29.8.12

TO XΡΟΝΙΚΟΝ ΤΗΣ ΠΥΡΠΟΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ ΣΤΙΣ 30 –8 - 1944

 
25
Το  Λιδορίκι  καμένο , Αύγουστος  1944 .

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΩΝ ΓΙΑ  ΤΟ " ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ " ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ  ΜΑΣ .

   Όπως έχουμε αναγγείλει αγαπημένοι μας χωριανοί και φίλοι , θα κάνουμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε όποιες μαρτυρίες υπάρχουν ήδη , αλλά κα νέες από επιζώντες χωριανούς μας , που ήταν τότε σε ηλικία που μπορούν να έχουν άποψη και μνήμες , ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα για το τι έγινε τότε στο χωριό μας , κι' ακόμα και για τα προηγηθέντα γεγονότα του ολοκαυτώματος .
   Σήμερα , δημοσιεύουμε μια γραπτή μαρτυρία που γράφτηκε , όπως αναφέρει ο συγγραφέας της , 6 χρόνια μετά το κάψιμο , το 1950 δηλαδή , και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  " Λιδωρίκι " του Γιώργου Καψάλη , τον Οκτώβριο του 1982 , αριθ. φύλλου  11 .
  Η επιστολή - μαρτυρία , είναι του αείμνηστου Γεωργίου Δημ . Παπαδοπούλου , που είχε το καφενείο στο Αλωνάκι και είχε χρηματίσει και Πρόεδρος της Κοινότητός μας κατά την Κατοχή .
   Άξιον παρατηρήσεως , είναι το ότι ο αείμνηστος αναφέρει σαν ημερομηνία καψίματος την 30ην Αυγούστου 1944 , σε αντίθεση με τα όσα γνωρίζουμε , δηλαδή την 29ην Αυγούστου 1944 .
   Στο  πρόγραμμά μας  είναι να πάρουμε συνεντεύξεις - μαρτυρίες , από επιζώντες Λιδορικιώτες που τότε ήταν σε ηλικία που μπορούσαν να έχουν αξιόπιστη εικόνα , και υπάρχουν τέτοιοι χωριανοί μας , με τους οποίους μάλιστα έχουμε και συζητήσεις σχετικά , αλλά λόγω του ανακύψαντος προσωπικού μου προβλήματος υγείας , δεν κατέστη αυτό δυνατόν , τώρα όμως , Θεού θέλοντος , θα τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα .
   Τελειώνοντας , θα αναφερθούμε στην τελευταία παράγραφο της επιστολής , στην οποίαν ο συγγραφέας , εκφράζει το παράπονό του , που είναι και παράπονο μεγάλης μερίδας Λιδορικιωτών , που το χωριό μας αλλά και το Κράτος , δεν έχουν κάνει τίποτα για να μείνει στην Ελληνική ιστορία το τραγικό αυτό γεγονός .
   Την ευθύνη βέβαια , έχουμε όλοι εμείς , οι Λιδορικιώτες δηλαδή , που ούτε ένα σεμνό μνημείο δεν φτιάξαμε στο χωριό μας , και στη μνήμη των αδικοχαμένων χωριανών μας αλλά και για την ιστορία του Λιδορικιού .
  Ελπίζουμε , πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί αυτό το Λιδορικιώτικο τάμα , άμποτε...
   Διαβάστε την επιστολή - μαρτυρία του αείμνηστου Γ.Δ.Παπαδοπούλου  που  γράφτηκε  το  1950  , καλή  σας  μέρα  ....
                            *                      *
"  Έξι χρόνια πέρασαν από τότε ...
Επί τρία μερόνυχτα βαρούσε το κανόνι , αχολογούσαν οι βουνοκορφές , κι' ο αντίλαλος έφερνε σαν δυνατό μηκυθμό θηρίου , κάτω στο Λιδωρίκι τη βοή του ...
   Δεν είναι παραμύθι αυτό το ιστόρημα του Κρις , που δημοσιεύεται αυτές τις μέρες εις το " Εμπρός " και αρχίζει την αφήγησή του απ' το Λιδωρίκι . Σ'αυτά τα αιματοβαμμένα χώματα της Δωρίδος διεδραματίσθηκαν επι κατοχής γεγονότα , των οποίων η ανάμνησις προκαλεί εντροπήν και φρίκην και άλλα από τα οποία ξεπετιώνται ακτίνες υπέροχου μεγαλείου .
   Η δολοφονική σφαγή από τους Ελασίτας του Συνταγματάρχου Ψαρρού και των οπαδών του εις το Κλήμα Δωρίδος , τον απρίλιον του 1944 , επεκάθησεν ως πλαξ τάφου εις τα στήθη όλων μας και εγέμισε με σιωπήν θανάτου την ατμόσφαιραν της Δωρίδος .
   Η 5η ταξιαρχία του ΕΛΑΣ έστησε την έδρα της τότε στο Λιδωρίκι κι' απο εκεί ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1944 και εχτύπησε τη Γερμανική φρουρά Αμφίσσης , οπόθεν όμως απεσύρθη με βαρυτάτας απωλείας . Έκτοτε το Λιδωρίκι , ως έδρα της ταξιαρχίας , είχε καταστή ο στόχος των Γερμανών . Μετ' ολίγας ημέρας , τμήμα Γερμανικής μεραρχίας έφθασε άνω του Λιδωρικίου και κατεσκήνωσε εις το υπό των Ιταλών πυρποληθέν χωρίον Καρούται . Η ταξιαρχία τότε δι' αιφνιδιαστικής ενεργείας περιεκύκλωσε τους διασκορπισμένους ανά το χωρίον Γερμανούς , εκ των οποίων ουδείς επέστρεψεν εις Άμφισσαν . Το γεγονός αυτό εσήμαινε το επικείμενον τέλος του Λιδωρικίου .
   Επί εξ εβδομάδας αλλεπάλληλοι κρούσεις των Γερμανών κρατούσαν εις συνεχή αγωνίαν και αγρυπνίαν τους κατοίκους του . Τέλος την  27ην Αυγούστου διέρρηξαν την αμυντικήν γραμμήν των ανταρτών και το Γερμανικόν πυροβολικόν κτυπούσε μέσα στο Λιδωρίκι , του οποίου οι κάτοικοι διετάχθησαν να φύγουν . Απερίγραπτος ήτο η σύγχυσις και δραματικόν το θέαμα των φευγόντων γυναικοπαίδων μη δυναμένων να χρησιμοποιήσουν τα ζώα των , τα οποία επί ένα μήνα τα κρατούσαν εν επιφυλακή οι Ελασίται , επί ποινή θανάτου , όπως εφώναζε το χωνί , δια τον παραβάτην . Φορτωμένοι , ο καθείς όσο μπορούσε , τραβήξαν για τα γύρω ορεινά χωριά . Με σφιγμένη καρδιά παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της μάχης , η οποία ήδη έκλινεν προς γενικήν υποχώρησιν των ελασιτών . Επί δύο ημέρας το Λιδωρίκι ήτο νεκρά πόλις , εβάλλετο διαρκώς υπό του πυροβολικού . Οι ελασίτες είχον αποσυρθεί , αλλ' οι Γερμανοί εδίσταζαν να εισέλθουν .
    Τέλος περί την 4ην μ.μ της 30 Αυγούστου υψώθηκαν αι πρώται φλόγες που φανέρωναν την τραγικήν τύχην της μαρτυρικής κωμοπόλεως . Μετ' ολίγον τεράστιοι καπνοί σηκώνονταν προς τον ουρανόν και πύρινος χροιά διεγράφετο προς όλον τον ορίζοντα , το Λιδωρίκι είχε παραδοθεί στις φλόγες .
   Η εκδίκηση των Γερμανών συνετελέσθη . Σαν δαίμονες της κολάσεως με το δαυλό στο χέρι περιέτρεχον εν αλλαλαγμοίς την πόλιν καθ' όλην την νύκτα με πρόθεσιν να μη αφήσουν λίθον επί λίθου .
   Περισσότερα από 600 οικήματα και αχυρώνες απετεφρώθησαν . Εξ γέροντες , μη δυνηθέντες λόγω γήρατος και ελλείψεως ζώων , να μετακινηθούν , εύρον οικτρόν θάνατον δια της κακοπύργου λόγχης των επιδρομέων .
   Το πρωί της επομένης , κατόπιν επειγούσης διαταγής απεσύροντο εσπευσμένως προς Άμφισσαν τα στρατεύματα της φωτιάς και του ολέθρου , ενώ οι τελευταίες φλόγες των σπιτιών της πυρποληθείσης κωμοπόλεως υψώνοντο προς τον ουρανό .
   Καπνοί και ερείπια και ξεκοιλιασμένα πτώματα γερόντων ήσαν το φοβερό θέαμα που αντικρίσαμε στην επιστροφή μας .
clip_image002
   'Εξι χρόνια πέρασαν , και όμως η τραγική θυσία του Λιδωρικίου της οποίας ομοίαν , ολίγαι πόλεις ή χωρία της Ελλάδος υπέστησαν , παραμένει εν πολλοίς άγνωστος . Το ολοκαύτωμα όμως αυτό δεν πρέπει να αγνοείται απ' το Κράτος , διότι η υπόστασίς του επάνω σε τέτοια γεγονότα και θυσίας στηρίζεται , ταοποία και κληροδοτούνται υπερηφάνως εις την Ιστορίαν του Έθνους .
             Γ . Δ . ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ . "
ΣΗΜΕΙΩΣΗ  “ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ “
   Ποιός άραγε  θα  μπορούσε  να  φανταστεί , πως το  “ παράπονο “ του  αείμνηστου  Γ.Παπαδόπουλου , ότι  το  τραγικό  γεγονός της  καταστροφής  του  χωριού  μας , “ παραμένει εν  πολλοίς  άγνωστον “ θα  ίσχυε  και  68 χρόνια  μετά ; Ποιός  θα  μπορούσε  να  μαντέψει , πως όλοι  μας , οι  Λιδορικιώτες , θα  αφήναμε να  ξεθωριάσει αυτό  το  τραγικό  γεγονός , η  τραγικότερη  στιγμή της  Λιδορικιώτικης ιστορίας ; Ποιός ;
    Και  όμως , Κοινότητα ,  Δημοτικές  αρχές  και Σύλλογοι δεν  έκαναν  ποτέ  το  καθήκον  τους  απέναντι  στην  ιστορία , χωρίς  βέβαια  να απαλλασσόμαστε των  ευθυνών και  όλοι  εμείς  οι  Λιδορικιώτες , που  επιτρέψαμε να  γίνουν  όσα έγιναν  και..γίνονται , δυστυχώς δεν  σταθήκαμε  στο  ύψος που  έπρεπε , αδιαφορήσαμε ΚΑΙ  ΦΥΣΙΚΆ  ΕΊΜΑΣΤΕ  ΑΞΙΟΙ  ΤΗΣ..ΤΥΧΗΣ  ΜΑΣ …Κ.Κ.-

No comments: