26.1.16

ΜΕΤΡΟΥΝ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



 
Πυρετώδεις ζυμώσεις εντός και εκτός Ελλάδας για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης. Στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης το ασφαλιστικό. Οι αξιώσεις των θεσμών και τα «όχι» της κυβέρνησης. Βήμα προς βήμα οι διαβουλεύσεις και η προετοιμασία
Λευτέρης Σαββίδης
Ιανουάριος 26 2016 10:23
 
«Ώρες» μετρά πλέον η κυβέρνηση για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, με τις τελευταίες πληροφορίες να τοποθετούν την άφιξη του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους το βράδυ της Τετάρτης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες – και πάντα εκτός απροόπτου – το βάρος της πρώτης συνάντησης με τους ξένους τεχνοκράτες αναμένεται να «πέσει» στους ώμους του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, δεδομένου ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη νέα ασφαλιστικήμεταρρύθμιση. Εάν όλα κυλήσουν βάσει των σχεδιασμών, η συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους δανειστές δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
AdTech Ad
Η «πρεμιέρα» ωστόσο της πρώτης αξιολόγησης μόνο εύκολη δεν θα είναι, αφού οι δανειστές – και δη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους για την ανάγκη μείωσης των συντάξεων. Μάλιστα το ΔΝΤ φέρεται να προχωρά ένα ακόμη βήμα παραπέρα, προτάσσοντας πέραν των αξιώσεων για μείωση των συντάξεων, να ανοίξει εκ νέου το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και να μην τεθεί σε ισχύ ως έχει το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, που προβλέπει αυξήσεις από 50 έως 200 ευρώ το μήνα.
Τη δική του απάντηση σε αυτές τις σκληρές απαιτήσεις αποφάσισε να δώσει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν μπορεί να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, καθώς έχουν προϋπάρξει έντεκα μειώσεις. Οι συντάξεις στην Ελλάδα παίζουν τον ρόλο οικογενειακού εισοδήματος, καθώς μέσω μιας σύνταξης μπορεί να ζει και να συμπληρώνεται το εισόδημα μια ολόκληρης οικογένειας».
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος διεμήνυσε πως ως υπουργός Οικονομικών έχει καθήκον να υπηρετήσει μια σταθερή οικονομία με αναδιανομή εισοδήματος, μέσω μιας διευρυμένης φορολογικής βάσης. 
Την ώρα που η Αθήνα «προετοιμάζεται» πυρετωδώς για την έλευση του κουαρτέτου και την επίσημη έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, η ολοκλήρωση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει κανείς που να «κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια».
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που έχουν αναλάβει και την πιο δύσκολη «αποστολή», συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τη συγκέντρωση στοιχείων τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το ασφαλιστικό, όσο και με το δημοσιονομικό μέτωπο.
Τη δική του «συνεισφορά» στην αποστολή «έναρξη πρώτης αξιολόγησης» έχει και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος βρέθηκε εκτάκτως στο Παρίσι τη Δευτέρα για διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των δανειστών, ώστε και εκείνος από την πλευρά του να προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πλέον έτοιμη να αρχίσει…
news247.gr

No comments: