12.2.07

ΜΕ ΞΕΝΑ ....ΚΟΛΛΥΒΑ.....

Τι έχει πει ο πάνσοφος λαός μας που δεν είναι πεντάσωστο , οι περίφημες παροιμίες του αποτελούν την πεμτουσία της απέραντης σοφίας του και επιβεβαιώνονται καθημερινά στη ζωή μας.
Προ ημερών συνάντησα κάποιο φίλο , Λιδορικιώτη , που αλλού ; στη Βαθειά , ήταν πολύ εκνευρισμένος και συνέχεια επαναλάμβανε τη φράση < με ξένα κόλλυβα..κάνω κι'εγώ μνημόσυνα..> ενώ στα χέρια του κρατούσε διάφορες τοπικές εφημερίδες που τις κουνού-
σε περίεργα λέγοντας και ξαναλέγοντας την πιό πάνω φράση.
Παραγγείλαμε τα καφεδάκια μας , και ήρεμα ήρεμα τον ρώτησα με ποιόν τάχει και αυτός ,
κουνώντας πάλι τις εφημερίδες , μου απάντησε ξερά , μ'αυτούς , υποννοώντας προφανώς
τους συντάκτες των εφημερίδων , που γράφουν του κόσμου τις .......κίες , δεν φταίνε όμως
αυτοί αλλά εμείς οι ......κες που πληρώνουμε τις συνδρομές μας ,για να βγάζουν αυτοί
τα δημοσιογραφικολογοτεχνικά τους...απωθημένα , αν έχουν ...λο ας ξοδέψουν έστω και
μιά δραχμή απ'την τσέπη τους κι'ας γράφουν οτι ....κία θέλουν.
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν , κουβεντάσαμε αναλυτικότερα το θέμα των εφημερίδων των διαφόρων συλλόγων και σωματείων της περιοχής μας και το αν αυτές εκπληρώνουν τους σκοπούς για τους οποίους εκδίδονται .
Αναμφισβήτητα όλες τους , σύμπτωση κι'αυτή!!!, έχουν αισθητικά απαράδεκτη εμφάνιση, μοιάζοντας περισσότερο με ... φτηνά αποκριάτικα ..διαφημιστικά φυλλάδια , σαν αυτά που βρίσκουμε, κατά χιλιάδες , πεταμένα στόυς δρόμους , το χειρότερο όμως είναι ότι και τα γραφόμενα είναι στο ίδιο επίπεδο ...παρδαλά .
Τα δείγματα βέβαια της...γραφής προσδιορίζουν, ακτινογραφικά , τους συντάκτες τους , και θυμίζουν μια στροφή από ένα τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου , με τους εκπληκτικούς στίχους του Άλκη Αλκαίου , το ΕΡΩΤΙΚΟ , που μιλάει για κάποιο πεδίο βολής....όπου ......
ασκούνται βρίζοντας...ξένοι φαντάροι .
Στις σελίδες των εφημερίδων αυτών , ενώ θ'άπρεπε να έχουν πρώτη θέση οι νέοι του χωριού μας , να προβληθούν αυτοί που έχουν κάποιο χάρισμα , κάποιο ταλέντο , να τους δοθεί η ευκαιρία να προβάλουν τη δουλειά τους , τη δημιουργία τους , να τους μάθει ο κόσμος και να ανοίξει ο δρόμος για κάτι καλύτερο , όχι μόνο δεν έχουν πρώτη θέση αλλά δεν έχουν , δυστυ
χώς , καθόλου θέση , γιατί άραγε ; χαλάει η σούπα ; σπάει το μονοπώλειο ; παραβιάζεται το ...ιδιοκτησιακό καθεστώς ;
Αποτέλεσμα , οι γνωστοί....κονδυλοφόροι εργολαβικά , πλέον , να επιδίδονται ..απρόσκοπτα στο θεάρεστο έργο τους , αγνοώντας φυσικά βασικούς κανόνες δεοντολογίας , αντιμετωπί ζοντας , τις εφημερίδες αυτές τελείως ιδιοκτησιακά.
Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα , διαβάστε μιά φορά και θα..καταλάβετε και μάλιστα πάρα πολλά.
Ξεχάσαμε ,βέβαια , να αναφερθούμε στην...ανυπαρξία αναφορών στα πολλά-πολλά , καυτά και αποτελματωμένα προβλήματα του χωριού μας , ποιός όμως δίνει σημασία σ'αυτά ; αρκούν τα...πολιτιστικά...τριήμερα του Ιουλίου και του Αυγούστου , για να ξεχαστούν όλα.
Τελειώνουμε με μιά λαική παροιμία , σε έμμετρη...ελεύθερη διασκευή ,θυμίζοντάς τους ,
Ότι ξεχνάνε , σίγουρα ,κάτι γνωστό σε όλους,
πως τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και ..φίνους ...λους. Κ.-

No comments: