23.11.11

ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΕΘΝΟΣ

21χρονος, που και στο παρελθόν είχε απασχολήσει το σχολείο με τη συμπεριφορά του, φέρεται ότι τράβηξε όπλο μέσα σε αίθουσα ύστερα από διαπληκτισμό. Ανάστατοι γονείς και μαθητές

Το θέμα του οπλισμένου μαθητή έχει προκαλέσει φόβο στην τοπική κοινωνία της Ζακύνθου (φωτογραφία αρχείου)

Το θέμα του οπλισμένου μαθητή έχει προκαλέσει φόβο στην τοπική κοινωνία της Ζακύνθου (φωτογραφία αρχείου)

Μαθητής Λυκείου στη Ζάκυνθο απείλησε με πυροβόλο όπλο δύο μαθητές και την καθηγήτριά του μέσα σε σχολική αίθουσα. Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Επαγγελματικό Λύκειο Αγίου Κήρυκου, αλλά μόλις τη Δευτέρα καταγγέλθηκε από τον διευθυντή του σχολείου στον εισαγγελέα.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, που ανέλαβε να διαλευκάνει το περιστατικό, έλαβε γνώση τρεις μέρες μετά! Παρά το γεγονός ότι τηρείται σιγή... ασυρμάτου για τον 21χρονο δράστη, πληροφορίες αναφέρουν πως ο μαθητής είχε και στο παρελθόν απασχολήσει με τη συμπεριφορά του τη διοίκηση του σχολείου.

Ολα ξεκίνησαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευή, όταν ο 21χρονος μπήκε στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Κήρυκου, στο βόρειο τμήμα του νησιού, και επέδειξε το πυροβόλο όπλο το οποίο κρατούσε στην αίθουσα.

Μετά τις αντιδράσεις των συμμαθητών του και της καθηγήτριας που φέρεται να ήταν παρούσα στο περιστατικό, φαίνεται πως διαπληκτίστηκε μαζί τους. Το γεγονός προκάλεσε αναταραχή και γι' αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε συνέλευση γονέων και κηδεμόνων, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος, πώς και γιατί όπλισαν το χέρι του μαθητή. Το σχολείο έκλεισε τις τελευταίες ώρες και όλοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Μόλις τη Δευτέρα ο διευθυντής του ΕΠΑΛ πήγε στον εισαγγελέα και πραγματοποίησε καταγγελία για το συμβάν. Ο δικαστικός λειτουργός ενημέρωσε την Αστυνομία και ξεκίνησε αμέσως τις ανακρίσεις. Ηδη έχουν δώσει καταθέσεις ο διευθυντής του σχολείου, η καθηγήτρια και μαθητές. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν έχουν ακόμη δοθεί απαντήσεις, γιατί τα στόματα παραμένουν κλειστά...

Η εφημερίδα "Ελευθερία" Ζακύνθου, πάντως, αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία και φόβο στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές. "Το θέμα του οπλισμένου μαθητή έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, τρόμο στην τοπική κοινωνία τόσο για το γεγονός που είναι το πρώτο σε σχολείο του νομού, όσο και για την αύξηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, αφού όλοι σκέφτονται ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί και το μοιραίο...".

Υπενθυμίζεται ότι είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε δύο εβδομάδες, που μαθητής εμφανίζεται οπλισμένος σε σχολικό συγκρότημα. Κατά το προηγούμενο περιστατικό στο Μαρούσι, ο 18χρονος μαθητής είχε τραυματίσει ελαφρά με διακοσμητικό σπαθί έναν καθηγητή, τη φύλακα και την καθαρίστρια του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου.

Ανακοίνωση - σοκ
"Ομαδα μαθητών σπέρνει τον φόβο..."

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο σχολείο είναι η ανακοίνωση των καθηγητών.

"Εμείς οι διδάσκοντες του σχολικού συγκροτήματος του Αγ. Κήρυκου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας που εκπορεύεται από μια μικρή ομάδα μαθητών. Οι διαπληκτισμοί και χειροδικίες, εντός και εκτός του σχολείου, μεταξύ μαθητών ή μερίδας μαθητών και εξωσχολικών ατόμων είναι καθημερινό φαινόμενο, ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ευθείες απειλές έναντι μαθητών και καθηγητών, χυδαίες ύβρεις που εκτοξεύονται κατά των καθηγητριών και καθηγητών ενώπιον όλων των μαθητών, όχι μόνο διασπείρουν φόβο αλλά ευνοούν και εξαπλώνουν την αντιδραστική και παραβατική συμπεριφορά στους μαθητές του σχολείου.

Θεωρούμε ότι η σωστή λειτουργία του σχολείου δεν εξαρτάται μόνο από εμάς και τους μαθητές. Είναι και υπόθεση της ΔΔΕ και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων και κηδεμόνων, της Δημοτικής Αρχής, της ζακυνθινής κοινωνίας, της πολιτείας".

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

No comments: