30.6.12

ΣΑΨΑΡΗ..ΠΑΘΗΜΑΤΑ ..

 

      ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ....

Ο μπάρμπα Κώστας ο Σαψαρής , στολισμένος , έτοιμος για τη ...Βαθειά , έξω απ' το σπίτι του  ..σωτήριον έτος..1927 !

ΣΑΨΑΡΗ...ΠΑΘΗΜΑΤΑ..

   Κατακαλόκαιρο στο Λιδορίκι,ντάλα μεσημέρι,κι’ο Σαψαρής ,κατά κόσμον Κων.Μαργέλλος ,μέγας φαρσέρ και καλαμπουρτζής ,επίλεκτο στέλεχος της πλακατζίδικης παλιοπαρέας της Βαθειάς, εφέτης  στη..ζευζεκιά και  την..κασκαρίκα , ξάπλωσε να πάρει ένα υπνάκο στον πάγκο του μαγαζιού του που ήταν ,βέβαια ορθάνοιχτο, στο ισόγειο του Χαρούλα, στο μετέπειτα Παζαίϊκο.

   Απ’έξω περνούσε ο Ανδρέας Γκομόζιας , Λιδορικιώτης έμπορος και φίλος του Σαψαρή αλλά και συνάδελφος εν…πλάκαις ,και ακούγοντας το μελωδικό..ροχαλητό ,που .. έφτανε μέχρι έξω , μπήκε και είδε το φίλο του να κοιμάται κι’αμέσως το μυαλό του πήγε , που άλλού ; στην πλάκα , και τι πλάκα!!!

   Πήρε απ’τα ράφια διάφορα χρώματα , τότε οι μπογιές ήταν σε σκόνη , και έριξε σιγά –σιγά στο καταϊδρωμένο , απ’τη ζέστη , πρόσωπο του φίλου του , προσέχοντας να μη τον ξυπνήσει .

   Τελειώνοντας , έφυγε προσεκτικά και μάζεψε μερικά παιδιά , τη μαρίδα της Βαθειάς , και τα έβαλε να κάνουν φασαρία έξω απ’το μαγαζί του Σαψαρή , για να τον ξυπνήσουν και ο ίδιος άραξε στο απέναντι καφενείο , για να απολαύσει το θέαμα.

   Πράγματι , απ’τη φασαρία των παιδιών ο Σαψαρής πετάχτηκε , αλαφιασμένος , απ΄τον ύπνο , έτριψε με τα χέρια του ,το πρόσωπο και τα μάτια του , για να ξενυστάξει , και προχώρησε προς τη Βαθειά για να πλυθεί , όπως συνήθιζε.

   Οι Λιδορικιώτες , όταν τον είδαν πασαλειμμένο , με τις πολύχρωμες μπογιές , άρχισαν να γελούν ,να χειροκροτούν και να φωνάζουν , ενώ χειροκροτούσε κι’ ο ίδιος ο Σαψαρής , χωρίς να γνωρίζει γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία , προχωρώντας πάντα προς τη βρύση.

   Όταν , όμως , άρχισε να πλένεται και είδε το νερό χρωματισμένο , τότε μόνο κατάλαβε ότι του την είχαν…στήσει οι ..φίλοι του και φυσικά έσκασε κι’αυτός στα γέλια ψιθυρίζοντας…δανεικά τα αλεύρια…γιατί , κακά τα ψέματα ,τα ίδια δεν έκανε κι’αυτός στους άλλους ;

     Καλό  σας  μεσημέρι….Κ.Κ.-

No comments: