή των γονιών τους που πέθαιναν καθημερνά παλεύοντας με νύχια και με δόντια , στις ξελάστρες , να θρέψουν τη φαμελιά τους , κάποιοι τα κατάφεραν , άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο , άλλοι πάλι κατάφεραν μόνο να ψευτοζήσουν , κι' από ντροπή δεν γύρισαν ποτέ στον τόπο τους και θάφτηκαν στην ξένη γη , ανώνυμοι , ξεχασμένοι , μαζί με τ' όνειρό τους , κι ήταν πολλοί....

    Τύχη η ατυχία , δεν ξέρω , με  'φερε να δω σκηνές αποχωρισμών , εκεί στ' Αλωνάκι , τη δεκαετία του 50 , μικρό παιδί ακόμα κι ένοιωσα σαν σε σκηνή αρχαίας τραγωδίας , μια μάνα χαρακωμένη απ' τον πόνο , στερεμένα τα δάκρυα , σφιγμένα τα χείλια , για να μη βγει η κραυγή που 'πνιγε τα σωθικά της , Λιδορικιώτισσα μάνα , Ελληνίδα μάνα , μάνα..του κόσμου που της παίρναν το παιδί , το' χανε  , το ‘ξερε και το ‘βλεπε  , πως  μπορεί  να  μη  το  ξανάβλεπε  ποτέ , μα τι μπορούσε κα κάνει ; ανάθεμα στη..φτώχεια , την ανέχεια...βουβά ακόμα πρόσωπα της τραγωδίας αυτής , ο πατέρας , τραγική φιγούρα κι' αυτός , μικρά αδέρφια , συγγενείς , φίλοι , γειτόνοι , χωριανοί , όλοι σφιγμένοι , τσιτωμένοι , πονεμένοι....

   Αξίζει , εδώ , να δούμε πως θυμάται την όλη διαδικασία του ξενιτεμού , στο προπολεμικό Λιδορίκι , ο αγαπημένος κι' αξέχαστος , φίλος Αλέκος Κωστάκης , ο Καφτανιαλέκος , όπως τα 'γραφε στο " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " το Μάιο του 1984 , αρ.φυλ. 30 :

   " Ήταν στα 1929 , φθινόπωρο . Είχα κλείσει τα 4 και πήγαινα στα πέντε , ο Θεός μπορεί να μ' αδίκησε στο θέμα της υγείας μου , αλλά στη μνήμη στάθηκε πολύ γενναιόδωρος απέναντί μου και Τον ευχαριστώ γι' αυτό . Θυμάμαι , λοιπόν , σα να' ταν χθες , τη μουντή και θλιμμένη εκείνη φθινοπωριάτικη εσπέρα , που έφευγαν για την Αμερική η θεια μου Καλλιόπη με τον αξέχαστο θείο μου Αλέκο Ταμβάκη , πριν από 55 ολόκληρα χρόνια δηλαδή .

   Νέοι , ωραίοι , αγαπημένο αντρόγυνο , γλυκύτατοι κι οι δυό τους άνθρωποι , αναγκάζονταν απ' τη φτώχεια , όπως έκαναν και τόσοι άλλοι , άλλωστε , πριν απ' αυτούς , να πάρουν το δρόμο της ξενιτειάς .

   Από νωρίς , είχαν μαζευτεί στο Λαλαγιανναίικο όλες οι φιλενάδες της θειας μου και της συμπαραστέκονταν . Η Θυμία η Παπαβασίλη , η Ελένη του Καντζιού , η ΣνικοΑργυρή , η Ντίνα του Κοτλιά και άλλες που δεν τις θυμάμαι . Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και μάταια η ξαδέρφη της Μπαζομαρία έλεγε διάφορα αστεία και παιδευόταν να σπάσει τον πάγο και τη καταθλιπτική ατμόσφαιρα . Τ' απογευματάκι ήρθε να τους αποχαιρετίσει και να τους κατευοδώσει όλο σχεδόν το χωριό , σαν πέρασε κάμποση ώρα , ο κόσμος σηκώθηκε , σχημάτισε πομπή , μ' επικεφαλής το νιόπαντρο ζευγάρι , και πήρε το δρόμο προς τον " Αντώνη " , τραγουδώντας τραγούδια της ξενιτιάς όπως  το " Αφήνω γεια στις έμορφες " , " Μια Παρασκευή κι ένα Σαββάτο βράδυ " κι' ακόμα το " Μάνα μου , τα λουλούδια μου συχνά να τα ποτίζεις ", που το 'λεγε η θεια μου η ίδια , βουρκωμένη , με ραγισμένη τη φωνή...

   Αργά , τελετουργικά , θα 'λεγα ,  η συνοδεία έπαιρνε " συννεφιασμένη " το δρόμο προς τον Αντώνη , απαλύνοντας τον πόνο και την απόγνωση με το τραγούδι , ένα τραγούδι χωρισμού , ένα μοιρολόι , " ξόδι " ζωντανό , ξέσπασμα , κατάρα κι ανάθεμα στην ξενιτιά και την ανάγκη , που ξερίζωνε δυο πανέμορφα νέα παιδιά απ' τον τόπο τους και τα 'στελνε " πεσκέσι " στις χιονισμένες ερημιές του Καναδά να κάνουν  - δίπλα στου τραίνου τις γραμμές  - παρέα στις αρκούδες και τα κογιότ .

   Ο κόσμος , λες και μάντευε την τύχη αυτών που ξεριζώνονταν , προσπαθούσε να ..καθυστερήσει το χωρισμό , μα ο ήλιος είχε πια χαθεί πίσω απ' την Πλέσιβα κι ο Ζησιμόγιαννος μ' αναμμένη τη μηχανή της " Μάρμον " του , βιαζόταν για να προλάβουν το βαπόρι στην Ερατεινή . Το αυτοκίνητο περίμενε εκεί όπου σήμερα είναι η αποθηκούλα με τις βενζίνες του Ρέλλου , πάνω ακριβώς απ' τη στροφή του Αντώνη .

Ολοζώντανη , ολόφρεσκη , παρά την ηλικία της , η παραπάνω αφήγηση του αξέχαστου Λιδορικιώτη και φίλου του Αλέκου Κωστάκη-Μαργέλλου , του αγαπημένου φίλου όλων των χωριανών , του Καφτανιαλέκου , και ..συγκλονιστικά..αληθινή , ένας απ’ τους ..θησαυρούς που μας άφησε , ας είναι αναπαυμένος , τον θυμόμαστε όλοι και τον αγαπάμε …

Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ..ΦΩΤΟΑΦΙΕΡΩΜΑ..

15-2-1909 , κάπου στην Αμερική , σε κάποια ερημιά , Λιδορικιώτες εργάτες σιδηρογραμμών , τρίτος όρθιος μπροστά , με το καπέλο στο χέρι , ο Αλ.Κάππος , πρώτος καθιστός ο Κ.Ζόγκζας , μετά : Ασ.Ασημακόπουλος , Γιάν .Φλώρος , Δημ.Κλώσσας , Γ.Παλαιολόγος , ο παππούς  μου , Γ.Καψάλης , Τάσος Αναστασόπουλος , Χρ. Καλαπτσής , Β.Πουρνιάς , όρθιοι :Ν.Κάππος , Γιάν.Γεωργουσόπουλος - Τίτσας με τις ποδιές , στη δεύτερη σειρά , δεύτερος Γ.Πέτρου , τέταρτος Χρ.Δρόσος , ένατος με φόρμα , Θυμ. Σφέτσος , δίπλα του , Γ.Καραστάθης , τελευταίος δεξιά , ο γιγαντόσωμος Μήτρος Κάγκαλος - Λούτος και στην τρίτη σειρά , τρίτος από αριστερά ο Θυμ. Μαργέλλος -Μπέσσας .

                           *                              *

Το θέμα της μετανάστευσης των Λιδορικιωτών , αλλά και των Δωριέων γενικότερα , είναι μεγάλο , με διάφορες προεκτάσεις και θα πρέπει να το δούμε με μεγάλη..ευλάβεια , και με σχολαστικότητα , στοιχεία μπορούμε να αντλήσουμε κι' απ' τα αρχεία του νησιού Εllis , το..καστιγκάρι , που λέγανε οι παλιοί χωριανοί μας Αμερικάνοι , αλλά υπάρχουν και φωτογραφίες και διάφορες σχετικές ιστορίες , που καλό θα ήταν να έρθουν στην επιφάνεια , στη δημοσιότητα , για να μάθους οι πιο νέοι , όποιος λοιπόν , φίλος της σελίδας , έχει οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο ας μας το δώσει , ας μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας αυτή , που δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά ..ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ.....καλό ξημέρωμα αδέρφια να ‘στε όλοι καλά ..

Απ' τους σκαπανείς της μετανάστευσης στην Αμερική , δεκαετία του 1900 , σε κάποια ερημιά , εργάτες στις καινούριες γραμμές τραίνων , ανάμεσά τους αναγνωρίστηκαν οι Λιδορικιώτες : Αλ.Κάππος , δεύτερος καθιστός στην πρώτη σειρά , Κ.Μαργέλλος - Σαψαρής , δεύτερος καθιστός στη δεύτερη σειρά , έβδομος όρθιος στην τρίτη σειρά ο Ν.Π.Πανάγος , ένατος ο Θυμ.Μαργέλλος -Μπέσσας και δίπλα του ο Τάσος Αναστασόπουλος - Κομπορόζος .

Τέλη 19ου αιώνα , Δωριείς εργάτες , απ' την ευρύτερη περιοχή του Λιδορικιού , στο Λαύριο , στην περίφημη..εταιρεία , μεταξύ τους αναγνωρίσθηκαν και μερικοί Λιδορικιώτες , οι : Γ.Μάρκος - Κέφης , τελευταίος δεξιά όρθιος , και Θύμιος Κουλόπουλος , καθιστός , τρίτος από αριστερά , με τη γκλίτσα , είχε ήδη αρχίσει η..αιμορραγία της μετανάστευσης , μόνο που η πρώτη ήταν...εσωτερική .

                          *                         *

   Το παραπάνω αφιέρωμα στα ξενιτεμένα μας αδέρφια , το είχαμε κάνει πριν από καιρό , αγαπημένοι μου φίλοι , στην πρώτη δε φωτογραφία , ανακάλυψα και τον παππού μου Γιώργο Καψάλη , που δυστυχώς δεν γνώρισα , απ’ το σόι όμως του πατέρα μου , η ξενιτειά “ έφαγε “ ένα αδερφό του πατέρα μου , τον Κώστα , που φυσικά δεν γνώρισα ποτέ , αλλά ούτε και ποτέ έμαθα πολλά γι’ αυτόν .

Σήμερα ,  ένας κοντοπατριώτης και καλός φίλος , ο Αλέκος Παπανδρέου , Πρόεδρος του Συλλόγου Αμυγδαλιωτών , είχε την καλοσύνη να μου στείλει  όσα  ονόματα  μεταναστών , που  δήλωσαν  τότε σαν  τόπο  καταγωγής τους   το  Λιδορίκι απ’ τα επίσημα αρχεία του νησιού Ellis , το..καστιγκάρι , όπως το λέγανε οι μετανάστες μας , όπου φαίνονται Λιδορικιώτες , και της γύρω περιοχής , που πάτησαν το πόδι τους στην Αμερική στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα , μέσα σ’ αυτά τα ονόματα περιλαμβάνονται και τα ονόματα των παππούδων μου , του αδερφού του πατέρα μου του Κώστα Καψάλη , καθώς και των αδερφών της μάνας μου , που έφυγαν παιδιά από δω και δεν γύρισαν ποτέ…

   Πολλά , πάρα πολλά , χρωστάμε στους ξενιτεμένους μας , πρόσφεραν πολλά και στις οικογένειές τους αλλά και στην Πατρίδα μας , έτσι σαν …μνημόσυνο , απόψε δημοσιεύουμε κάποια ονόματα , όλα απ’ το – Κ –, μέσα στην κατάσταση αυτή υπάρχουν στενοί συγγενείς μας , που ίσως δεν γνωρίσαμε ποτέ , αλλά όλο και θα είχαμε ακούσει γι’ αυτούς , η κατάσταση , εκτός από Ονομ/μο και ΄τόπο καταγωγής , έχει ηλικία , χρόνο γέννησης και χρόνο άφιξης στην Αμερική .

   Από  σήμερα λοιπόν , αρχίζουμε  τη  δημοσίευση  ονομάτων  Δωριέων  μεταναστών , οπότε  μπορείτε  άνετα , να  βρείτε  και  δικούς  σας  ανθρώπους , μόνο  που  πρέπει να  δώσετε  ..προσοχή , γιατί τα  περισσότερα  ονόματα είναι…μισο…αλλαγμένα , αρχίζουμε με  την  πρώτη  εκατοντάδα .

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΗΛΙΚΙΑ, ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ, ΑΦΙΞΗ

Name Residence Age Born*Arrived

1 Chalvatzou, Agelos Lautraki, Greece… 21… 1889… 1910

2 Chalvatzou, Agelos Lautraki, Greece ….21… 1889 ….1910

3 Georgian, George Ledariki, Greece……. 25 …1889 ….1914

4 Panagos, Nicolas Ledorici, Greece…….. 18 ….1889…. 1907

5 Papanastasopulos, Efthimios Ledorici, Greece.. 20… 1887… 1907

6 Tebelis, Haralabos Ledoriki, Greece…… 17….. 1899 ….1916

7 Katriouris, Athananios Ledorokiou, Greece ..25… 1889 ….1914

8 Assimacopulos, Andreas Lidarikiou …….27…. ..1880…… 1907

9 Assimacopulos, Andreas Lidarikiou …….27…… 1880 ……1907

10 Sfetsos, Alexios Lidarikiou ………………28 ……1879 …….1907

11 Logras, Joannis Liderikiou………………. 30 ……1877 …….1907

12 Tarlantos, George Lidiriki, Greece ……..24 …..1883 …….1907

13 Erantilis, Panaiotis Lidorichi, Greece…… 23….. 1883…… 1906

14 Atanasio, Csimgos Lidorichio ……………..21…... 1885….. 1906

15 Atanasio, Csimgos Lidorichio ……………..21……. 1885 …..1906

16 Marieclos, Giorgio Lidorichio……………… 25 …….1881…… 1906

17 Vlasopolos, Costantino Lidorichio……….. 27……. 1879 …..1906

18 Papadakis, Joannis Lidorichio, Greece…. 25……. 1892….. 1917

19 Balomenos, Demetrios Lidorici …………….24……. 1882 …..1906

20 Balomenos, Demetrios Lidorici……………. 24……. 1882 …..1906

21 Conlonlas, Athanassio Lidorici…………….. 38 …….1868….. 1906

22 Demetracopoulos, Georges Lidorici ……….22……. 1884 …..1906

23 Flovos, Athanasios Lidorici …………………..21 ……..1885….. 1906

24 Karmos, John Lidorici ………………………….32 ……..1874 …...1906

25 Kontonis, Athanassios Lidorici ………………40 ………1866…… 1906

26 Panaiaosion, Georges Lidorici………………. 38 ………1868 …..1906

27 Ponticis, Constantinos Lidorici ……………….18 ………1888 …..1906

28 Tsabas, John Lidorici…………………………… 19……… 1887 …..1906

29 Tsonos, Spyros Lidorici………………………… 43 ………1863….. 1906

30 Paleolago, Georgio Lidorici, Greece………… 24……… 1888 …..1912

31 Contikis, Christos Lidoricki ……………………..18 ………1888 …..1906

32 Theocharopoulos, Efthionis Lidorik…………. 28 ………1878 …..1906

33 Tsonos, John Lidorik…………………………….. 20 ………1886…. 1906

34 Velias, Alkiviaolis Lidorik ………………………..22……… 1884…. 1906

35 Contonvakis, Nicolaos Lidorika, Greece……. 19…. 1895 ….1914

36 Doumas, Georges Lidorika, Greece……. 28 …..1886….. 1914

37 Doumas, Theodoros Lidorika, Greece ….25….. 1889…. 1914

38 Anadiotis, Oharalampos Lidoriki……. 27 …..1879 ….1906

39 Anadiotis, Oharalampos Lidoriki ……27 …..1879 ….1906

40 Arvanitio, Demetrio Lidoriki…… 19 …..1887…. 1906

41 Arvanitio, Demetrio Lidoriki …..19…. 1887…. 1906

42 Bonbiesta, Constantinos Lidoriki…. 19 ….1887… 1906

43 Bonbiesta, Constantinos Lidoriki ….19….. 1887 …1906

44 Bouviatos, John Lidoriki ………20….. 1886…. 1906

45 Bouviatos, John Lidoriki……… 20….. 1886 ….1906

46 Bratsos, Atham Lidoriki….. 32 …..1875 ……1907

47 Bratsos, Atham Lidoriki ….32 …..1875 ….1907

48 Calianderis, George Lidoriki …..32…. 1874…. 1906

49 Calianderis, George Lidoriki ……32…. 1874…. 1906

50 Carageorgopoulos, Panag Lidoriki ….20 …1886 …1906

51 Carageorgopoulos, Panag Lidoriki….. 20 …1886…. 1906

52 Carapetros, Alexandros Cont. Lidoriki… 22… 1884.. 1906

53 Carapetros, Alexandros Cont. Lidoriki… 22 ….1884… 1906

54 Carmas, Jean Lidoriki ………26….. 1880….. 1906

55 Carmas, Jean Lidoriki……… 26 …...1880 ….1906

56 Charalompos, Colikitros Lidoriki…. 27 …1879…. 1906

57 Charalompos, Colikitros Lidoriki …27…. 1879…. 1906

58 Costopoulos, Costas Lidoriki…….. 20…. 1886 ….1906

59 Costopoulos, Panagiotis Lidoriki ….20…. 1886 …1906

60 Eustathiou, Costas Lidoriki……. 19….. 1887…. 1906

61 Fertakis, Cons. V. Lidoriki …..20 ….1885… 1905

62 Iloria, Pafsanias Lidoriki ……18 ….1888 …1906

63 Kasvikis, John Lidoriki ……….18…. 1888 …1906

64 Marmarg, Demit. Lidoriki….. 25….. 1881… 1906

65 Mpalomanos, Athanassio Lidoriki ….22.. 1884.. 1906

66 Panagiotis, Catsoudas Lidoriki ….38….. 1868… 1906

67 Panagou, Georgios Lidoriki ….22…. 1884…. 1906

68 Papageorgiou, Georges Lidoriki…. 19 ….1887 ….1906

69 Podiotos, Joannis Lidoriki….. 37…. 1869…. 1906

70 Pontikis, Jean Lidoriki… 20… 1886… 1906

71 Sacopoulos, Ath. Lidoriki ……20… 1886… 1906

72 Scondvas, Ivanis Lidoriki…. 22…. 1882…. 1904

73 Tempelis, Constantin Lidoriki ….25… 1881… 1906

74 Xiromamos, Drossos Lidoriki… 15… 1892… 1907

75 Karaiskos, Const. Lidoriki (GR.)…. 20 …1886… 1906

76 Karaiskos, Spirios Lidoriki (GR.)… 19 …1887… 1906

77 Constantinou, Petros Lidoriki Greece ..26.. 1888 …1914

78 Bogiokos, Nicolaos Lidoriki, Dores ….35 ….1877 ….1912

79 Bogiokos, Nicolaos Lidoriki, Dores…. 35… 1877… 1912

80 Gatakis, Georgus Lidoriki, Dores ….18…. 1894… 1912

81 Karidakis, Athanassios Lidoriki, Dores …19… 1893 …1912

82 Klossas, Panajottis Lidoriki, Dores ….19…. 1893… 1912

83 Korakis, Aristidis Lidoriki, Doris… 26…. 1883… 1909

84 Agelopulos, Constantinos Lidoriki, Greece…. 44… 1879… 1923

85 Agelopulos, Constantinos Lidoriki, Greece …44… 1879…1923

86 Anastassopulo, Anastassio Lidoriki, Greece…. 35… 1872… 1907

87 Anastassopulo, Anastassio Lidoriki, Greece …35… 1872… 1907

88 Aravossitas, Anastassios Lidoriki, Greece… 23… 1887… 1910

89 Aravossitas, Anastassios Lidoriki, Greece …23… 1887… 1910

90 Babalis, Nicoloas Lidoriki, Greece …20 ….1890… 1910

91 Babalis, Nicoloas Lidoriki, Greece …20 …1890 …1910

92 Balatsoulas, Dimitrios Lidoriki, Greece …25… 1889… 1914

93 Balatsoulas, Dimitrios Lidoriki, Greece …25… 1889… 1914

94 Bugalis, Georgio Lidoriki, Greece …18 …1889… 1907

95 Bugalis, Georgio Lidoriki, Greece….. 18… 1889… 1907

96 Cagalos, Costas Lidoriki, Greece ….17…. 1890… 1907

97 Cagalos, Costas Lidoriki, Greece…. 17 ….1890…. 1907

98 Capos, Nicolas Lidoriki, Greece…. 35… 1872… 1907

99 Capos, Nicolas Lidoriki, Greece …35… 1872… 1907

100 Capsotio, Apostolis Lidoriki, Greece …38… 1869… 1907

 

Τα αρχεία του Ellis , περιέχουν και πολλά άλλα στοιχεία , του κάθε μετανάστη , χρώμα ματιών , ύψος , σχήμα προσώπου κ.λ.π , θα κάνουμε προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τα ονόματα που δηλώνουν καταγωγή από Δωρίδα και όταν είμαστε έτοιμοι θα τα δημοσιεύσουμε .

Μεταν.αρχ.20 αιώνα

  Μετανάστες μας , σε κάποια Αμερικάνικη ..ερημιά , φκιάχνουν τις γραμμές των..τραίνων , σκαπανείς κι’ αυτοί του..Αμερικάνικου..ονείρου..

                                Καλό  σας  ξημέρωμα ……Κ.-

No comments: