9.4.13

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ΓΛΥΚΟ..ΣΥΝΤΑΓΕΣ :ΡΥΖΟΡΙΒΑΝΗ

 

ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ....ΠΙΟ...ΓΛΥΚΕΙΑ......

   Η ζωή μας , αδέρφια , είναι γλυκιά από μόνη της , έχει όμως και τις..πίκρες της καμιά φορά , τότε λοιπόν γλυκάντε την , φτιάξτε ένα..ταψάκι Ρυζοριβανή , ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή της περιοχής μας , που ευγενικά μας έδωσε μια παλιά  Γαλαξειδιώτισσα αρχόντισσα - νοικοκυρά η Κυρία Παρασκευή Ράπτη , που είναι και γιαγιά του Φαρμακοποιού μας και αγαπημένου φίλου , Λάζαρου Ράπτη , σημειώστε , πως η “ ρυζοριβανή “ δεν έχει  καμιά ..σχέση με το.. “ ραβανί “ και ήταν απ’ τα πιο αγαπημένα σπιτικά Λιδορικιώτικα γλυκά , πάρτε ..χαρτί και μολύβι και...καλή επιτυχία......

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΡΥΖΟΡΙΒΑΝΗ .

ΥΛΙΚΑ .

1 κιλό ρύζι γλασσέ .
1 1/2 κιλά , ζάχαρη .
150 γραμμάρια ελαιόλαδο .
Μύγδαλα η γαρύφαλλα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

   Βάζουμε το ρύζι σε νερό για 15-20 λεπτά , το στεγνώνουμε και το.. ψιλοκόβουμε .
   Μετράμε το ρύζι με νεροπότηρο , και γιά κάθε ποτήρι ρυζιού βάζουμε στην κατσαρόλα , δύο ποτήρια νερού , 1 προς δύο δηλαδή .
   Βράζουμε το νερό , προσθέτοντας με τη σειρα , λάδι + ρύζι +ζάχαρη , ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει απ' την κατσαρόλα , λαδώνουμε τότε το ταψί , αδειάζουμε μέσα το μείγμα , το χαράζουμε ..μπακλαβαδωτά , και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα μύγδαλο η ένα γαρυφαλλάκι .
   Ψήνουμε στους 200 βαθμούς και μέχρι η ριβανή μας να ροδίσει καλά-καλά .
   Μετά...αφού κρυώσει..λιγάκι...την .. τσακίζουμε......α...προαιρετικά ρίχνουμε , αν θέλουμε και λίγη...κανελλίτσα , αν...λέω..αν..θέλουμε.... ( Όχι όμως πάνω από..πέντε κομμάτια , κάθε..φορά , μπορεί να σας..πέσει λίγο..βαριά..) .
   Σε όλους σας καλή επιτυχία και...καλοφάγωτη και στην κυρία Ράπτη ευχές και πολλές ευχαριστίες....με την ελπίδα και την..ευχή πως θα μας δώσει κι' άλλες ..λιχουδο..συνταγές...

        Καλή  σας  μέρα , να είστε  όλοι  καλά ...............ΚΚ.-

No comments: