28.12.16

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ...ΕΔΩ ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΑΔΕΡΦΙΑ 
 ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΕΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΣΕ  ΟΛΟ  ΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ,  ΥΓΕΙΑ  , ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ 
ΕΙΡΗΝΗ  Σ’ΟΛΗ   ΤΗ  ΓΗ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 07:38 – Δύση Ήλιου: 17:15
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ.Χ.
1895
Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.
1909
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνει από την Κρήτη στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.
1919
Ο όμιλος των Ελληνίδων Σοσιαλιστριών καλεί τις γυναίκες της Αθήνας και του Πειραιά σε σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα της παροχής ψήφου στις γυναίκες.
1935
Η «Πράβδα» δημοσιεύει γράμμα του ανώτατου κομματικού στελέχους Πάβελ Ποστισόφ, που ζητά την επαναφορά των Χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Σοβιετική Ένωση.
1955
Προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Κάλπικη Λίρα», από τις κορυφαίες του ελληνικού κινηματογράφου.
1973
Ο ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κυκλοφορεί το αριστούργημά του «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ.Χ.
1775
Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, γνωστότερος ως Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, ελβετός φιλέλληνας. Πρόσφερε χρήματα για τον αγώνα των Ελλήνων και υποστήριζε την ιδέα για την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας ονομάστηκε επίτιμος διοικητής. (Θαν. 5/2/1863)
1921
Τζόνι Ότις, ελληνοαμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της R&B. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Βελιώτης. (Θαν. 17/1/2012)
1969
Λίνους Τόρβαλντς, φιλανδός προγραμματιστής, δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Linux.
ΘΑΝΑΤΟΙ



μ.Χ.
1937
Μορίς Ραβέλ, γάλλος συνθέτης. («Μπολερό», «Εικόνες από μια έκθεση») (Γεν. 7/3/1875)
1984
Σαμ Πέκινπα, αμερικανός σκηνοθέτης. («Αγρία Συμμορία») (Γεν. 21/2/1925)
2009
Γαλάτεια Σαράντη, ελληνίδα συγγραφέας και η πρώτη γυναίκα Ακαδημαϊκός. (Γεν. 8/11/1920)

Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ



Χρονικό των στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας για πολιτικούς κρατούμενους (Γκουλάγκ) στη Σοβιετική Ένωση, γραμμένο από τον νομπελίστα ρώσο συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν (γεν. 1918). Αποτέλεσε ένα από τα κύρια όπλα της Δύσης στην ιδεολογική της αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Για τους Σοβιετικούς και τους συνοδοιπόρους τους, το βιβλίο εντασσόταν στη «φθηνή αντικομουνιστική προπαγάνδα».
Το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» γράφτηκε μεταξύ 1958 και 1968, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο Σολζενίτσιν, με μακρόχρονη θητεία και ο ίδιος σε «Γκουλάγκ» (ρώσικο αρκτικόλεξο για την «Ανώτατη Διοίκηση των Επανορθωτικών Στρατοπέδων Εργασίας»), βρισκόταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση της KGB και αναγκαζόταν να αλλάζει συχνά τόπο κατοικίας. Το μεγαλύτερο μέρος του γράφτηκε στην ασφαλή ντάτσα του τσελίστα Μτσίσλαβ Ροστροπόβιτς, που λόγω της διασημότητάς του βρισκόταν στο απυρόβλητο.
Το βιβλίο αποτελεί ένα δημιουργικό μείγμα δημοσιογραφίας και ιστορίας. Ο Σολζενίτσιν μετέφερε στο χαρτί τη δική του εμπειρία στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας (1945-1953) και τις μαρτυρίες 227 συγκρατουμένων του. Τα χειρόγραφα του βιβλίου αποτυπώθηκαν σε μικροφίλμ και διοχετεύθηκαν στη Δύση, όπου κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία στις 28 Δεκεμβρίου 1973. Στη Σοβιετική Ένωση διανεμήθηκε από χέρι σε χέρι σε αυτοσχέδιες εκδόσεις («σαμιζντάτ») και επισήμως 16 χρόνια αργότερα, την εποχή της «περεστρόικα» του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν το 1953
Ο Σολζενίτσιν, ένας από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς σοβιετικούς διαφωνούντες, θεωρεί ότι απαρχή των Γκουλάγκ βρίσκεται στο διάταγμα που εξέδωσε ο Λένιν λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Από αυτό το σημείο ξεκινά την αφήγησή του ο συγγραφέας και την ολοκληρώνει το 1956, με την αποκήρυξη και την αποκαθήλωση του Στάλιν από τον νέο ισχυρό άνδρα Νικήτα Χρουστσόφ και το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ.
Ο Σολζενίτσιν υποστηρίζει ότι το Γκουλάγκ είναι σύμφυτο με τον «υπαρκτό σοσιαλισμό» και δεν είναι μια σταλινική παρένθεση, όπως πιστευόταν μέχρι τότε από πολλούς αριστερούς στη Δύση. Χωρίς την απειλή της φυλάκισης, η Σοβιετική Ένωση δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί και χωρίς την καταναγκαστική εργασία εκατομμυρίων διαφωνούντων δεν μπορούσε να αναπτυχθεί οικονομικά, κυρίως στους τομείς των έργων υποδομής. Άλλωστε, το διάταγμα που προέβλεπε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας παρέμεινε ενεργό έως το 1989, οπότε και καταργήθηκε. Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια «ζεκ» (πολιτικοί κρατούμενοι) πέρασαν από τα σοβιετικά Γκουλάγκ και γύρω στα 8-10 εκατομμύρια άφησαν σ' αυτά την τελευταία τους πνοή.
Ένα από τα βασικά στοιχεία του βιβλίου είναι το χιούμορ του συγγραφέα, συχνά σαρκαστικό και ειρωνικό, που μετριάζει την αβάσταχτη σκληρότητα των περιγραφών του. Στα ελληνικά το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» κυκλοφόρησε το 1974 από τις εκδόσεις «Πάπυρος».

Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος

1775 – 1863


Γαλλοελβετός τραπεζίτης, θερμός φιλέλληνας και πρωτοπόρος φωτογράφος. Ο Ιωάννης - Γαβριήλ Εϋνάρδος (Jean-Gabriel Eynard στα γαλλικά) γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 28 Δεκεμβρίου 1775. Η οικογένειά του, ήδη, από 1686 είχε γίνει δεκτή στους αριστοκρατικούς κύκλους της Γενεύης.
Ο Εϋνάρδος δημιούργησε σεβαστή περιουσία από τραπεζικές εργασίες στην Ιταλία. Το 1810 επιστρέφει στη Γενεύη και χτίζει ένα μέγαρο, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης. Τον ίδιο χρόνο γνωρίζεται με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος κατορθώνει να του εμφυσήσει την αγάπη για το δοκιμαζόμενο έθνος των Ελλήνων.
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ο Εϋνάρδος συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά πολεμοφοδίων και μέσω των υψηλών γνωριμιών του προσπαθεί να επηρεάσει σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.
Μετά την Απελευθέρωση λειτουργεί ως άτυπος οικονομικός σύμβουλος του πρώτου Κυβερνήτη και φίλου του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον πείθει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της υπαίθρου, με την παροχή δωρεάν κεφαλαίων, αλλά και καλλιεργητικών δανείων στους αγρότες.
Όμως, οι τοκογλύφοι, που συγκέντρωναν τα χρηματικά κεφάλαια, δάνειζαν με τόκο ως και 50%. Ηταν, λοιπόν, αναγκαία η ίδρυση ενός τραπεζικού οργανισμού, που θα εκλογίκευε την Πίστη. Το 1828 και με κεφάλαια του Εϋνάρδου, τα οποία διαχειριζόταν ο έμπιστος συνεργάτης του Γεώργιος Σταύρου, ιδρύεται η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, που επέζησε μόλις 6 χρόνια.
Διάδοχο σχήμα της υπήρξε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που λειτούργησε το 1842 και σήμερα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Ο Εϋνάρδος υπήρξε από τους εμπνευστές της δημιουργίας της και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρός της.
Οι υπηρεσίες του προς τη χώρα μας συνεχίστηκαν το 1847, όταν αντιμετώπισε με σθένος τις υπερβολικές απαιτήσεις των άγγλων τραπεζιτών για το δάνειο του 1832 προς την Ελλάδα. Πλήρωσε ο ίδιος μισό εκατομμύριο χρυσά φράγκα για να τους ικανοποιήσει.
Ο Εϋνάρδος υπήρξε από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας μετά την εφεύρεση της δαγεροτυπίας το 1839. Οι περισσότερες από τις δαγεροτυπίες του, μεταξύ 1842 και 1863, απαθανατίζουν οικογενειακές στιγμές, το μέγαρό του, τοπία, τους υπηρέτες του, καθώς και αρκετές αυτοπροσωπογραφίες του.
Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 1863 στη Γενεύη. Προς τιμήν του, η Εθνική Τράπεζα έχει ονομάσει «Μέγαρο Εϋνάρδου» το κτίριο που στεγάζει το Μορφωτικό της Ίδρυμα (ΜΙΕΤ), στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μενάνδρου, στο κέντρο της Αθήνας. Το όνομά του έχει επίσης δοθεί σε δρόμο του Δήμου Αθηναίων.

Λέμι


1945 – 2015


Άγγλος τραγουδιστής και μπασίστας, ιδρυτής του συγκροτήματος Motörhead. Εμβληματική φιγούρα του «σκληρού» ροκ, με ξεχωριστή εμφάνιση και παρουσία στην σκηνή. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες του χέβι μέταλ.
Ο Ίαν Φρέιζερ Κίλμιστερ (Ian Fraser Kilmister), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1945 στο Στόουκ-ον-Τρεντ της Κεντρικής Αγγλίας και μεγάλωσε στο νησί Άνγκλζι, στα βορειοανατολικά της Ουαλίας.
Μεγαλωμένος σε μουσική οικογένεια, έδειξε από νωρίς το ενδιαφέρον του για το ροκ παίζοντας με κλαμπ με διάφορα συγκροτήματα. Το παρατσούκλι «Λέμι» (Lemmy) το απέκτησε στο σχολείο, επειδή ζητούσε χρήματα («lend me») από τους συμμαθητές του για να παίζει τυχερά παιγνίδια, σύμφωνα με μια εκδοχή.
Λάτρης του Τζίμι Χέντριξ, έκανε το μεγάλο άλμα στη καριέρα του τον Αύγουστο του 1971, όταν ενσωματώθηκε ως μπασίστας στους Hawkwind, σημαντικό συγκρότημα του λεγόμενου space-rock εκείνη την εποχή.
Τον Ιούνιο του 1975, έβαλε την δική του σφραγίδα στο χαρντ-ροκ, σχηματίζοντας τους Motörhead. Από τότε και και μέχρι τον θάνατό του παρέμεινε η μοναδική σταθερά τους, αφού το συγκρότημα είχε έχουν υποστεί πολλές αλλαγές στην σύνθεσή του.
Ο Λέμι μπόλιασε την μουσική τους με την ενεργητικότητα του πανκ και με τον σπιντάτο ήχο τους έγιναν οι πρωτομάστορες του speed metal και του thrash metal. Οι στίχοι τους μιλούν για τον πόλεμο, τη μάχη του καλού με το κακό, το αχαλίνωτο σεξ, τις καταχρήσεις παντός τύπου και την «ζωή στο δρόμο». Ένα από τα κλασικά τραγούδια των Motörhead είναι το «Ace of Spades» που κυκλοφόρησε το 1980, ενώ μεγάλη επιτυχία γνώρισε το «ζωντανό» άλμπουμ «No Sleep 'til Hammersmith» τον αμέσως επόμενο χρόνο.
Φυσιογνωμία, που δεν πέρναγε απαρατήρητη, με φαβορίτες, προτεταμένες ελιές στο πρόσωπο, το χαρακτηριστικό μαύρο καπέλο του, την ολόμαυρη αμφίεσή του και την χαρακτηριστική τραχιά φωνή του, ήταν ένας μουσικός που τα έδινε όλα επί σκηνής και γι’ αυτό το λόγο είχε φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μικρόφωνο στις εμφανίσεις του ήταν τοποθετημένο πάνω από το κεφάλι του ώστε να τραγουδά κοιτώντας προς τα πάνω.
Ο Λέμι, που έπασχε από καρκίνο του προστάτη, άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Δεκεμβρίου 2015, στο Λος Άντζελες, όπου διέμενε. Η κηδεία του έγινε στις 9 Ιανουαρίου 2016 και μεταδόθηκε απευθείας από το YouTube. Την παρακολούθησαν πάνω 250.000 αφοσιωμένοι φίλοι του.

Λεοπόλντο Φεδερίκο


1927 – 2014


Αργεντίνος βιρτουόζος του μπαντονεόν και συνθέτης, που άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην ιστορία του ταγκό.
Ο Λεοπόλντο Φεδερίκο (Leopoldo Federico) γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1927 στη συνοικία Όνσε του Μπουένος Άιρες. Μετά τις μουσικές του σπουδές πρωτοδούλεψε στην ορχήστρα του Χουάν Κάρλος Κομπιάν, με την οποία πραγματοποίησε τις πρώτες του ηχογραφήσεις το 1944.
Στη διάρκεια της 55χρονης καριέρας του συνεργάστηκε με άλλες μεγάλες μορφές του τάγκο (Μαριάνο Μόρες, Άστορ Πιατσόλα) και ιδιαίτερα με τον σπουδαίο ουρουγουανό τραγουδιστή Χούλιο Σόσα (1926-1964), για τον οποίο έγραψε 64 τραγούδια, από τα οποία ξεχωρίζουν τα «Cambalache», «Mano a Mano», «Nada», «El Firulete», «Que me van a hablar de Amor», «En esta tarde gris», «Uno» και «Rencor».
Ανάμεσα στις πιο γνωστές συνθέσεις του περιλαμβάνονται οι: «Cabulero», «Sentimental», «Canyengue», «Bandola zurdo», «Capricho otoñal», «Milonguero de hoy», «Preludio nochero», «Diagonal gris» και «Pájaro cantor». Τιμήθηκε με το βραβείο «Κάρλος Γκαρντέλ» για τη συνεισφορά του στο ταγκό και προτάθηκε δύο φορές για το λατινοαμερικανικό βραβείο Γκράμι.
Ο Λεοπόλντο Φεδερίκο πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 2014, σε νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.

ΝΕΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ

Η ζωή και το έργο του Μπομπ Ντίλαν

Το χρονικό των Δεκεμβριανών
ΕΙΠΕ...
Η ψυχή είναι το κλειδί του σύμπαντος και το σώμα είναι ο τάφος της ψυχής.
 Πλάτων
Πλάτων
Αθηναίος φιλόσοφος.
Περισσότερα...

Τζόνι Ότις
1921 – 2012


Πολυτάλαντος αμερικανός καλλιτέχνης, ελληνικής καταγωγής. Εμβληματική φιγούρα του ριθμ εντ μπλουζ και του ροκ εντ ρολ, τα οποία υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Υπήρξε τραγουδιστής, συνθέτης, δισκογραφικός παραγωγός, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος, κυνηγός ταλέντων και παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής («The Johnny Otis Show»). Του αποδόθηκαν οι χαρακτηρισμοί: «Βασιλιάς του ροκ εντ ροκ» και «Νονός του ριθμ εντ μπλουζ».
Ο Τζόνι Ότις (Johnny Otis) - Ιωάννης Βελιώτης το ελληνικό του όνομα- γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1921 στην πόλη Βαγιέχο της Καλιφόρνιας, που βρίσκεται κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Ο πατέρας του Αλέξανδρος Βελιώτης διατηρούσε μανάβικο σε γειτονιά αφροαμερικανών στο γειτονικό Μπέρκλεϊ, γεγονός που επηρέασε τον μουσικό του προσανατολισμό.
Η μουσική του διαδρομή ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘30, όταν εγκατέλειψε το σχολείο κι άρχισε να παίζει κιθάρα σε τοπικά κλαμπ με το συγκρότημα «West Oakland Houserockers» του φίλου του πιανίστα Κάουντ Μάθιους. Συνέχισε σε ορχήστρες σουίνγκ έως το 1945, οπότε δημιούργησε τη δική του μπάντα.
Μία από τις πρώτες επιτυχίες του ήταν η σύνθεση του Ερλ Χέιγκεν «Harlem Nocturne». Ακολούθησαν πολλές ακόμα επιτυχίες, όπως το «Double Crossing Blues», «Mistrustin' Blues Cupid's Boogie», «Mambo Boogie» και «Sunset to Dawn». Το 1958 με το «Willie and the Hand Jive» πούλησε πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ το τραγούδι του «Every Beat of My Heart» έκανε επιτυχία η Γκλάντις Νάιτ το 1961.
Ως κυνηγός ταλέντων ανακάλυψε καλλιτέχνες, όπως η Λιτλ Έστερ, Μπιγκ Μάμα Θόρντον, Τζάκι Γουίλσον, Λιτλ Γουίλι Τζον, Χανκ Μπάλαρντ και Έτα Τζέιμς. Το 1994 έγινε δεκτός στο Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ (Rock and Roll Hall of Fame).
Τη δεκαετία του ‘60 αναμίχθηκε στην πολιτική με τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος. Υποστήριξε το κίνημα για την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων και διεκδίκησε ανεπιτυχώς μία θέση στη Βουλή της Καλιφόρνιας. Την ίδια περίοδο ίδρυσε τη δική του εκκλησία, προτεσταντικού δόγματος, και διακρίθηκε ως ιεροκήρυκας.  
Ο Τζόνι Ότις πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 2012 στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 91 ετών. Οι δυο γιοι του, Νίκολας Ότις και ο γνωστότερος Σάγκι Ότις (1953), συνέχισαν τη μουσική διαδρομή του πατέρα τους.

Ειδήσεις


Ελλάδα

  • Στη δημοσιότητα θα δοθούν αύριο, Τετάρτη, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων των τελευταίων δύο ετών. Τα στοιχεία αυτά θα δοθούν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στις 12:30, από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, σε μορφή cd και θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής στις 13:30.
  • Σεισμός 4,5 βαθμών σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λακωνία. Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών σημειώθηκε κοντά στη Μονεμβάσια. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών.
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επιδείνωση του καιρού, μετά το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, έχει θέσει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ενώ ταυτόχρονα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
  • «Η συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι σε ισχύ και μετά τη λύση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί.
  • Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων από την άρνηση των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνουν τις σχετικές δαπάνες πληρωμής τους.

Κόσμος

  • Στο μικροσκόπιο εμπειρογνωμόνων της Ρωσίας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Μόσχα βρίσκεται το μαύρο κουτί του μοιραίου Tupolev που έπεσε τα Χριστούγεννα στη Μαύρη Θάλασσα παρασύροντας στο θάνατο 92 ανθρώπους. Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει και το δεύτερο μαύρο κουτί, τον καταγραφέα των συνομιλιών του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154, χωρίς να έχουν κατορθώσει ακόμη να το ανασύρουν από τη θάλασσα.
  • Δικαστής του Μπουένος Άιρες απήγγειλε την Τρίτη κατηγορίες σε βάρος της Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, της κεντροαριστερής πρώην προέδρου της χώρας που φέρεται να ευνόησε έναν επιχειρηματία που συνδεόταν με τον εκλιπόντα σύζυγό της και την ίδια και να φρόντισε να του ανατεθούν δημόσιες συμβάσεις.
  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι διαθέτει αποδείξεις πως η διεθνής συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζει τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών ένοπλων ομάδων.
  • Οι αστυνομικές αρχές θα λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους της Μαδρίτης κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά, ανακοίνωσε την Τρίτη ο δήμος της ισπανικής πρωτεύουσας. Φράχτες και κλούβες της αστυνομίας θα τοποθετηθούν σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη, ιδίως στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, όπου κατά παράδοση γιορτάζουν οι Μαδριλένοι την έλευση του νέου έτους.
  • Ο πολωνός οδηγός ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στην καμπίνα της νταλίκας που χρησιμοποιήθηκε για την τρομοκρατική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο είχε δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι ώρες πριν από την επίθεση και δεν είναι δυνατόν να είχε επιχειρήσει να εμποδίσει τον Τυνήσιο Άνις Άμρι να οδηγήσει το φορτηγό μέσα στην αγορά, όπως πίστευαν πρωτύτερα οι αρχές, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Bild.

Οικονομία

  • Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην πρώτη, μετά την αργία των Χριστουγέννων, συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, στον απόηχο της επανέναρξης των συνομιλιών αναφορικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
  • Ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά με μοχλό το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
  • Με επιθετική δήλωση εναντίον της ΝΔ συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος τη δημοσιοποίηση της επιστολής του στους θεσμούς. Επειδή «από ό,τι φαίνεται η επιθυμία της ΝΔ για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος, δίνω -χωρίς καμιά παρέκκλιση της θεσμικής διαδικασίας- στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, περιμένοντας με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση» αναφέρει μεταξύ άλλων.
  • Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών» παρατείνεται μέχρι τις 3 το απόγευμα της 9ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.
  • Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε την παρακάτω επιστολή που παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα «Το Βήμα» στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την οποία ξεμπλόκαραν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αθλητισμός

  • Οτι κάτι έχει αλλάξει στη Λίβερπουλ επί Γιούργκεν Κλοπ, είναι αναμφισβήτητο. Οι «κόκκινοι» είναι σε θέση πλέον να ανατρέπουν καταστάσεις οι οποίες «στραβώνου» κάτι που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε την Αχίλλειο Πτέρνα τους. Κάπως έτσι, κατάφεραν να μείνουν στο -6 από την Τσέλσι, επικρατώντας 4-1 της Στόουκ παρότι βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ από το γκολ του Τζόναθαν Γουόλτερς. Οι Λαλάνα, Φιρμίνο πρόλαβαν να γυρίσουν το ματς πριν από την ανάπαυλα και η νίκη σφραγίστηκε στο β΄ ημίχρονο.
  • Στην ολλανδική Χέρενφεν θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μάρτιν Όντεγκααρντ με τη μορφή του δανεισμού από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με τη Marca ο Νορβηγός διεθνής μεσοεπιθετικός, ο οποίος αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα των «μερένγκες», την Καστίγια, βρίσκεται από την Τρίτη στην Ολλανδία για να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της μεταγραφής του κι εντός των επόμενων ωρών θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.
  • Στην παρουσίαση των Νίκου Λυμπερόπουλου και Τάκη Φύσσα θα προχωρήσει την Τετάρτη η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο νέος τεχνικός διευθυντής των «πρασίνων» και ο υπεύθυνος των Ακαδημιών του συλλόγου ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, με απόφαση της διοίκησης θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους του Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στις εγκαταστάσεις της ομάδας στο Κορωπί (13:00).
  • Αλλαγές στο τεχνικό επιτελείο του ποδοσφαιρικού τμήματος ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με την πρόσληψη και ένταξη συνεργατών του Βλάνταν Ιβιτς. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι ο Δημήτρης Δανιηλίδης δεν θα συνεχίσει ως πρώτος γυμναστής της πρώτης ομάδας του "δικεφάλου", με τον Πέταρ Μιλκάνοβιτς να παίρνει τη θέση του, έχοντας ως βοηθό του τον Βασίλη Κανάρα. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η είσοδος του Μίλος Βεσελίνοβιτς στο τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ, με τον Γιάννη Θωμαίδη να επιστρέφει στο τμήμα σκάουτινγκ.
  • Ο Φερνάντο Σάντος και ο Ντιέγκο Σιμεόνε αναδείχθηκαν κορυφαίοι προπονητές του 2016 σε επίπεδο Εθνικών ομάδων και συλλόγων αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS).
  • Τζίμας Ζέρβας και ο Αλή Πασάς
    ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
    Πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα είναι η απόσταση που διανύουν κάθε χρόνο οι 750 χιλιάδες ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και ουρανοξύστες των HΠΑ.
ΕΙΠΕ...
Η ψυχή είναι το κλειδί του σύμπαντος και το σώμα είναι ο τάφος της ψυχής.
 Πλάτων
Πλάτων
Αθηναίος φιλόσοφος.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Ο συντομότερος πόλεμος στην ιστορία ήταν ανάμεσα στη Ζανζιβάρη και τη Βρετανία το 1896. Η Ζανζιβάρη παραδόθηκε μετά από 38 λεπτά.
Περισσότερα...
ΕΙΠΕ...
Κάθε γενιά νομίζει πως είναι πιο έξυπνη από την προηγούμενη και πιο σοφή από αυτή που την ακολουθεί.
Τζορτζ Όργουελ
Τζορτζ Όργουελ
Άγγλος συγγραφέας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ.
ΕΙΠΕ...
Όποιος επιτύχει να βρει έναν καλό γαμπρό, αποκτάει έναν γιο, όποιος όμως αποτύχει, χάνει την κόρη του.
 Ζήνων ο Ελεάτης
Ζήνων ο Ελεάτης
Αρχαίος έλληνας φιλόσοφος.
https://www.sansimera.gr/news


Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

Πέμπτη
29/12
02:00
-2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-6°C
60%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
-2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-8°C
57%
4 Μπφ B
24 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Μικρή πιθανότητα χιονόπτωσης
14:00
1°C
Αισθητή Θερμοκρασία-4°C
40%
4 Μπφ B
24 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
20:00
-2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-8°C
53%
4 Μπφ B
24 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
" ...ΚΑΘΕ   ΠΕΡΣΙ  ΚΑΙ...ΚΑΛΥΤΕΡΑ ..." 

Χρόνια  πολλά  και  καλά  φίλοι  μου ,
                                                               καλώς ..κακώς , πέρασαν  κι' αυτά  τα Χριστούγεννα με  την  ψυχή  στο  στόμα  βέβαια , αλλά...πέρασαν , στο  χωριό  μας , όπως  έχουμε  ματαξαναπεί , δεν  υπάρχουν πολλές φωτογραφίες Χριστουγεννιάτικες , όπως  υπάρχουν  από  πασχαλιές ,ψησίμαατα  αρνιών  στις  αυλές από παρέες ,συγγενών  και  γειτόνων , κάτι  βέβαια  που  ειναι δικαιολογημένο , βλέπεις  τα  Χριστούγεννα  ήταν  πάντα , οικογενειακή , εσω..σπιτική γιορτή  και  τα  γλέντια  που γίνονταν , γίνονταν  σε  κλειστούς  χώρους ..προσωπικά , ενώ Πασχαλινές  έχω  εκατοντάδες φωτογραφίες  απ' τις  Λιδορικιώτικες  Πασχαλιές  , χριστουγεννιάτικες  δεν  έχω σχεδόν  καμία ..τουναντίον , υπάρχουν  κάποιες  απ' το  στολισμένο  χωριό ,με  τη  φάτνη , το  χρστουγεννιάτικο  δέντρο  και  διάφορα στολίδια στους  δρόμους  και  τα  δεντρα ..
   Κι' αυτός  όμως  ο  στολισμός , τα  τελευταλια  χρόνια έχει  πάρει  την..κατηφόρα , και  είναι  εμφανής η..φτώχεια  και  η  μιζέρια , και  πολύ  φοβάμαι να  πω , και  ΠΑΝΤΑ  ΣΧΕΔΟΝ  η έλλειψη  γούστου και..καλαισθησίας  ..έλειπε και λείπει ακόμα , η  εφευρετικότητα και  το  γούστο , λες  και πάντα  ΓΙΝΟΤΑΝ  ΑΓΓΑΡΕΙΑ , ΚΑΤΙ  ΠΟΥ  ΕΊΝΑΙ  ΑΛΗΘΕΣ ...ΚΟΝΤΟΛΟΓΊΣ , ΒΛΈΠΕΙΣ  ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ ΣΕ  ΚΆΘΕ  ΕΚΔΉΛΩΣΗ , ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ  ΤΗΝ..ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ..ΝΟΟΤΡΟΠΊΑ ΚΑΙ ..ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ...
   Τέλος πάντων , οι  άνθρωποι , ΚΑΝΟΥΝ  ΑΠΛΑ  ΑΓΓΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ...ΔΕΙΧΝΟΥΝ , ΥΣΤΕΡΑ  ΠΟΙΟΣ  ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠ' ΤΟΥΣ  ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ  ΠΟΥ  ΕΙΝΑΙ..ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΊ ...ΞΈΝΟΙ ..ΤΑ  ΣΥΝΗΘΙΣΜΈΝΑ  ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ  ΤΩΝ...ΑΙΡΕΤΩΝ ...!!!
  Απ' το φετινό  στολισμό  του  Λιδορικιου , ΕΔΡΑ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΔΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ..ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ  ΕΠΑΡΧΊΑΣ  ΔΩΡΙΔΑΣ  , δειτε  τα  στολιδια , ουτε  ο..."ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ " ΔΕΝ  ΘΑ  ΕΊΧΕ  ΤΈΤΟΙΑ  ΕΜΠΝΕΥΣΗ ...

                               Λιδορίκι  Χριστούγεννα  2017







   Φανερή  δε  είναι η  έλλειψη  κόσμου στο  χωριό  μας , κάτι που  οσημέραι  γίνεται  και  πιο  αισθητό , και  να  δούμε  που  θα  πάει η  κατάσταση  αυτή  ; μήπως  οι  εναπομείναντες ..Λιδορικιώτες , πρέπει να  σκύψουν πάνω  στο  πρόβλημα και  να  βοηθήσουν  το  χωριό ; 
   Καλά τα  καλοκαιρινα  πανηγύρια , αλλά  μήπως  πρέπει  να  δουμε  και  λίγο  τον...χειμώνα ; Γιατί τα χωρι΄ μας  δεν  είναι  μόνο..καλοκαιρινά , αλλά  και  οι  καταστηματάρχες  μας πρέπει  να..δελεάσουν τον  κόσμο , κάτι  θα  πρεπει να  προσφέρουν  περισσότερο , αλλιώς ..βαίνουμε στην  ολοκληρωτική  ερήμωση ...
   Αν  καλοπροσέξετε  φίλοι  μου , ΘΑ  ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ  ΠΩΣ ΣΕ  ΟΛΕΣ  ΤΙΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ  Η  ΕΡΗΜΙΑ  ΜΑΣ  ΕΙΝΑΙ...ΑΠΟΛΥΤΗ ..

                           Καλό  σας  μεσημέρι  φίλοι  μου 
                        ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ  ΚΑΛΑ 
                         Απ' το " Λιδωρίκι " με  αγάπη 
                        www.lidoriki.com 


No comments: