30.10.13

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ … Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ

 

Βλέπουμε σήμερα στα κανάλια εκπομπές μαγειρικής με έμφαση σην Πολίτικη κουζίνα.
Οι Μικρασιάτες μετά τον "συνωστισμό" της Ρεπούση στην Σμύρνη έφθασαν όσοι γλύτωσαν στην Ελλάδα και γέμισαν τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.
Φυσικά και οι δικοί μου και το είχα και καμάρι....
Κάθε απόγευμα το σπίτι (παράγκα) της γιαγιάς ήταν γεμάτο από τις γειτόνισες...
Το γλυκό του κουταλιού...το καφεδάκι τους και άρχιζε το μάθημα...
Οι δύο αδερφάδες οι Σμυρνιές έδιναν τα ρέστα τους και τις ακούγανε
με το στόμα ανοιχτό...
"Δύσκολα βρε Ελένη μου...τόσα μπαχάρια...σάλτσες αμάθητο το στομάχι..."
Γελούσε εκείνη και τους έλεγε ότι δεν γνωρίζει να φιάχνει φαγητά νοσοκομείου.
'Εβγαζε μερικά σουτζουκάκια από την κατσαρόλα για να τις κεράσει
και μύριζε μέχρι έξω για να τρέξουν τα πιτσιρίκια...
"...κυρά Λένη ...κυρά Λένη..."
Έκοβε από μια φέτα ψωμί έβαζε ένα σουτζουκάκι επάνω και τους την έδινε.
Δεν υπήρχε πρόβλημα για το δικό της σπίτι...φαϊ θα βρίσκανε οι δικοί της άλλωστε το Μικρασιάτικο τραπέζι ποτέ δεν είχε ένα φαϊ μόνο.
Ο μανάβης με την σούστα που περνούσε από το σπίτι της (παράγκα)
ένας χωματόδρομος στα Πατήσια έκανε στάση για πολύ ώρα ήταν η καλύτερη πελάτισά του.
Το πρώτο σπίτι τους ήταν μια σκηνή στην Καισαριανή.
Ο παππούς είχε αναλάβει τα αλλαντικά και τα μπαχάρια να αγοράζει από το Κέντρο από την Ευριπίδου....τότε τα έκοβαν με το μαχαίρι και ήταν μαστόροι οι Αρμενέοι που τα πουλούσαν.
Παστουρμάς απαραίτητος....σουτζούκι....σαγανάκι από την γιαγιά με κεφαλίσιο τυρί της λύσσας.
Πρώτο πιάτο  η σούπα από κότα αιωνόβια για να βγάζει λίπος
που κάνει καλό στο στομάχι όπως έλεγε.
Με την σούπα άνοιγε ο δρόμος του στομαχιού  για να φέρει τους σαρμάδες.
Με μπακλαβά τελείωνε το γεύμα.
Με την τρύπα το τσαγκάρικο μπροστά από την παράγκα ο παππούς
αλλά και σαν μαγείρισα η γιαγιά στις βεγγέρες στα αρχοντόσπιτα
της περιοχής τα έφερναν βόλτα.


πίσω στα παλιά

No comments: