10.2.07

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ...ΑΝΑΣΤΑΣΗ....

Μισοφάγαμε το χειμώνα , έρχεται η άνοιξη , κοντεύει και το Πάσχα και στο χωριό μας δεν κουνιέται....φύλλο , άφαντοι όλοι οι..ετεροδημότες σωτήρες μας , Δήμος , Σύλλογοι , Αδελφότη-τητα, και το ...ταλαίπωρο το Λιδορίκι σε...υποχρεωτική εντεκάμηνη χειμερία...νάρκη , ούτε αρκούδα να ήτανε .
Αλήθεια , πως τόχουνε δει οι φίλοι μας οι αρμοδιουπεύθυνοι ; θάρχονται κάθε Αύγουστο , θα μας ..ξεθάβουν για δυό - τρεις μέρες , θα μας...τραβάνε κι από ένα ...ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ τριήμερο θα..φωτογραφίζονται με το πόδι πάνω στο ..πτώμα μας (όπως οι κυνηγοί λιονταριών στη...ζούγκλα) και θα μας πετάνε πάλι στο....λάκκο ; ε..όχι..
Ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς να μάθει πως περνάνε τα Λιδορικιωτόπουλα όλο το χειμώνα ; ρώτησε κανείς πόσα ΧΡΟΝΙΑ έχουν να δούνε μια θεατρική παράσταση ; τους δώσαμε τη δυνατότητα και τις προυποθέσεις να οργανώσουν μόνα τους την ..πολιτιστική τους ζωή ;
να αυτενεργήσουν ; να δραστηριοποιηθούν ; έχουν μιά αίθουσα να μαζευτούν , να κουβεντι-άσουν, ν' ακούσουν μουσική ,να παίξουν μουσική ,να τραγουδήσουν η να ετοιμάσουν μια δική τους θεατρική παράσταση ; μιά οποιαδήποτε εκδήλωση ; όχι βέβαια...
Είμαστε απολύτως σίγουροι πως ανάμεσα στα παιδιά του χωριού μας ,θα υπάρχουν και μερι-κά που έχουν το κάτι τις ,το ξεχωριστό,κάποια θα έχουν το χάρισμα της φωνής ,άλλα θα γρά-φουν, θα απαγγέλλουν ,πως όμως και που , θα επισημανθούν αυτά τα ταλέντα ;στις καφετέ-ριες και τα..μπαράκια ; φυσικά , οχι .
Εδώ βέβαια υπάρχει και μιά άλλη...πονεμένη ιστορία ,το σχολείο ,ναι το σχολείο γιατί από εκεί θάπρεπε να γίνεται η...ανίχνευση , η επισήμανση , αν θέλεις , των δυνατοτήτων του κάθε παιδιού και φυσικά η καθοδήγησή του ,για να μπορέσει να βρεί το δρόμο του , χρειάζεται όμως δουλειά , ενδιαφέρον και δυνατή....όσφρηση , υπάρχουν ; φοβόμαστε πως όχι,δυστυχώς..
Υπάρχει , βέβαια , Δημοτική βιβλιοθήκη , αλλά μονίμως...κλειστή , υπάρχει και το Κέντρο Ελεύθερης Πρόσβασης στους Η / Υ , που φιλοξενείται σε μιά αίθουσα του Γυμνασίου , εκεί αμφιβάλλουμε αν έχει μπει ποτέ κανείς , ευκολότερα μπαίνεις στις...φυλακές του Μαλανδρί-νου παρά εκεί , φαίνεται εκπληρώθηκε ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε οπότε εξέλιπον
...οι λόγοι ύπαρξης και...λειτουργίας του.
Κανείς , βέβαια , δεν σκέφτηκε οτι όλα αυτά έχουν γίνει για κάποιο και έχουν κοστίσει
αρκετά χρήματα , που φυσικά έχουν βγεί απ'την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου , αυτά όμως αγαπητοί φίλοι είναι...αμελητέες λεπτομέρειες.
Ενώ , λοιπόν , έχουμε τόσα κλειστά προσθέτουμε κι'άλλο ένα , το Λαογραφικό Μουσείο ,θα θέ- λαμε πολύ να μάθουμε αν οι αρμοδιουπεύθυνοι έχουν σκεφτεί και μελετήσει την , μετά τα .....
εγκαίνια , λειτουργία του και αν έχουν τη λύση σ'αυτό το πρόβλημα , εκτός αν μας ενδιαφέρει
μόνο το......χτίσιμο κι'όχι η λειτουργία , μακάρι να βγούμε...ψεύτες...
Αλήθεια , γνωρίζετε αγαπητοί μας φίλοι , πόσα τέτοια Μουσεία στα εκατό , λειτουργούν ; θα σας απογοητεύσουμε αλλά η απάντηση είναι σχεδόν κανένα , εκτός αν έχουν σκοπό να το λειτουργούν κάθε....Πολιτιστικό ...τριήμερο.
Προς αποφυγήν...ηθελημένων παρεξηγήσεων, θα θέλαμε να ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΡΗΤΑ οτι , προσω- πικά ,δεν έχουμε κανένα λόγο να μη θέλουμε το Μουσείο , στο κάτω-κάτω δεν μας πέφτει και λόγος , πιστεύουμε όμως οτι αυτό που ΛΕΙΠΕΙ απ'το Λιδορίκι , και τη Δωρίδα γενικότερα , είναι ΈΝΑ ΔΩΡΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ,που να λειτουργεί όμως ,και μέσα σ'αυτό να ενταχθεί και το Μουσείο αλλά και αίθουσα ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, καί μην κολλήσουμε στους όρους της..δωρεάς αφού ούτως η άλλως Μουσείο θα..γίνει , όχι όμως ξεκομμένο , μόνο του.
Επ'ευκαιρία, μια και μιλάμε για Πολιτισμό , Μουσείο κ.λ.π θα παρακαλούσαμε, κάθε αρμόδιο ,
ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΝΟΥΜΕ να τοποθετηθούν καλάθια απορριμμάτων - αχρήστων στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου αλλά και στο δρόμο που είναι κολλητά στο Μουσείο και οδηγεί στα Σχολεία , γιατί η εικόνα είναι απερίγραπτα ..άθλια απ'τα πάσης φύσεως ..σκουπίδια.
ΣΗΜ:μη προσπαθήσει κανείς να μας διαψεύσει, γιατί θα...εκτεθεί, όπως λένε και οι..Κινέζοι, μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες...λέξεις , κι' εμείς έχουμε πολλές....
Η άνοιξη λοιπόν θάρθει , το Πάσχα...σίγουρα θάρθει , η Ανάσταση όμως του χωριού μας ;... Κ.

No comments: