26.10.12

ΗΧΗΡΟ “ ΠΑΡΩΝ “ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΦΡΑΓΚΟ

 

Του Σάββα Δ. Βλάσση*
Ηχηρό «παρών» έδωσε για άλλη μία φορά ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Αντιστράτηγος ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, με την ευκαιρία παρουσιάσεως του βιβλίου του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;» στην παλαιά Βουλή, όπου κυριολεκτικώς δημιουργήθηκε αδιαχώρητο εντός κι εκτός του κτιρίου. Οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαιτέρως στην προσωπικότητα του συγγραφέα και το έργο του, με κοινό παρονομαστή την απόρριψη των κατάπτυστων σεναρίων περί «πραξικοπήματος» που καλλιεργήθηκαν την περίοδο της μαζικής αποστρατείας της στρατιωτικής ηγεσίας τον Νοέμβριο του 2011. Άπαντες ανέδειξαν την χαρισματική προσωπικότητα του στρατηγού Φράγκου, η οποία ξεφεύγει από το τυπικό στερεότυπο προφίλ του μέσου στρατιωτικού.
Ο στρατηγός μίλησε για τους προσωπικούς λόγους που τον ώθησαν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, λόγοι οι οποίοι συνδέονται με την οικογένεια και την υπηρεσιακή του σταδιοδρομία, από όπου έλαβε ισχυρά ερεθίσματα. Έχοντας υπηρετήσει ως Στρατιωτικός Ακόλουθος και ως ΑΚΑΜ στην Άγκυρα, ο στρατηγός Φράγκος έχει μελετήσει καλά την Τουρκία, τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τον τουρκικό λαό. Το βιβλίο του ασχολείται με τον τελευταίο, αποβλέποντας σε μία ενδοσκόπηση του κυρίου αντιπάλου, με βάση το αξίωμα «γνώριζε καλά τον εχθρό σου». Ο συγγραφέας υποστηρίζει με στοιχεία ότι δεν υπάρχει τουρκικό ομοιογενές έθνος και ότι η σύγχρονη Τουρκία βασίζεται σε εξισλαμισθέντες χριστιανούς στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το δε «μωσαϊκό» χριστιανών και οι άλλες εθνοτήτων που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στην Τουρκία, αποδεικνύεται από την χριστιανική – ελληνική καταγωγή μεγάλων ηγετών της, από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή, μέχρι τον Μουσταφά Κεμάλ και τον σημερινό πρωθυπουργό, Ποντιακής καταγωγής, Ερντογάν. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικώς ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ίδιας της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, οι Κούρδοι ανέρχονται σε 23.700.000! Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός της Τουρκίας ανέρχεται σε 82 εκατομμύρια, το ποσοστό των Κούρδων ανέρχεται στο 29%.

Ο συγγραφέας ανέφερε ότι μέσα στο βιβλίο δεν καλύπτεται η Ποντιακή γενοκτονία αλλά η γενοκτονία του Ελληνισμού στο σύνολό του, εντός των κόλπων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Βασιζόμενος δε στα απτά δείγματα διατηρήσεως της ταυτότητος των κατοίκων του Πόντου, έθεσε το ζήτημα του καθορισμού στόχου για ίδρυση Ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα.
Ο στρατηγός Φράγκος τόνισε πόσο μεγάλη σημασία έχει να γνωρίζει κανείς πραγματικά τους Τούρκους ώστε να τους αντιμετωπίζει σωστά όσο και το πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει ο μέσος Έλληνας ή Ευρωπαίος τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Σημείωσε ότι «στην Τουρκία δεν υπάρχουν βαθιά και ρηχά πιάτα. Όλα είναι τα ίδια. Όλοι οι Τούρκοι αποβλέπουν στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και με αυτή την νοοτροπία «βλέπουν» όλο τον περίγυρό τους. Αυτό που πρέπει όμως να καταστήσει αντιληπτό στον γείτονα η ελληνική πλευρά, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση χωρίς κάποιους κανόνες, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Εν κατακλείδι, η Τουρκία δεν είναι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις της αλλά μία χώρα με πολύ μεγάλα προβλήματα που προσφάτως έχουν αναδειχθεί παγκοσμίως, εξαιτίας της κρίσεως με την Συρία. Στην τελευταία, όχι μόνο έχει αμφισβητείται η πολιτική Νταβούτογλου αλλά ήδη έχει αρχίσει και διακρίνεται η σύσταση ενός δευτέρου αυτόνομου κουρδικού κράτους, στο έδαφος της Συρίας.
Παρεμβαίνοντας στην κρίση που βιώνει η πατρίδα, ο στρατηγός Φράγκος ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν πολλά όσον αφορά τον χειρισμό της εθνικής οικονομίας αλλά δεν μπορεί κανείς να παραμελεί την Εθνική Άμυνα. Όπως είπε, εάν χαθεί έδαφος, πολύ δύσκολα επανακτάται, ενώ η ανόρθωση της οικονομίας είναι μία κρίση η οποία παρέρχεται. Απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο πρώην πρωθυπουργό κ. Πικραμένο, τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπηρεσιακού ΥΕΘΑ και στάθηκε στην υπογραφή της προμήθειας πυρομαχικών 120 mm αρμάτων μάχης, στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ της 15ης Ιουνίου 2012. Κίνηση με την οποία έκλεισε μία σοβαρή δεκαετής εκκρεμότητα. Θέλοντας δε να δώσει το μέτρο της επιπολαιότητος με την οποία αντιμετωπίζεται η Εθνική Άμυνα, ανέφερε ότι το κόστος ήταν μόλις 13,5 εκατ. ευρώ και ότι επί μία δεκαετία οι κυβερνώντες διακινδύνευαν για ένα τόσο μικρό ποσό το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των σύγχρονων αρμάτων Leopard 2. Κατέληξε δε ότι αν το συνολικό χρέος της χώρας είναι 400 δισ. ευρώ, «τότε ας γίνει 401 δισ. αλλά ας εξασφαλισθεί η Εθνική Άμυνα».

http://www.enkripto.com

No comments: