Φορούν τις βαριές πανοπλίες τους, δένουν τα σανδάλια τους και ετοιμάζονται για μάχη! Οι... στρατιώτες που στις 10 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Σχοινιά έχουν σκοπό να αναδείξουν με τον δικό τους τρόπο την ιστορική μάχη, αναπαριστώντας την προσπάθεια των Αθηναίων να ανακόψουν την προέλαση των Περσών. Όλοι τους -μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι «πολεμιστές»- καταφθάνουν στην Ελλάδα για την αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα, σε μια συνάντηση η οποία τείνει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο τριήμερο αρχαιοελληνικό γεγονός!
Στόχος των περίπου 200 εθελοντών, οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν ήδη αρχίσει να... γυαλίζουν τον πολεμικό τους εξοπλισμό, είναι να αναπαραστήσουν την κορυφαία μάχη μεταξύ Ελλήνων και Περσών που πραγματοποιήθηκε το 490 π.Χ.
Για τον λόγο αυτό θα παραταχθούν στην παραλία του Σχοινιά, ντυμένοι με αντίγραφα πολεμικών στολών της αρχαιότητας -το κόστος των οποίων φτάνει ακόμη και τα 10.000 ευρώ-, ενώ τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι και αυτά πιστά αντίγραφα των όπλων της εποχής, κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να είναι ακίνδυνα.
Μάλιστα, όσοι βρεθούν στο πεδίο της μάχης δεν θα «πολεμήσου»ν μόνο αλλά θα πάρουν μέρος σε μια σειρά από εκδηλώσεις, αφού το πρόγραμμα που έχουν επιμεληθεί οι διοργανωτές είναι πλούσιο. Έτσι στις εκδηλώσεις που ξεκινούν στις 9 Σεπτεμβρίου εκτός από τη μάχη οι επισκέπτες πρόκειται να αναπαραστήσουν και τη λειτουργία ενός αρχαίου στρατοπέδου, όπου θα στήσουν σκηνές και θα μαγειρέψουν στη φωτιά με αντίγραφα αρχαίων σκευών. Ακόμη θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος και σε αγώνες τοξοβολίας και δρόμου.
Πίσω από την επική μάχη που θα δοθεί στην περιοχή του Σχοινιά «κρύβεται» ο 49χρονος Καναδός συγγραφέας και λάτρης της αρχαιοελληνικής ιστορίας Κρίστιαν Κάμερον, ο οποίος μέσα από την ιστοσελίδα «στρατολογεί» μαχητές και στέλνει τα αγωνιστικά του μηνύματα σε όλο τον κόσμο! «Μας πήρε τρία χρόνια να οργανωθούμε» υποστήριξε ο Κάμερον σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ο ίδιος στη μάχη της 10ης Σεπτεμβρίου θα υποδυθεί έναν ανώτερο αξιωματούχο.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι μεγάλη μερίδα του ξένου Τύπου έχει κάνει αφιερώματα στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που θα λάβει χώρα το προσεχές Σάββατο. Ήδη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και ο γαλλικός Τύπος έχουν δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ για την προγραμματισμένη αναβίωση υποστηρίζοντας ότι θα είναι η μεγαλύτερη παρόμοια συνάντηση στην Ελλάδα.
Στα αρχικά σχέδια των εμπνευστών πάντως ήταν μετά την έκβαση της μάχης να πραγματοποιήσουν «πορεία νίκης» από την Αρχαία Αγορά έως την Ακρόπολη, όμως δεν έχουν καταφέρει -ακόμη- να πάρουν τη σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού. Κάτι που δεν συνέβη και με τον Δήμο Μαραθώνα, αφού οι... πολεμιστές έχουν αποσπάσει εδώ και μήνες την απαραίτητη άδεια.
ΙNFO
Η μάχη του Μαραθώνα διεξήχθη το 490 π.Χ., κατά τη διάρκεια της πρώτης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, μεταξύ των Αθηναίων, μαζί με τους Πλαταιείς, και των Περσών υπό την ηγεσία των στρατηγών Δάτη και Αρταφέρνη. Υπήρξε το αποκορύφωμα της πρώτης προσπάθειας των Περσών, υπό την ηγεσία του αυτοκράτορα Δαρείου Α', να υποδουλώσουν την Ελλάδα.
Το χρονικό της μάχης ξεκινά με τη στρατοπέδευση των Περσών στα στενά του Μαραθώνα, περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Υπό την ηγεσία του Μιλτιάδη, του Αθηναίου στρατηγού, και με την ανδρεία των Θεμιστοκλή και του Αριστείδη, ο αθηναϊκός στρατός κατάφερε να κερδίσει τους Πέρσες. Η μάχη «ανέδειξε» και τις ιστορίες δύο ξεχωριστών ηρώων. Ο καλύτερος δρομέας των Αθηναίων Φειδιππίδης στάλθηκε στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια. Ο Φειδιππίδης έφτασε κατά τη διάρκεια της γιορτής της Κάρνειας (ιερή περίοδος της ειρήνης) με αποτέλεσμα ο σπαρτιατικός στρατός να μην μπορεί να βαδίσει στη μάχη ως την Πανσέληνο. Οι Αθηναίοι δεν θα περίμεναν ενίσχυση το ελάχιστο 10 ημέρες. Τότε έτρεξε όλο τον δρόμο ως την Αθήνα για να τους ειδοποιήσει για την περσική επίθεση. Μπήκε στην πόλη φωνάζοντας για την επερχόμενη εισβολή. Έτρεξε στο κέντρο της πόλης και πέθανε επιτόπου.
Συγκλονιστική είναι και η αφήγηση του Ηροδότου στην ιστορία του Κυναίγειρου, αδελφού του τραγικού ποιητή Αισχύλου, ο οποίος επίσης πολέμησε στη μάχη, και όταν οι Πέρσες επιβιβάστηκαν στα πλοία έπιασε μια τριήρη και προσπάθησε να την τραβήξει. Οι Πέρσες τον είδαν και του έκοψαν το χέρι, με αποτέλεσμα ο Κυναίγειρος να πεθάνει.
Γιώτα Βαζούρα
No comments:
Post a Comment