20.5.12

EΠΙΔΡΟΜΗ ΒΛΑΧΟΕΙΔΩΝ…ΒΛΑΧΩΝ.. !!

 

    O πανέμορφος Δάφνος , η Βοστινίτσα όπως την λέγαμε παλιότερα , και για να' μαστε πιό..ακριβείς η...Βουστ'νίτσα , και η όμορφη πλατεία με την εκκλησιά και τον..απαραίτητο..πλάτανο , όσοι δεν έχετε πάει , να το κάνετε , θ' αποζημιωθείτε....

                                *                       *

   “ Πλησιάζουν οι αποκριές , και οι τσοπάνηδες που έχουν κατεβεί από τα ορεινά χωριά της επαρχίας μας , Βοστινίτσα , Κωστάριτσα , Μουσουνίτσα , Τριβίδι , Κονιάκο , Λευκαδίτι , γιά ξεχείμασμα εδώ στην Αττική , μια και τα ορεινά ενδιαιτήματά τους δεν προσφέρονται για χειμωνιάτικη παραμονή εκεί , τώρα με τον ερχομό της άνοιξης ετοιμάζονται να ξανανεβούν στα θέρετρά τους , τα θερινά λιβάδια και κει στον καθαρό κι' αμόλευτο από τα καυσαέρια αέρα , να ξανανιώσουν και να ξεκουραστούν από τις έγνοιες και τις φροντίδες για τα πράματά τους .
   Από νωρίς κάνουν τις ετοιμασίες , τα ψώνια που θα τους συνοδέψουν στο ταξίδι , τη συντροφιά που θα ξεκινήσουν . Τώρα βέβαια τα πράγματα έχουν απλουστευθεί  .
   Όταν ορισθεί η μέρα αναχώρησης , θα ειδοποιηθεί το φορτηγό αυτοκίνητο και θα πάει στο μαντρί και θα παραλάβει πρόβατα και τσοπάνηδες για την επιστροφή και η μεταφορά γίνεται συνήθως αυθημερόν . Δεν υπάρχει σχετικό πρόβλημα .
   Παλιότερα και πριν του 1940 το πράγμα δεν ήταν τόσο εύκολο , έπρεπε πρόβατα και τσοπάνηδες να μετακινηθούν με τα πόδια και διά ξηράς , πράγμα που σημαίνει οδοιπορία τουλάχιστον 8-10 ημερών και τούτο προκειμένου για την επιστροφή στα βουνά που τα πρόβατα , μόλις νοιώσουν πως κινούνται για τα λιβάδια , φεύγουν αυθόρμητα και σαν εξ ενστίκτου . Γι' αυτό κι' η ανάβαση και για τους τσοπάνηδες ήταν ευκολότερη με λιγότερες ευθύνες και απαιτούσε το μισό χρονικό διάστημα .
   Έτσι λοιπόν , με τον ερχομό της Καθαρής Δευτέρας , που αποτελούσε οριακή ημερομηνία , και κατά τη διάρκεια του γλεντιού που κατά κανόνα γινόταν στις στήλες του Ολυμπίου Διός , " Τις κολώνες " όπως τις έλεγαν , κανόνιζαν τις παρέες , την ημερομηνία αναχώρησης και τις λοιπές λεπτομέρειες του ταξιδιού και την καθορισμένη ημέρα γινόταν η εκκίνηση .

image

                 Μπροστά πηγαίνει ο σκύλος
                 Σα γέρος γνωστικός ,
                 κι' ακολουθεί στο πλάι ,
                 μαγκούρα και βοσκός .

..κατά το Ρουμελιώτη ποιητή Ζαχαρία Παπαντωνίου .

image

   Θα περνούσαν έξω από τη Θήβα , θα διάσχιζαν τη Βοιωτική πεδιάδα , όπου είχαν και ορισμένα κονάκια , για διανυκτέρευση , θα έφταναν στο Ζεμενό και διά της Αράχωβας , στο Καστρί ( Δελφών ) του Χρισσού , θα έμπαιναν στον ελαιώνα της Άμφισσας . Από κει θα ανέρχονταν από το " Σκαλί " , τα " Σαλωνίτικα αμπέλια " και θα έφταναν αργά-αργά στον " Έλατο " και θα έμπαιναν στον Καρουτιανό κάμπο που θα ξεκουράζονταν για λίγο τσοπάνηδες και πράματα .

image

   Από τον Καρουτιανό κάμπο θα έφταναν στον Πλατό ,και θακατηφόριζαν στα " Καλτεζιά ". Από τα " Καλτεζιά " θα περνούσαν απ' το Βαρούσι και θα κατευθύνονταν από τον Αι Γιώργη του Λιδωρικιού , τη βρύση του Λακαφώση , που βρισκόταν πίσω απ' το Λιδωρίκι και προς το μέρος του Λευκαδιτιού και θα διημέρευαν συνήθως στη μικρή κοιλάδα πίσω απ' το Λιδωρίκι για να συνεχίσουν νύχτα το πρωί την ανάβαση στα χωριά τους .
   Το δρόμο αυτό ακολουθούσαν και οι Βοστινιτσιώτες τσοπάνηδες Σφουγαίοι , Γουσαίοι , Καρανασαίοι , Μεντζαλαίοι , Σκρεκαίοι , Κοντογιανναίοι , Σκαμεντζαίοι , Αλαφογιανναίοι , Θεοχαραίοι κλπ. Ενώ κατέβαιναν απ' το Βαρούσι , τα πρόβατα με τα κεσέμια μπροστά , ακούγονταν ασταμάτητα τα κουδούνια μικρά και μεγάλα και αναμειγνύονταν με τα βελάσματα των κοπαδιών , δημιουργώντας έτσι μια χαρούμενη γιορταστική νότα στη μικρή κοινωνία του Λιδωρικιού που έσπευδε να προμηθευτή φρέσκο γάλα και χλωρό τυρί .

image

   Στο Λιδωρίκι , τα χρόνια εκείνα , υπηρετούσε ως φιλόλογος καθηγητής ένας γραφικός και ιδιόρρυθμος καθηγητής , ο Θανάσης Γραμματικός .
   Είχε πλαισιωθεί στη μικρή κοινωνία του Λιδωρικιού και το 'χε ρίξει λίγο έξω : κάπνιζε , έπινε κονιάκ , και χαρτόπαιζε τα βράδια ξενυχτώντας . Οι μαθητές αντιλαμβάνονταν από το ύφος και τη φάτσα αν είχε κερδίσει η χάσει την προηγούμενη και κανόνιζαν ανάλογα τη συμπεριφορά τους . Ένα πρωινό , την εποχή που διηγούμαστε , πήγε στο Γυμνάσιο κακόκεφος , προφανώς είχε χάσει . Δεν είχε καν ρίξει ματιά στο πρόγραμμα της ημέρας και αφού έκανε 2-3 βόλτες κατά πλάτος της αίθουσας , σκεφτικός ρωτάει :
   - Τι μάθημα έχομε σήμερα βρε ;
   - Έκθεση κύριε , του απαντούν .
   - Έκθεση ...έκθεση ! επαναλαμβάνει ξύνοντας τα άτακτα μαλλιά του , σημάδι , ότι δεν είχε ασχοληθεί με το τι θέμα θα έβαζε .
   Τη στιγμή όμως της αμηχανίας του , και σαν από μηχανής Θεός , κατέβαιναν οι τσοπάνηδες απ' τον Αι Γιώργη και τα κουδουνίσματα των αιγοπροβάτων δονούσαν τη γύρω ατμόσφαιρα . Με μιας σταματάει στο μέσον της αίθουσας και λέει σε επιτακτικό ύφος .
   - Γράφτε : Επιδρομή Βλαχοειδών Βλάχων !
   Φράση που έμεινε στο μυαλό όλων μας....
   Το παρόν σημείωμα , ας αποτελέσει ευλαβική ανάμνηση των περασμένων χρόνων “.

                              *                       *

   Αυτή η , πραγματικά , υπέροχη ...ανάμνηση της παλιάς Λιδορικιώτικης εποχής και ζωής , και όχι μόνον , γράφτηκε από ένα εκλεκτό Δωριέα , απ' το Δάφνο , εκπαιδευτικό , το Χαράλαμπο Θάνο και δημοσιεύτηκε στο " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " αρ.φύλλου 17 τον Απρίλιο του 1983 .

        Καλό  σας  βράδυ …Κ..Κ.-

No comments: