31.8.08

1η Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ ......2007...

ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ......

 

   Θλιβερή μέρα η περσινή 1η Σεπτεμβρίου αδέρφια , όση ...αγάπη κι' αν έστειλαν οι Λιδορικιώτες στα δύστυχα αδέρφια μας της Ηλείας , δεν μπόρεσε ν' απαλύνει τον πόνο και τη ...πίκρα τους , αυτές είναι οι εικόνες που αντικρίσαμε στα καμμένα που πήγαμε , δέντρα..φαντάσματα , κρανίου..τόπος , πίκρα..θλίψη ..πόνο και..οργή , χρειάζονται και..λόγια ; οι φωτογραφίες μιλάνε ...μαζί με όλη την πίκρα και τη στενοχώρια μας , μας έκανε και η..φωτομηχανή...νάζια , έβγαζε λάθος..ημερομηνία , όλες οι φωτογραφίες είναι της 1ης  Σεπτεμβρίου 2007...

                  Καλό σας..ξημέρωμα...........Κ.-

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟ ΠΑΛΙΟ...ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ...

Λιδορίκι , δεκαετία του 1950 , οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου παρελαύνουν σε κάποια Εθνική γιορτή , ο πρώτος από αριστερά ο μακαρίτης ο Στρούζας , απ' τη Μαυριιάννη , δίπλα του ο σχωρεμένος Γιώργος Αρβανίτης και πίσω αριστερά ο μακαρίτης ο Γιάμμης Σκούρας ( Ζαρόιαννος ) απ' το Βελούχι , είναι η κεφαλή της πομπής , πίσω φτάνουν οι παρελαύνοντες , σχολέια , πρόσκοποι κλπ , μέχρι του Γκομόζια το μαγαζί .


Άλλη μιά όμορφη φωτογραφία , από κάποια Εθνική γιορτή , αλλά της δεκαετίας του 1960 πιά , σε πρώτο..πλάνο με το τσιγαράκι ο Λάκης ο Πάζας , πιό πίσω δεξιά ο Μήτσος ο Αρμύρος με τον Παν.Παλαιολόγο , και πίσω τους , ξεχωρίζει λόγω...ύψους , ο Ηλίας Καπεντζώνης , μόλις έχει ...σχολάσει η παρέλαση και πάνε όλοι στη Βαθειά γιά το συνηθισμένο..χορό .


Εδώ ο Λιδορικιώτικος ..γυναικείος πληθυσμός , στην Παναγία την Τρυπητή , στο΄Αίγιο , ήταν μιά απ' τις πολλές εκδρομές που γίνονταν και μάλιστα ταχτικά , πρώτη...φάτσα η..ταπεινότητά μου , δίπλα ο μικρός Γιάννης Πέτρου , Τσαρόιαννος , η Μαργαρίτα Καραμήτσου , η Κασσιανή Μαδενλόγλου- Τσιμέκα , η Πρεζαλίνα , η Αγγελική Καψάλη , η Χρυσούλα Γκομόζια - Σγφέτσου , η Ρεββέκα , πίσω μου ο Θόδωρος και η Μαρία Τσιώτα και όπως είπαμε όλος ο τότε..ωραιόκοσμος του χωριού μας .


Υπέροχη , πραγματικά , φωτογραφία , μάλλον από κάποια Ανάληψη , ξαπλωμένος , μπροστά-μπροστά , ο Γιάννης Σουβλερός , Ταμιακός υπάλληλος , που δεν έχανε..γλέντι και..πανηγύρι , πίσω του οι αξέχαστες Σφετσοπούλες , Χρυσούλα και Έλλη , όρθια δεξιά θα πρέπει να είναι η μακαρίτισσα η γυναίκα του Γιάννη Δημουλά και ο μικρός αριστερά μάλλον ο Άκης ο Γεωργίου .

Το παλιό...Σφετσέικο , με το..υπογειάκι του , ταβερνούλα...στην πόρτα η Χρυσούλα , η Έλλη , με τη στολή , μάλλον ο αδερφός τους Γιάννης και τελευταίος δεξιά ο Τάκης ο Ανδρίτσος , η τότε..χρυσή Λιδορικιώτικη..νεολαία...

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ : ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ / ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ .

   Βρισκόμαστε στον ένατο μήνα του χρόνου. Ωστόσο , την εποχή που το ρωμαικό έτος άρχιζε το Μάρτη , ο Σεπτέμβριος κετείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών , όπως δείχνει και τ' όνομά του . Γιατί septem στα λατινικά σημαίνει εφτ'α . Όταν πρώτος μήνας καθιερώθηκε από το Νουμά Πομπίλιο ο Γενάρης , τότε ο Σεπτέμβρης έγινε ένατος .

   Η 1η Σεπτέμβρη ήταν κι αυτή γιά τους Ρωμαίους ένα είδος πρωτοχρονιάς . Την ονόμαζαν indictio ( ινδικτιώνα ) , που σημαίνει κατανομή φόρων ( " επινέμηση " ) . Γιατί το μήνα Σεπτέμβριο έχουν πιά συγκεντρωθεί όλα τα εισοδήματα , και το κράτος όριζε τότε στον κάθε νοικοκύρη τι φόρο πρέπει να πληρώσει απ' την παραγωγή του . 'Ηταν σαν να λέμε ένα είδος αρχής του οικονομικού έτους . Η συνήθεια αυτή διατηρήθηκε και στους Βυζαντινούς , που το 313 μ.Χ. καθιέρωσαν την 1η Σεπτεμβρίου ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους . Γιά τον αγροτικό πληθυσμό , με την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει το γεωργικό έτος , αφού τότε ξεκινούν όλες οι προετοιμασίες γιά το όργωμα και τη σπορά , που είναι η αρχή μιάς μακριάς σειράς εργασιών στην ύπαιθρο . Στην ουσία , λοιπόν , ο λαός μας γιορτάζει τρεις πρωτοχρονιές , πράγμα που φαίνεται μέσα απ' τις δοξασίες και τα έθιμά του .

   Η αριθμητική σειρά του μήνα δεν παίζει , όπως δείχνουν τα πράγματα , κανένα σπουδαίο ρόλο στην ψυχολογία του λαού μας .Αυτό ταίριαζε περισσότερο στους Ρωμαίους , που αγαπούσαν υπερβολικά την τάξη και τη σειρά . Ακόμη και στα παιδιά τους έδιναν αριθμητικά ονόματα , όπως Οκτάβιος ( απ' το οκτώ ) , Σεπτέμβριος ( απ' το επτά ) , Σίξτος ( απ' το έξι ) κ.ο.κ.

   Γιά τους Έλληνες σημασία έχει ποιές είναι οι πιό σημαντικές ασχολίες κι οι μεγαλύτερες γιορτές του μήνα . Τον λένε λοιπόν , Τ ρ υ γ η τ ή   η   Τ ρ υ γ ο μ η ν ά   η  Π ε τ μ ε ζ ά  ( Ήπειρος ) , γιατί τότε ο τρ'υγος βρίσκεται στις φούριες του , τον λένε και μήνα του      Σ τ α υ ρ ο ύ   η  Σ τ α υ ρ ί τ η  , γιατί γιορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού . Κατά τόπους έχει κι' άλλα ονόματα . Ο τρύγος σε μερικά μέρη έχει αρχίσει απ' τα τέλη Αυγούστου , αλλά το  Σ τ έ μ π ρ η , όπως τον λένε στη Μάνη , βρίσκεται στη μεγάλη του ώρα . Ας θυμηθούμε αυτό που γράψαμε στο θερισμό : " θέρος , τρύγος , πόλεμος ", που δείχνει πόσο γρήγορα πρέπει να τελειώσει κι αυτή η δουλειά και πόσο κοπιαστική είναι . Πως να μην είναι , αφού δουλεύουν μέσα στη λαύρα του ήλιου ! Ίσως αυτός να είναι κι' ο λόγος που δεν υπάρχουν πολλά έθιμα την εποχή του τρυγητού . Οι τρυγητάδες ξεκινούν χαράματα γιά τ' αμπέλια συν γυναιξί και..τέκνοις , πολλές φορές έρχονται φίλοι και γείτονες να βοηθήσουν , καλεσμένοι και ακάλεστοι .

   Πολύ προσέχουν βέβαια αυτό το διάστημα να μη..βασκαθούν τα σταφύλια , αποφεύγουν να τρυγήσουν Τρίτη και Παρασκευή και προσέχουν να μην τελειώσουν Σάββατο . Στα Βούρβουρα της Κυνουρίας , όταν αποτρυγήσουν , αφήνουν ένα κλήμα ατρυγο . Ένας τρυγητής πηγαίνει και φέρνει ένα κανάτι αμίλητο νερό κι όλοι πλένονται πάνω στο κλήμα . Τα σταφύλια τα μεταφέρουν στα πατητήρια , τον αρχαίο  λ η ν ό  , κι οι πατητάδες , μέσα σε μιά χαρούμενη ατμόσφαιρα , με γέλια και πειράγματα , πατούν ξυπόλυτοι τα τσαμπιά γιά να τα΄λιώσουν , να τρέξει ο μούστος , το  γ λ ε ύ κ ος , στο  λ ι μ π ί   η  π ο δ ό χ ι ( μικρή δεξαμενή ). Αυτό φυσικά ισχύει όπου δεν έχουν μπει μηχανές .

   Από κει θα τον μεταφέρουν στα καλοκαθαρισμένα βαρέλια , γιά να γίνει το κρασί . Κι' οι βαγενάδες , οι βαρελάδες δηλαδή , το μήνα Σεπτέμβριο έχουν μεγάλες φούριες , κι' η παροιμία λέει :

                    Βαγενάδες και γαιδάροι

                    ένα μήνα έχουν τη χάρη .

   Οι καλές παλιές  ποικιλίες σταφυλιών , που κοντεύουμε πιά να τις ξεχάσουμε , έδιναν σταφύλια νόστιμα , γλυκά , ζουμερά , γιά φάγωμα και γιά μούστο και έδιναν ευωδιαστό κρασί , όπως : αυγουλάτα , σαββατιανά , ροδίτης , κουντούρα , αητονύχι , μαυρούδι , όπως και μερικά με παράξενα ονόματα , όπως αλεπού , σκυλοπνίχτης , εφτάκοιλο βοιδομάτι κ.α .

   Στην περιοχή μας , οι πιό συνηθισμένες ποικιλίες σταφυλιών , όταν υπήρχαν αμπέλια , γιατί μετά τη δημιουργία της λίμνης το Λιδορίκι δεν έχει πιά αμπέλια , ήταν , τα μαυρούδια , μαύρα γλυκόστιφα , σκληρόπετσα σταφύλια , με ασύμετρο σχήμα και περίεργη γεύση , οι ασπρούδες η ασπρούδια , άσπρα γευστικά και ζουμερά , οι κοκκινάρες , ροδοκόκκινα , πολύ γλυκά , γευστικά και αρωματικά , και ελάχιστα κλήματα σε κάθε αμπέλι , από μιά ποικιλία άσπρων σταφυλιών , πολύ νόστιμων και γλυκών , που επι πλέον ήταν οι ρόγες τους τραγανές και δεν είχαν κουκούτσια , τα λέγαμε  α γ ρ ι π ι ώ τ ι κ α , και όταν ήμασταν παιδιά , και πηγαιναμε στ' αμπέλια , ψάχναμε να βρούμε αγριπιώτικα σταφύλια , και όπως καταλαβαίνετε , τους αλλάζαμε τα..φώτα , υπήρχαν ακόμα οι κληματαριές με τους σιδερίτες , τα αητονύχια , αλλά περισσότερα θα πούμε γι αυτά σε άλλο σημείωμά μας όταν θα αναφερθούμε ειδικά στο Λιδορικιώτικο τρύγο .

   Στις  Σ α ρ ά ν τ α    Ε κ κ λ η σ ι έ ς , τότε που ζούσαν πολλοί Έλληνες εκεί , καλλιεργούσαν πολλ΄ααμπέλια , την πρώτη μέρα δε του τρύγου , αχολογούσε ο τόπος απ' τα τραγούδια και τους ήχους των τυμπάνων , σωστό πανηγύρι . Μερικούς αιώνες πιό πίσω , στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας , ο τρυγητός , ο τρύγος , εκτός απ' τις λαικές εκδηλώσεις έπαιρνε κι ένα επίσημο χαρακτήρα . Στην Κωνσταντινούπολη , στα τέλη Αυγούστου , γινόταν τελετή όπου έπαιρνε μέρος ο αυτοκράτορας με την αυλή κι ο πατριάρχης . Ο τελευταίος ευλογούσε πρώτα τα σταφύλια , ύστερα τα δοκίμαζε ο αυτοκράτορας και μοίραζε με τη σειρά σ' όλους τους αυλικούς από ένα τσαμπί , ενώ ολαός τριγύρω ζητοκραύγαζε και φώναζε διάφορες ευχές

   Μέσα στις ..γενικές συνήθειες του Σεπτέμβρη δεν πρέπει να παραλείψουμε μιά καθαρά αστική συνήθεια , που είναι πολύ χαρακτηριστική . Οι Πειραιώτες και Οι Αθηναίοι , που δεν είχαν ιδιόκτητα σπίτια και έμεναν με ενοίκιο , μόλις γύριζαν απ' την εξοχή , απ' τις καλοκαιρινές διακοπές τους , φρόντιζαν ν' αλλάξουν σπίτι , έτσι συνηθιζόταν . Έβλεπες , λοιπόν , στους δρόμους ένα αταμάτητο πηγαινέλα από κάρα , , σούστες , καρότσια γεμάτα απ' τα υπάρχοντα των νοικοκυραίων που μετακόμιζαν . Μετά τον πόλεμο του 40 η συνήθεια αυτή κάπως περιορίστηκε , γιατί και οι μετακομίσεις ήταν δύσκολες και δαπανηρές , αλλά και γιατί καθιερώθηκε ο θεσμός του ενοικιοστασίου , που προστάτευε τους νοικάρηδες γιά πολλά χρόνια .

ENAΣ ΙΤΑΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙ...

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ .

O Υπολοχαγός Tζιοβάνι Ουμπόλντι .

Ο Υπολοχαγός Ο υ μ π ό λ ν τ ι Τ ζ ι ο β ά ν ι , 76 χρονών σήμερα ( αναφέρεται στο 1982 ) , από το Κόμο της Β. Ιταλίας ( κοντά στα Ελβετικά σύνορα ) καθηγητής Φυσικομαθηματικός , το επάγγελμα , πατέρας πέντα παιδιών , όλων επιστημόνων , υπηρέτησε την κατοχή στο Λιδωρίκι από 31/3 μέχρι 19/6/43 . Όπως γράφει και στο ημερολόγιό του οι μέρες εκείνες θα του μείνουν αξέχαστες , αλλά είναι και γιά μας ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο να δούμε πως σκέπτονταν ορισμένοι απ' τους κατακτητές μας , αλλά και οι ντόπιο εκείνο τον καιρό .

Τις σημειώσεις του ο Ουμπόλντι τις έστειλε στον Αλέκο Κωστάκη , με τον οποίο γνωριζόταν απ' την Κατοχή ( σε πολλά σημεία μάλιστα τον αναφέρει Αλεσσάντρο ) , και στον οποίον ανήκει η μετάφραση και ο σχολιασμός τους .

Γράφει λοιπόν ο Ουμπόλντι :

5-2-43 : Φτάνω στην Αθήνα . Πάω να δω τον Παρθενώνα . Ένα μαρμάρινο βουνό , τέλεια αρχιτεκτονική , αίσθηση μεγαλοπρέπειας . Πως τα κατάφεραν να λαξέψουν και να συναρμολογήσουν αυτές τις τεράστιες κολόνες κι' αυτές τις μαρμάρινες πλάκες !! Σίγουρα οι αρχαίοι Έλληνες ξεπερνούν στην τέχνη και τον πολιτισμό , κατά τη διάρκεια των αιώνων , τους άλλους λαούς . Τρομερή πολυκοσμία στην πόλη και αφάνταστος σαματάς . Λες και βρίσκεσαι στη Νάπολη . Πουλάνε ψωμί μαύρο , κακοψημένο και " ΒΟΒΟΤΑ " ( ψωμί από καλαμπόκι ) , λάδι , κρέας αρνίσιο . Σημειώνα μερικές τιμές : 2000 δραχμές γιά ένα γεύμα ( σχεδόν τίποτε , αλλ' αυτός που πληρώνει είναι ο Ελληνικός λαός ) . Μου προσφέρουν 200 δραχμές γιά μιά λιρέτα . Η δραχμή κάθε μέρα πέφτει.

6-2-43 : Επίσκεψη στην αγορά . Πήγαινε - έλα συνέχεια του κόσμου . Υπάρχουν απ' όλα . Ρούχα , παπούτσια , παλιά αντικείμενα , ό,τι φαντασθείς . Έλληνες , γεννημένοι έμποροι . Άν σου ζητήσουν 500 δραχμές γιά κάτι , το μάξιμουμ που πρέπει να τους δώσεις είναι...200 . Ο λαός βλέπει εμάς τους Ιταλούς καλύτερα απ' ό,τι τους Γερμανούς , που τους μισεί . Τιμές : ρύζι 12.000 η οκά , ( 1280 γραμ. ) ψωμί 6.000 , βούτυρο 10.000, λάδι 6.500 , ένα γλυκό από 200 - 1200 δραχμές , κι' όλα νοθευμένα .

8-2-43 : Έγερση στις 4,45 , αναχώρηση με φορτηγό . Δυό πολυβολητές στα πλευρά . Φοβούνται ενέδρα από τους " ANDARTES " , όπως λένε τους Έλληνες παρτιζάνους . Όλοι κομμουνισταί , τους διοικεί ο Ζέρβας !! ( προφανώς κάνει..λάθος ) . Αγοράζω μιά μπουκάλα κρασί , αλλά έχει ρετσίνα και δεν μπορώ να το πιώ , γιτί είμαι ασυνήθιστος .

9-2-43 : Άμφισσα . Αέρας παγωμένος το πρωί , μα ωραίο θέαμα οι ανθισμένες μυγδαλιές . Η Άμφισσα όμορφη πόλη , μ' ένα κάστρο σαν κορώνα της , χτισμένο απ' τους Ενετούς ( σημ : το κάστρο είναι αρχαίο κι' αργότερα πρόσθεσαν οι Φράγκοι κι όχι οι Βενετσάνοι ) . Προς το νότο , και κατά μήκος του δρόμου προς την Ιτέα , εκτείνεται μιά ασύλληπτης ομορφιάς θάλασσα από ελιές . Ο κόσμος είναι πολύ ήσυχος . Έχω τη Διοίκηση του ΙΙΙ Λόχου . Οι φαντάροι τα πάνε καλά με τον κόσμο κι' οι εμπορικές τους σχέσεις άριστες . Αχώνευτοι οι Γερμανοί .

15-2-43 : Μιά δασκάλα βρέθηκε το πρωί κρεμασμένη απ' τους " ANDARTES " σε μιά ελιά του ελαιώνα . Ταράχτηκαν όλοι . Τη φουκαριάρα !

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α Ι..........

TΣΟΠΑΝΙΚΗ..ΖΩΗ..






Νάημουνα νιός να γίνομαν
στη Γκιώνα τσοπανούδι...
μικροβοηθός στο...άρμεμα ,
και μπιστικός στο...σκάρο...


....καλότυχοί μου χωριανοί ,
ζηλεύω τη...ζωή σας...

Λ Α Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Α .... Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Τ Α ...

TOY.. ΣΤΟΥΜΠ' ΖΜΑ ...Τ' ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΙΟΥ.....

Άμα λιαστεί του καλαμπόκ' στ' αλών' , του μαζώνουμι στ' μέσ' στ' αλών' σι τιτράγουνου σκήμα κι' σι πάχους 25 πόντ' ς . Γύρα-γύρα , μπήχνουμι παλούκια κι' λίγου κάτ' απ' εγ'κουρφή τ' παλκιού , δένουμι γύρα-γύρα τριχιές στα παλούκια κι ρίχνουμι τα χ' στγιά , δηλαδής χειράμνια , σαέζματα κι γένιετε έτσ' ένα τείχους γιά να μη φεύγ' νι τα σπ΄ριά τ' καλαμποκιού όξου . ύστιρα έρχουντι οι στουμπστάδις μι τα ζυτράβλια να του στ'μπήσ'νι .

Οι στουμπστάδις πέρν' νι θέσεις , οι μ' σοί απ' τ' νιά μιργιά κι' οι άλλ' οι μ'σοί απ' τ'ν άλλ . Σ'κών' νι τα ζυτράβλια τα κρατούνι ουρθά , σα σι παρέλασ' μι τα όπλα προυσουχή , καν' νι του σταυρό τ'ς κι' έφκουντι " κι τ' χρόν'...να χλιάσ' νι τα κ'λά ".

Ύστιρα η νιά ουμάδα σ' κων' ψ'λά τα ζυτράβλια τ'ς , του καν' κι' η άλλ' κι βαράει πρώτ' μίνια απ' τ'ς δγιό . Μι του γκαπ τ' ς πρωτ' ς , τα σκών' νι απάν ' κι λίγου πίσου απ' του κιφάλ' κι ψ'λά κι βαράει αμέσους η δεύτιρ' ουμάδα . Τα σκων' ικείν' τότις κι βαράει η πρώτ' κι έτσ' παίρ'νι αράδα κι αικούς γκαπ - γκούπ , γκαπ-γκουπ ..

Όσου ψ'λά πάει η τζώρα απ' του ζυτράβλ' μι τρανήτιρ' δύναμ' πέφτ' κάτ' κι στ'μπάει του καλαμπόκ' . Κι' οι δγιό ουμάδις βαρούνι στ' ν' ίδγια μιργιά για να ξισπριέτι ου καρπός απ' του κότσιαλου . Προυχουράει η νιά ουμάδα , ουπισθουχουράει η άλλ' κι' ετσ' του βαράνι ούλου του καλαμπόκ' στου τιτράγουνου .

Άμα του τσακίσ' νι απ' πάν' παίρνι τ' λανάρα κι' ανοίγνι στ' μέσ' εν' αβλάκ' ους ένα μέτρου φαρδύ κι πιρσότιρου . Μι ΄τ' λανάρα μαζών'νι τα κότσιαλα στ'ν άκρ' κι' απ' όλις τ'ς άκρις κι του καλαμπόκ' του μαζών'νι μι του φκιάρ' του ξύλ' νου στ' μεσ' κι φκιάν' νι του λαμνί .

Ύστιρα απλών' νι τα κότσιαλα διξιά κι' αριστιρά απ' του λαμνί κι ' αρχ' νάνι πάλι του στούμπ' ζμα . Στ' ν ανάπαψ' , οι στουμπστάδις πίν' νι ούζου μι τ' μπουτίλια η μι του παγούρ' τ' ασ'μένιου κι λένι εφκές : " κι' απού χρόν ' να δώκ' ου Θιός " , " Να ζήσ'ν οι ν' κουκοιραίοι τ' αλουνιού " , " χίλια μόδγια " . Άμ ' απουστ'μπήσ' νι τα κότσιαλα κι' ειιδούνι πως δεν έχ'νι καρπό απ'πάν' τ'ς , βγαίν' νι τα σκ'τγιά πού' ειχαν γιά τείχους κι' τ'ς τριχιές κι μι τ'ς λανάρις μαζών' νι , οι νιώτιρ ' ούλα τα κότσιαλα σουρό σι νιά ακρ' απ' τ'α λών' κι ' απλ΄ων' νι τουν καρπό στ' αλών' να λιαστή .

Μιτά κάθουντι στουν όσκιου κι πίν' νι ούζου , νιράκ' κρύου , κι καρτιρούνι τ' ν'κουκυρά τ' αλουνιού να φέρ' τ' γ'κανίστρα μι του ζιστό ψουμί κι του καλό φαί να φάνι . Άμα ερθ' η ν'κουκυρά , στρών' νι τ'ν' τάβλα καταής κι βάν' νι να φάνι δγιό - δγιό στα πγιάτα γιατ' είνι πουλοί , ιπειδή καλάνι γιά φαί κι τ'ς διπλανούς απ' τ' αλώνια .

Του φαί θα νάνι η κότα μαειριμμέν' μι ρύζ' κι πίτα κουλουκ'θόπ'τα η φακές η φασούλια ξηρά τ' ς χρουνιάς τ'ς ίδγιας , ανάλουγα μι του έχουν τ' κάθι μ'νιανού . Του ψουμί θα νάνι πάντα φρέσκα κι ζιστά καρβέλια κι του τυρί απαραίτ' του .

Κάν'νι του σταβρό τ'ς , λένι ιφκιές γιά τ' αλών' κι του ν'κουκύρ ' κι' αμ' απουφάνι κάν' νι πάλι του σταβρό τ'ς , μι τ'ν ιφκή " κι τ' χρόν' νάμαστι καλά κι πλειότιρα " , κι πάνι οι στουμπ' στάδις σ' άλλ' αλών' για στούμπ' ζμα .

Έτσι γινόταν αγαπημένοι μου φίλοι , του...στούμπ'ζμα , του καλαμποκιού τον παλιό καλό καιρό , στα Ρουμελιώτικα χωριά , σύμφωνα με ...αυθεντική αφήγηση - περιγραφή ενός απ' τ'ς στουμπ'στάδις , ελπίζουμε να μην έχετε ..άγνωστες λέξεις , αν ..ναι , εδώ είμαστε , τα ξαναλέμε...........Κ.-

ΠΑΛΙΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ..ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ..ΖΩΗ..

Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ .

Οι πρώτοι μεταπολεμικοί πρόσκοποι , με τις καινούγγιες στολές , δωρεά του Ν. Μαργέλλου απ' την Αμερική , αναγνωρίστηκαν : Κ.Λακαφώσης , Δ.Καράντζαλος , Γ.Π.Μπήλιος , Γ.Κάππος , Γ.Ταμβάκης , Β.Πάζας , Χρ.Ανέστος , Δ.Ανδρίτσος .

Φωτογραφία από κοινή κατασκήνωση Ε.Ο.Ν και Προσκόπων , στον Μαραθιά , δεύτερος από αριστερά Κ. Τσίγκας , ο αρχηγός Νικολόπουλος , Κ. Κατσούρης και Παν .Μαντάς .

Η πρώτη Λιδορικιώτικη ομάδα Προσκόπων , σωτήριον ..έτος 1936 , πρώτος από αριστερά ο ο ιδρυτής και αρχηγός , Χρ.Νικολόπουλος , καθηγητής Θεολόγος , και στο τέλος δεξιά ο υπαρχηγός Βαγγέλης Σταράκης , ακόμα μεταξύ των παιδιών έχουν αναγνωρισθεί οι : Γ.Κάππος , Θυμ.Καράντζαλος , Κων και Ηλ . Κατσούρης , Π.παλαιολόγος , Ν και Σπ. Μπήλιος , Παν. Σκούτας , Γιαν .Σφέτσος , Χ.Κατσώνης , και Γ. Μποβιάτσης .

Στα μέσα , περίπου , της δεκαετίας του 1930 , ιδρύθηκε η πρώτη προσκοπική ομάδα στο χωριό μας , το πρώτο Σύστημα Προσκόπων , όπως λεγόταν , και ...η ζωή του κράτησε γύρω στα 35 -40 χρόνια . Στα χρόνια αυτά , πέρασαν απ'τις ..τάξεις Προσκόπων και Λυκοπούλων , τα περισσότερα παιδιά του Λιδορικιού , με εξαίρεση των παιδιών του Βαρουσιού , που συνήθως δεν συμμετείχαν , όπως και γενικότερα στην ..ζωή του κάτω χωριού .
Συγκεκριμένα , η πρώτη προσκοπική ομάδα ιδρύθηκε στο χωριό μας το 1936 , ιδρυτής και πρώτος Αρχηγός της , ο Θεολόγος τότε , καθηγητής του Γυμνασίου μας , Χρ. Νικολόπουλος με υπαρχηγό τον Βαγγέλη Σταράκη .
Απ'τις αρχές της δεκαετίας του 70 ο θεσμός , άρχισε να ..ξεφτίζει , και γύρω στα μέσα τη ίδιας δεκαετίας , έσβυσε , οι λόγοι ; πολλοί κι διάφοροι και γνωστοί σε όλους μας , αλλά δεν θ' ασχοληθούμε σήμερα μ' αυτό , χρονιάρες μέρες που..έρχονται , ήταν όμως δυνατό όταν το..φούντωμα των διαφόρων κομματικών νεολαιών , ήταν στο...φόρτε του , να σταθεί ο προσκοπισμός , που χάλαγε τη σούπα ; φυσικά και όχι...
Όσοι περάσαμε , όμως απ' τον προσκοπισμό , έχουμε πολλά να θυμόμαστε , και μάλιστα πολύ όμορφα , αφού στην Λιδορικιώτικη κλειστή κοινωνία , όπως άλλωστε και σ' όλη την Ελλάδα , ο προσκοπισμός ήταν μιά διέξοδος γιά τα παιδιά , που στερούνταν της δυνατότητας άλλων δραστηριοτήτων , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα σημερινά Λιδορικιωτόπουλα έχουν , εκτός αν χαρακτηρίζονται σαν τέτοιες , τα ..μπαράκια κι' οι καφετέριες .
Χάρη στον προσκοπισμό , πολλά Λιδορικιωτόπουλα , είχαν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνουν εκδρομές , συναναστροφές με τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού , και να αποχτήσουν κοινωνικότητα και , γιατί όχι , και γνώσεις , που είναι αμφίβολο αν θα τα είχαν διαφορετικά .
Σιγά - σιγά , και ..μεθοδικά , ο θεσμός ..απαξιώθηκε , μέχρι που έσβυσε οριστικά , ενώ χωρίς υπερβολή είναι , από χρόνια , πολύ αισθητή η απουσία των χαρούμενων παιδιών , με τις όμορφες λυκοπουλίστικες και προσκοπικές στολές , μας έλειψε η παρουσία τους στίς παρελάσεις , στον Κυριακάτικο εκκλησιασμό , στις θρησκευτικές τελετές , στα κάλαντα , στις δεδροφυτεύσεις , χώρια που στις γιορταστικές εκδηλώσεις της Εξόδου του Μεσολογγίου , εκείνα τα χρόνια , περίμεναν πως και πως τους Λιδορικιώτες Προσκόπους , και μας είχαν στα ώπα-ώπα , δυστυχώς στη ζωή όλα τα όμορφα κάποτε..τελειώνουν...
Σήμερα θα κάνουμε μιά απλή..φωτογραφική ..περιπλάνηση στο Πρώτο Σύστημα Προσκόπων Λιδορικίου , ενώ έχουμε πολλά , πάρα πολλά , ευτράπελα και μη , απ' την... ζωή του Λιδορικιώτικου Προσκοπισμού , αλλά μιά ..άλλη φορά , κάποια άλλη στιγμή .

Το έγραψε ο

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ...ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ...

ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟ ΠΑΛΙΟ...ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ...

Και μιά ναμνηστική φωτογραφία από εκδρομή του Γυμνασίου μας στους Δελφούς , στις 8-6-1931 , στο μέσον της δεύτερης κερκίδας ο Γυμνασιάρχης , πιά , Ευθ. Παπαθανασίου και δεξιά ο φιλόλογος Χαραλαμπόπουλος , μάλλον απ' το Τρίστενο , να σημειωθεί πως τα έξοδα της εκδρομής καλύφτηκαν από τις...εισπράξεις θετρικής παράστασης των μαθητών μας στο Λιδορίκι και την Ερατεινή .

Απ' την ίδια εκδρομή του Γυμνασίου στον Άι Νικόλα , το 1929 , καθηγητές ξεκουράζονται στον ίσκιο του πελώριου δέντρου , από αριστερά ο Δημ . Κάππος , μαθηματικός , μετά καθηγητής στο Πανεπιστήμιο , ...Κιούρμπαλης , Γαλλικών , Δημ. Λουκόπουλος , φιλόλογος και ο Κ. Ταμβάκης , τελευταίος Σχολάρχης στο χωριό μας , και μετά καθηγητής του Γυμνασίου , και κατά τα λεγόμενα μαθητών του , φοβερός γνώστης της ..γραμματικής .

Λιδορίκι 1929 ! Το Γυμνάσιό μας σε μιά εκδρομή στον Άι Νικόλα , με τους καθηγητές Λουκόπουλο και Δημ. Κάππο , ανάμεσα στους μαθητές . Αξιοσημείωτο το γεγονός της καθιέρωσης του περίφημου..σχολικού πηληκίου με την κουκουβάγια...όπως είναι αξιοπερίεργο το ότι δεν υπάρχει στη φωτογραφία καμιά μαθήτρια .

Λιδορίκι 1913 !! Μαθητές και καθηγητές του , τότε , " Ελληνικού Σχολείου ¨, του Σχολαρχείου όπως το λέγανε , και ήταν το πρώτο βήμα απ' το..Δημοτικό στο Γυμνάσιο , οι καθηγητές από αριστερά , ...Ζαχαρίας , απ' την Αγία Ευθυμία , Ευθ. Παπαθανασίου , τότε Δ/ντής του Σχολαρχείου , που μετά , στην δεκαετία του 1930 , υπηρέτησε στο χωριό μας και σαν Γυμνασιάρχης , και όπως είναι γνωστό ήταν πατέρας της γνωστής ηθοποιού-τραγωδού Ασπασίας Παπαθανασίου . Από τους μαθητές , που , όπως καθαρά φαίνεται , φορούσαν ..τσαρούχια , αναγνωρίστηκαν ο Γιάννης Μπουλούμπασης ( Καρατσαμπόιαννος ) , Νικ.Κ.Παπαδόπουλος ( Φουσκονίκος ) και η Μαρία Λαλαγιάννη , μετά σύζυγος του γιατρού Αθαν.Ψιμάρα .

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...


ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - 244η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ .


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...
1657 : Οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν την Τένεδο.
1788 : Ο Λάμπρος Κατσώνης καταναυμαχεί κοντά στην Κάρπαθο τουρκική μοίρα, την οποία τρέπει σε φυγή.
1822 : Ο Τουρκικός στόλος αποβιβάζει στρατό στο Π. Κάστρο Κρήτης.
1866 : Επαναστατικά σώματα Σφακιανών και Αποκορωνιωτών, που πολιορκούν τις αιγυπτιακές δυνάμεις του Ισμαήλ Πασά στις Βρύσες του Αποκορώνου, υποχρεώνουν αυτές να συνθηκολογήσουν. Δύναμη 2.000 Τούρκων που πήγε να ενισχύσει τους πολιορκούμενους, αντιμετωπίζεται από 300 μαχητές από τον Αποκόρωνο και υποχρεώνεται να υποχωρήσει στα Χανιά.
1923 : Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν προσωρινά την Κέρκυρα, μετά από βομβαρδισμό της ανοχύρωτης αυτής πόλης από το Στόλο τους, με αφορμή τη δολοφονία από Αλβανούς πράκτορες, σε ελληνικό έδαφος, του Στρατηγού Τελλίνι, που ήταν μέλος της Επιτροπής για τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών συνόρων.


Καλημέρα αδέρφια , καλημέρα Λιδορικιώτες , καλημέρα Ελλάδα , Η.Π.Α , Γερμανία , Αγγλία , Μαλαισία , Καναδά , Πορτογαλία , Γαλλία , Ιταλία , Ισπανία , καλημέρα ξενητεμένα μας αδέρφια και φίλοι αγαπημένοι μας που κάθε μέρα μας κρατάτε..συντροφιά , μιά καλημέρα και στους χθεσινούς μας φιλο..επισκέπτες από : Αθήνα , Θεσσαλονίκη , Χίο , Πάτρα , Καβάλα , Ζάκυνθο , Λάρισα , Λαμία , Ηράκλειο , Χανιά , Ρέθυμνο , Καρδίτσα , Ν.Ιωνία , Καλλιθέα , Νίκαια , Σαλαμίνα , Πύργο , Τρίπολη , Ναύπακτο , Άμφισσα , Ιτέα , Αγρίνιο , Μεσολόγγι , Καρπενήσι , Τρίκαλα , Φάρσαλα , Ιωάννινα , Άρτα , Πρέβεζα , Frankfurt am Main , Reading , Littleton , Lisbon , Berlin , New Milford , Montreal , London , Poplar , Norman Oklahoma , Ratingen , Jopin , Kuala Lumpur , Madrid , Malaga , Barcelona , Rome , Bari , Livorno , Paris , Toulouse , Lyon , η ευχή μας μία και..σταθερή να είστε όλοι καλά και φυσικά να περάσετε μιά ονειρεμένη Κυριακή...

Εμείς εδώ έχουμε συννεφιά και δροσούλα , και από αύριο θα 'χουμε και ..όμορφη μοναξιά , ήδη η Βαθειά μισο..ερήμωσε , χθες βράδυ ήταν σχεδόν..χειμωνιάτικη , δεν ξέρω αν είναι ..σωστό αυτό που θα πω , αλλά προσωπικά μ' αρέσει έτσι , μακριά απ' τ'..αγριεμένο πλήθος...της φασαρίας και της επίδειξης...ταπεινά..ήσυχα ..σεμνά και...αθόρυβα...

Σαν σήμερα , πέρσι , φορτώναμε το φορτηγό γιά το ταξείδι της..αγάπης , στα..καμμένα , καλοκαίρι και ..κείνο , βουτηγμένο στην πίκρα και στο δάκρυ , και είχαμε και τους λεβέντες της..τοπικής...εξουσίας να παίζουν τα παιχνιδάκια τους....άφες..αυτοίς...να...φωτογραφίζονται!!!

Πολλά μηνύματα πήραμε αδέρφια , γιά το..αγροφυλακικόν..θέμα αλλά και γιά το νερό , είναι και τα δυό πολύ σοβαρά , το θέμα του ..υπαρκτού..αγροφύλακα , που πάσχει από χρόνια ψυχωτική..συνδρομή , είναι...υπαρκτό με τους όποιους κινδύνους..εγκυμονεί , και θα πρέπει να δοθεί μιά λύση , ελπίζω πριν..θρηνήσουμε κι' άλλο θύμα , όσο γιά το νερό , τι να πούμε , δυστυχώς του Λιδορικιού στην πιό..κρίσιμη , ίσως , περίοδο της..ζωής του , τούπεσε το..λαχείο , και προσπαθούμε να αναπτύξουμε την περιοχή με...μαντρούλες , και ..τζερτζελοπανήγυρα , αμ...τ'αυγά γιά να βαφτούν θέλουν..μπογιά , δε βάφονται με.....

Οι χθεσινές μας φωτογραφίες γιά το χάλι του...αμαξοστασίου , ενόχλησε αδέρφια , κάποιους , δεν πειράζει , θα τους..περάσει , εδώ όλη η περιοχή μας έχει..κοιλιακές..ταλαιπωρείες , στο κάτω - κάτω αν έχουν τόσο μεγάλη..ευαισθησία , υπάρχει και η λύση της..παραίτησης (..που τέτοια..τύχη...)...και χωρίς αυτούς το Λιδορίκι θα..κάνει πέτρα την ..καρδιά και θα τα καταφέρει να..επιβιώσει...


Περιμένω να βρέξει , φίλοι μου , γιά να σας βγάλω..βιντεάκι , ελπίζω να επαληθευτεί η...ΕΜΥ , αναμονή και...διάλειμμα , περί γιά..καφέ ...


Να περνάτε καλά , απ' το χωριό μας με αγάπη........Κ.-

30.8.08

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ...

" H ΣΤΡΟΥΓΚΑ ".

Ήρθε η ώρα γι' άρμεγμα , η ώρα γιά τη στρούγκα...αρμέει ο Ανδρ.Κάγκαλος , δίπλα του με την πουκαμίσα ο Θαν.Κάγκαλος - Σγάιας , κι' όλα αυτά στο Κόκκινο Χούμα , το 1956 !!

Τρίσελη , 1931 , άρμεμα στη στρούγκα του Αλ.Πουρνιά , αρμέει ο ίδιος , δεξιά του ο Γιαν Πουρνιάς , αριστερά , στην άκρη , ο Ν.Πανάγος , όμορφες , αξέχαστες στιγμές .

Άρμεμα στην Τσανταίικη στρούγκα , στα Σπ'θάρια , ο μακαρίτης ο Θανάσης αρμέει, κι' οι γιοί του μέσα στη στρούγκα , κουμαντάροντας τα πρά'τα .

Από το βιβλίο " Ποιμενικά της Ρούμελης " του μεγάλου Δωριέα Λαογράφου , Δημ. Λουκόπουλου , που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1930 , δημοσιεύουμε ένα χαρακτηριστικό κομμάτι που αναφέρεται σ' ένα απ' τα πιό βασικά στοιχεία της τσοπάνικης δουλειά και ζωής , τη στρούγκα , απολαύστε το :

" Η ΣΤΡΟΥΓΚΑ "

" Τ' άρμεμα είναι η σπουδαιότερη δουλειά του τσοπάνη . Όλος ο καυγάς γι' αυτό το πάπλωμα είναι . Γιά να πάρει ο τσοπάνης το γάλα , παραδέρνει χρονικής σα σκύλος πέρα δώθε . Έχει τη γαλαροκοπή του , που φυλάει ο γαλάρης . Τα είπαμε αυτά , πως θ' αρμέξει όμως τόσα πρόβατα με τη σειρά ένα ένα ; αν μείνει ανάρμεχτο , βλέπεις , το γαλάριο , χάνει και το γάλα , συγκαίεται κιόλας , αυτό δεν το είπαμε ακόμα . Εύκολο βέβαια δεν είναι μοναχός του να τα καταφέρει . Πολλά γαλάρια , πολλά χέρια χρειάζονται γιά το άρμεμα . Δυό , τρεις και περισσότεροι αρμεχτάδες . Χρειάζονται κι άλλοι , που θα οδηγούν τα γαλάρια στους αρμεχτάδες .Να μην τ' αφήνουν να ξεκόβει το ένα σιαδώ και τ' άλλο σιακεί , να τα βάνουν σε κάποια σειρά που θέλει τ' άρμεμα .

Αυτή η ανάγκη έκαμε τον τσοπάνη γιά να φκειάσει τη σ τ ρ ο ύ γ κ α . Αν περιορίσω τα πρόβατα με φράχτη κάπου , είναι βέβαιο , δε θα μπορούν να ξεφεύγουν δώθε κείθε , και απ' ανάγκη θα πέφτουν στα χέρια μου να τ' αρμέγω , ένα ένα και με τη σειρά τους .

Οι προβαταραίοι , λίγο πέρα απ' το κονάκι τους , σε μέρος που να'ναι λάκκα , χτίζουν ξερότοιχο ένα γύρο , ίσαμε τον αφαλό φτάνει στον ψήλο . Δεν χρειάζεται και παραπάνω , γιατί το πρόβατο παραμικρό εμπόδιο αν βρει , στοπ , δεν ταράζεται . Ολοστρόγγυλος ειν' αυτός ο τοίχος , κάποτε και στενόμακρος , όπως το φέρνει ο τόπος , κι' όπως είναι βολικά . Μπρος και πίσω αφήνουν ανοίγματα , το μπροστινό το λένε σ τ ρ ο γ κ ό λ ι θ ο . Και ξέρεις γιατί ; Δεξιά κι αριστερά απ' αυτό το άνοιγμα , την όξω μεριά , βάνουν χάμω πέτρες στρογγυλές σα σοφράδες . Είναι τα σκαμνιά που κάθονται οι αρμεχτάδες . Περιμένουν ένας απο δω κι άλλος απο κει , πιάνουν τις προβατίνες που έρχονται πρώτες , ανοίγουν τα σκέλια τους , σκύφτουν το κεφάλι , κι αρμέγουν στην καρδάρα ( αρμεχτάρα στ' Άγραφα ) . Με το δεξί τόνα μαστάρι , με το ζερβί τ' άλλο , σφίγγουν όσο μπορούν . Δυό βρυσούλες γάλα τρέχουν στον τάλαρο μέσα , αφήνουν τις προβατίνες τούτες , πιάνουν , ώσπου περνάνε τα μαστάρια ολωνών απ' τα χέρια τους . Γιομίζει η μιά καρδάρα , παίρνουν άλλη κι' άλλη , όσες χρειάζονται .

Είναι και στρούγκες με δυό στρογκόλιθα . Ν απως γίνεται : Κολώνα από πέτρες χωρίζει τα δυό ανοίγματα , μπροστά της είναι πέτρα γιά κάθισμα . Δυό κάθονται πάνω , ένας από δω κι ο άλλος απο κει , κι άλλοι δυό παρά πέρα , στις άκρες απ' τις πόρτες αυτοί . Αρμέγουν τέσσερις σ' αυτή τη στρούγκα αντίς γιά δύο . Η ανάγκη το φέρνει , τα γαλάρια τυχαίνουν πολλά , κι οι δυό αρμεχτάδες δεν τα καταφτάνουν . Το άρμεμα είναι μεγάλος κόπος , πιάσε τα μαστάρια της προβατίνας και στείψε τα και τότε θα ιδείς τι γίνεται . Αν τύχει και τσιμπροβύζα , αλλοίμονό σου τι θα τραβήξεις ! Συ σφίγγεις να βγει το γάλα , κι αυτό τραβιέται πάνω . Ξέρεις τι δύναμη και τέχνη χρειάζεται ν' αδειάσεις το μαστάρι ; Επανάλαβε το ίδιο σε μιά , σε δυό ...σε πενήντα προβατίνες , βάλε με το νου σου τι ιδρώτα θα χύσεις ! Να , γιατί ιδρώνει ο αρμεχτής , κει που αρμέγει . Κόλυμπο γίνεται , ωσπού να βγάλει πέρα τόσες προβατίνες . Εμείς που δεν ξέρουμε , παίρνουμε γιά παιχνίδια την πάσα δουλειά , που κάνει ο τσοπάνης , και τ' άρμεμα γιά γλέντι , άμα δοκιμάσεις όμως , τότε καταλαβαίνεις , πως γιά να κάνει τον τσοπάνη κανένας χρειάζεται χέρια τσιλικένια και καρδιά Βαρδούσια ".

IΣΤΟΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ..

ΠΕΡΙ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΚΑΙ...ΑΛΛΩΝ..ΤΙΝΩΝ..

Ανταποκρινόμενοι σε παράκληση του αγαπητού μας φίλου Ι.Π .... θα κάνουμε απόψε μιά μικρή αναφορά στα της...Ρούμελης .
Να τι γράφει ο Ιωάν. Γ. Γιαννόπουλος στον Γ' τόμο , σελ. 19-20 , της Επετ.Εταιρείας Στερεοελλαδικών Μελετών ( 1971-72 ).
" Τό όνομα Ρούμελη , είναι Τουρκικό , Rum - Eli ( χώρα των Ρωμαίων = Ελλήνων ) ωνόμασαν οι Τούρκοι τας Ευρωπαικάς των κτήσεις , αι οποίαι μέχρι του 16ου αιώνος απετέλεσαν εν εγιαλέτιον , το της Ρούμελης , διατηρηθέν με ολιγότερα των αρχικών εδαφών μέχρι του 1864 . Μέχρι του 1533 εις τούτο υπήγοντο και τα σαντζάκια του Κάρλελι , Ναυπάκτου και Ευρίπου , τα εδάφη των οποίων εκάλυπτον την έκτασιν της σημερινής Στερεάς Ελλάδος , έκτοτε όμως ταύτα υπήχθησαν εις το εγιαλέτιον των νήσων . Εις παλαιοτέραν επομένως του έτους τούτου εποχήν δέον να αναχθή το όνομα της Στερεάς Ελλάδος Ρούμελη . Πρώτην μνείαν εις τας υφ' ημών ερευνηθείσας πηγάς του ονόματος τούτου έχομεν εξ οδοιπορικού του 1588 ."
Ο Βασίλειος Γ. Βαλαώρας , στην ίδια Επετηρίδα , του έτους 1968 , σελ. 209, 226 , γράφει σχετικά :
" Το όνομα Ρούμελη και Ρουμελιώτης , στενά δεμένο με την περιοχή που περικλείνουν οι Νομοί Αιτωλίας και Ακαρνανίας , Βοιωτίας , Ευρυτανίας , Φθιώτιδος και Φωκίδος , παραμένει και σήμερα και οριοθετεί , κατά κάποιο τρόπο , την ιδιομορφία του χώρου και των ανθρώπων του , που τα χαρακτηριστικά τους διαμορφώθηκαν σε αγώνες πολύχρονους γιά λευτεριά μέσα στο ήθος της παλικαριάς και της αφκιασίδωτης , της αδούλωτης περηφάνειας , και τη διαύγεια του αυθορμητισμού . Εγιαλέτιον = η μεγαλύτερη διοικητική περιφέρεια του Οθωμανικού κράτους , που τμήμα της ήταν το σαντζάκιον ( διοικητική και στρατιωτική περιφέρεια που ο σαντζάμπεης η πασάς ήταν διοικητής της ) . Κάρλελι η Κάρληλι = τουρκικά , χώρα του Καρόλου , που περιλάμβανε την επαρχία Ξηρομέρου και την περιοχή του Βραχωρίου ( Αγρινίου ) .
Όσον αφορά στην Επαρχία Δωρίδος , ο Π έ τ ρ ο ς Π . Κ α λ ο ν ά ρ ο ς , γράφει :
" Η σημερινή Επαρχία Δωρίδος είναι άσχετος προς την αρχαίαν Δωρίδα και μόνον όμορος είναι , εν μέρει , προς εκείνην . Η αρχαία Δωρίς έκειτο εις την περιοχήν της Γραβιάς του τέως δήμου Δωριέων , όστις σήμερον ανήκει εις την επαρχίαν Παρνασσίδος . Κατά την αρχαιότητα η σημερινή επαρχία Δωρίδος εκαλείτο Δρυοπίς και απετέλει τμήμα της Εσπερίας Λικρίδος , ως και η Άμφισσα και η Ναύπακτος ...κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας η χώρα αύτη κατέστη η ακρόπολις του Ελληνισμού της Στερεάς , με τους αρματωλούς και τους κλέφτες ".
Αυτά φίλοι μου γι' απόψε , ες..αύριον τα υπόλοιπα ...καλό βράδυ...........Κ.-

ΠΑΛΙΑ ...ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ...

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ...ΑΓΡΙΜΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ..

Το Λιδορίκι απ΄τον Παλιόραγκο , σωτήριον..έτος 1937...

Το χωριό μας προπολεμικά .

Πολλά χρωστάμε , αγαπημένοι μου φίλοι στους προπολεμικούς δάσκαλους του χωριού μας , τους απλούς εκείνους ανθρώπους , που έπαιρναν " αγρίμια " και σωστά ..λυκόπουλα , ξυπόλυτα και πεινασμένα , και τα 'φτιαχναν " ανθρώπους ".

Δεν είχαν βγάλει ..Ακαδημίες και Ανώτερες Σχολές , ήξεραν όμως να διαπλάθουν ανθρώπους σωστούς και το απόδειξαν στην πράξη . Το ήθος τους ; ανεπίληπτο , οι κοινωνικές τους σχέσεις ; άριστες , και σ' αυτούς και τις οικογένειές τους δεν θα βρεις πουθενά ψεγάδι , το μόνο που μπορεί να τους καταλογίσει κανείς , είναι μιά...κάποια σκληρότητα , αλλά κι' αυτή , αν λάβουμε υπόψη μας τις επικρατούσες , τότε , συνθήκες στο χωριό μας , και το έμψυχο υλικό , που ήταν βαθειά επηρρεασμένο από το ηρωικό και μαχητικό πνεύμα των νικηφόρων πολέμων 12-13 , των οποίων ο απόηχος δεν είχε σβήσει ακόμα στην ορεινή μας περιοχή , τότε σίγουρα θα τη δικαιολογήσεις πολύ .

Στρατιές ολόκληρες , επιστημόνων έβγαλαν οι άνθρωποι αυτοί , και τους απέδωσαν στην κοινωνία , κι' ο Κάγκαλος , κι' ο Σφέτσος , και ο Μίχος με την Κοντολάτου , έργο πραγματικά σημαντικό . Ο μισθός , λίγος τότε , τα μέσα ..ανύπαρκτα και δουλειά απ' το πρωί ως το μεσημέρι κι' απ' το απόγευμα ως το βράδυ , ούτε ..πενθήμερα , ούτε δέκατοι τρίτοι μισθοί και φυσικά ούτε τα..."κρυφά της ..μάνας ".

Και να ..παιδεύεσαι όχι να εκπαιδεύσεις , αλλά να..ημερώσεις , να καθυποτάξεις τους ανυπόταχτους , να "στρώσεις στο ζυγό " παιδιά , σα μερικά Βαρσιωτάκια , που λιγάκι αν έκενες πως τα " τσίγκλαγες " τράβαγαν τον Κολοκοτρωνέικο σουγιά - σαν τον Αντρέα , το φίλο μου το Νιανιάρα , με την κακομοίρα τη Φακίτσα - η τον αδερφό μου το Γιώργο με την Κοντολάτου , που τη δάγκωσε στο χέρι και πήδησε τρία μέτρα απ' το μπαλκόνι στον κήπο της Κοράκαινας !!!

Που να 'βρισκες άκρη με τους Βαρσιώτες , αυτοί , όταν κατηφόριζαν γιά το σχολείο , ήταν συμφορά . Έρχονταν ομαδικά , έχοντας γιά " γκεσέμι " τους τον Κοραή ( Θύμιο Πέτρου ) οι παλιότεροι , και τον Ταλτόγιαννο οι νεώτεροι . Με τις βλαχόκαλτσές του και το κοντοβράκι του ο Γιάννης , ξυπόλυτος ολοχρονίς , μάζευε γύρω του , σαν την κλώσσα , όλα τα παιδιά του Βαρουσιού και τα 'κανε όπως ήθελε , πλη του Κοντοκρά .

Όταν κατέβαινε , αλαλάζοντας , το Βαρουσιώτικο λεφούσι , " στέναζαν " κήποι και...γιούρτια ...

Τότε το κράτος ήταν φτωχό και δεν περίσσευαν κονδύκια για τη σχολική θέρμανση , το πολύ-πολύ ν' αγόραζε καμιά ξυλόσομπα . Που ξέρανε τότε καλοριφέρ , πετρέλαια και τέτοια , σόμπα ξύλου υπήρχε μονάχα και τα ξύλα τα φέρναμε εμείς τα παιδιά , καθένα κι' από ένα ξύλο τη μέρα . Τα κάπως..ημερότερα παιδιά , κόβαμε ένα ξύλο , ίσια που να χωράει στη σόμπα , , η παίρναμε ένα αμπελίσιο κουρβούλι , κι' ήμασταν εντάξει . Μερικοί πατεράδες ( της...πλουτοκρατίας να πούμε ) γιά να μη κουράζονται οι " κανακάρηδε΄ς " τους , κουβαλώντας κάθε μέρα ξύλο , αγόραζαν , με δέκα- δεκα πέντε δραχμές , ένα φόρτωμα ξύλα από τους Σωταινιώτες και το 'στελναν στο Σχολείο και βγάζανε την υποχρέωση , δημιουργώντας όμως έτσι - άθελά τους - ένα ψυχολογικό διαχωρισμό ανάμεσα στα παιδιά τους και στ' άλλα παιδιά , που τα 'βλεπαν με περιφρόνηση .

Οι Βαρσιώτες , όμως , το 'χαν λύσει κάπως διαφορετικά , δεν είχαν αφήσει παλούκι γιά παλούκι ελάτινο στα γιούρια τα ξένα .Τα 'βαζαν ανάμεσα σε δυό λιθάρια και τάσπαγαν με μιά βαριά πέτρα και το μοιράζονταν στα τρία η τα τέσσερα . Τα γιούρτια της Φανιώς , της Κρυστάλλως και της Σούλιαινας , είχαν " βογκήξει " .

Κι ερχόταν ένα τέτοιο παιδί στο μάθημα , κι' από πάνω θεονήστικο και...ψειριασμένο , χωρίς τετράδιο , χωρίς μολύβι , δεν είχε πλάκα , ούτε κοντύλι . Εκείνη η ..μαγκούφα η πλάκα , με το παραμικρό έσπαγε κι οι πατεράδες δεν μας αγόραζαν άλλη , μιά κλωτσιά νά 'τρωγε η ,..." μαρούδα " από κάποιον στο παιχνίδι και η πλάκα γινόταν χίλια..κομμάτια . Η , όπως η μαρούδα ήταν αφημένη καταγής , κάποιος να περνούσε , την πάταγε κι' έσπαγε η πλάκα . Πως ν' αντιμετωπίσεις λοιπόν ένα τέτοιο παιδί ; Όταν ξέρεις , είσαι συγχωριανός , πατέρας και συ ; Με το καλό η με το άγριο ;

'Ετσι περιγράφει , ολοζώντανα , ο αείμνηστος Αλέκος Κωστάκης , την προπολεμική ... Λιδορικιώτικη Δημοτικο..σχολική ζωή , κι' έτσι ήταν , φίλοι μου , τα πράγματα τότε , και ..χειρότερα , βέβαια , ήταν στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια , τα πολύ δύσκολα και σκληρά εκείνα χρόνια , γι' αυτά όμως θα τα ...πούμε κάποια άλλη φορά.......Κ.-

AΛΛΟΤΕ ΚΑΙ...ΤΩΡΑ...


ΓΛΥΚΕΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ...

Διάβαζα προ ημερών,μάλλον ξαναδιάβαζα , ένα βιβλίο του Αλέκου Χρυσοστομίδη< Η ΙΣΤΟ ΡΙΑ ΕΝΟΣ ΘΕΑΤΡΙΝΟΥ > που αναφέρεται στη ζωή και γενικά στην καλλιτεχνική πορεία του γνωστού ηθοποιού, που δεν ζει πια , Ζαννίνο και πραγματικά μελαγχόλησα διαβάζοντας σε κάποιο σημείο μια αναφορά στο χωριό μας ,το Λιδορίκι.
Αναφέρεται στά θρυλικά...μπουλούκια που περιόδευαν σέ όλη την Ελλάδα διασκεδάζοντας,με τον τρόπο τους , τους ...επαρχιώτες θεατρόφιλους που πραγματικά διψούσαν για θεάματα.
Όλα τα περιστατικά αυτά αναφέρονταν στις λατρεμένες δεκαετίες του 50,του 60 και ίσως και 70 ,εποχές που το χωριό μας ήταν σε πλήρη άνθιση και που προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που τα έζησα και μάλιστα από πολύ κοντά.
Δυό φορές το χρόνο ,χειμώνα και καλοκαίρι , ερχόταν στο Λιδορίκι ο ...οικογενειακός θίασος Προβελέγγιου , που απαρτιζόταν από τον Άγγελο Προβελέγγιο , πατέρα και θιασάρχη, την σύζυγό του Καίτη ,την κόρη τους Νανά Προβελεγγίου - Κατέχη ,τον γιό τους Κώστα και τον γαμπρό τους ,σύζυγο της Νανάς , Νίκο Κατέχη .
Στο θίασο , βέβαια , συμμετείχαν και κάποιοι άλλοι ηθοποιοί όπως ο Ζαννίνο με τη σύζυγό του και πάντα ,σχεδόν ,ένας νεαρός ,τότε ,γαλανομάτης , μάλλον κοντός και φαλακρός ,ο Μίμης ο Θειόπουλος που είναι και ο στιχουργός όλων των παλαιών επιτυχιών του Τόλη του Βοσκό - πουλου.
Τον περασμένο λοιπόν χειμώνα ( 2005-2006 ) συνάντησα τυχαία στο κέντρο της Αθήνας τον Μίμη το Θειόπουλο, του μίλησα , του εξήγησα ποιός είμαι και καθίσαμε για αρκετή ώρα σε ένα μαγαζί ,στη Θεμιστοκλέους , και γυρνώντας 50 χρόνια πίσω θυμηθήκαμε πολλά και διάφορα από τα περάσματά του απ' το χωριό μας ,που το θυμόταν με πολλή αγάπη και νοσταλγία , όπως και τους θεατρόφιλους Λιδορικιώτες .
Με τη σειρά μου κι εγώ ,διαβάζοντας το βιβλίο ,γύρισα πίσω στα παιδικά μου χρόνια με τα μπουλούκια , τους Καραγκιοζοπαίχτες , τους πλανόδιους παλαιστές ( Πεχλιβάνηδες ) ,τον Σαμψών , τον Τρομάρα , τους ταχυδακτυλουργούς ( μάγους τους λέγαμε τότε ), τους ακροβάτες και τον περιβόητο Τούρτουλα και δεν το κρύβω , μελαγχόλησα.
Μελαγχόλησα γιατί ,τηρουμένων των αναλογιών , διαπίστωσα οτι το χωριό μας ήταν τότε σε πολύ καλύτερη μοίρα , παρά τις τόσες δυσκολίες της εποχής , πάνω απ' όλα όμως είχε μιά κοι-νωνικοπολιτιστική ομοιογένεια ,που δυστυχώς σήμερα δεν έχει ,και μη βιαστεί κανείς να με χαρακτηρίσει...ρατσιστή γιατί δεν είμαι , απλώς είμαι ας πούμε....ένας ονειροπόλος νοσταλγός της παλιάς όμορφης Λιδορικιώτικης ζωής, που είχα τη μεγάλη τύχη...να τη ζήσω.
Τώρα ,δυστυχώς , κανένας δεν νοιάζεται για...θεάματα , το μόνο που μας απασχολεί είναι ο...άρτος ,η τικίλα ( όχι τεκίλα ) το κοντοσούβλι ,το ψιμοτύρι , άντε..και κανένα τζερτζε-λοπανήγυρο βαφτισμένο...στην πολιτιστική κολυμβήθρα των...εκπολιτιστών μας......

Καλό σας βράδυ.........Κ.-

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ;

Τελευταία , πολλά και διάφορα συμβαίνουν με το νερό , και ως ..συνήθως η..επιτροπή..διαχείρισης κρίσεων (..αλήθεια από ποιούς ..απαρτίζεται ; ) έκανε και τα του..νερού ..θάλασσα , την περασμένη Δευτέρα , αν δεν κάνουμε λάθος , κόψαν ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ γιά 24 ώρες το νερό στο Βαρούσι , πριν από λίγο καιρό η Καρούτα ήταν 2-3 μέρες χωρίς νερό , αλλά..ποτίζανε , οι...αρμόδιοι , τα..γελάδια κάποιων η..κάποιου παραγωγού , τέλος πάντων , είδηση θα ήταν να κάνουν και κάτι...σωστό , αλλά όμως η..περιρρέουσα..φημολογία λέει πως οι..πολλές κοιλιακές...ανωμαλίες που...σέρνουν στα χωριά μας , δεν είναι...από..ιώσεις , αλλά απ' το νερό που..μεταγγίζεται στις υδροδοτικές δεξαμενές του Δήμου , και γιά το οποίο οι..γνωρίζοντες , Μαυριιαννοπενταπολίτες ...συνδημότες , δεν λένε και τα καλύτερα ..λόγια...
Δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικά , πάντως θα πρέπει να μάθουμε από ..υπεύθυνα (!) χείλη αν το νερό αυτό , που , σημειωτέον , προέρχεται από...ιδιωτική γεώτρηση , έχει αναλυθεί από επίσημο εργαστήριο , και έχει βρεθεί κατάλληλο , μας τρώει η ..βρώμα απ' τα σκουπίδια και τους..άπλυτους κάδους , καιρός τώρα είναι να πάθουμε και καμιά...χολέρα...
Κι' όλα αυτά στο Λιδορίκι του...2008 !!! και που' σαι ακόμα....

TO ANEKΔΟΤΟ...ΚΟΥΙΖ ΜΑΣ...

Τι να του πεις του....Μακάκα , μυρίστηκε..ανέκδοτο κι' έσκασε...μύτη , γέλα...Μακάκα..γέλα...


Λίαν επίκαιρον και...ποδοσφαιροκαλλιτεχνικόν , το ανεκδοτάκι μας , μας το...έδωσε ο φίλος της σελίδας ο Κώστας ο Μέρης , και είναι πολύ-πολύ..πετυχημένο :


Τι κοινό έχουν ο...Ολυμπιακός , η...ΑΕΚ και η...Γιουροβίζιον ; Τι ;
.....ελάτε...σκεφθείτε λιγουλάκι , εύκολο είναι...

ΜΑ...ΦΥΣΙΚΑ...
ΚΑΙ ΟΙ..ΤΡΕΙΣ , ΔΙΝΟΥΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ....ΚΥΠΡΟ !!!!

ΠΕΕΕΕΛΑΑΑΤΕΣ....ΜΟΥ.........που θα 'λεγε κι' ο Θανάσης..Βέγγος ....


Καλό σας βράδυ , απ' το χωριό μας με..αγάπη..............Κ.-

ΠΑΛΙΑ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ...

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟ ΓΑΜΟ....

To πλύσιμο των προικιών , φιλενάδες και συγγενείς της νύφης , της Τριωτο-Κούλας βάζουν ένα..χεράκι , με τραγούδια , γέλια και χαρές , Λιδορίκι , σωτήριον έτος..1957 .

Το..σόι του γαμπρού , Παν. Αποστολόπουλου - Σκράπα , ...παραλαμβάνει τα προικιά της νύφης , Φρ. Λάγιου , Λιδορίκι 1938 ...

Απ' τον ίδιο γάμο , τα όργανα παίζουν τη γαμήλια πατινάδα και συνοδεύουν τη νύφη με τ' αδέρφια της στην εκκλησιά , να ..παραδοθεί στο γαμπρό .

Ο γαμπρός Θαν.Αποστολόπουλος - Βάγιας , συνοδευόμενος απ' τον κουμπάρο Χρ.Γατάκη , τους συγγενείς και τα παιδιά με τα στέφανα και τις λαμπάδες , οδεύει προς την εκκλησία , γιά να υποδεχτεί τη νύφη , Αγγελ. Στάγια , διακρίνονται ακόμα , ο μπάρμπα Μαλάμος , κι' ο Βασ. Στάγιας , έτος 1956...

Οι " συχαρικιάρηδες " φίλοι του γαμπρού , Γ.Κλώσσας , Γ.Πανάγος , Τάκης Ταμβάκης και Γ.Κόκκινος , το 1950 .

Απ' το γάμο του Γιώργου Κλώσσα , το 1953 , οι φίλοι - συχαρικιάρηδες : Θυμ. Φωτόπουλος - Τσιμοθύμιος , Θαν. Αποστολόπουλος - Βάγιας , Τάσος Ασημακόπουλος .

Όταν η νύφη , ήταν από άλλο χωριό , μετά το γάμο , συνοδεία οργάνων , συγγενών και..φίλων , επέστρεφε στο χωριό του γαμπρού , εδώ απ' το γάμο του Γ.Κλώσσα , με τα..νιόνυφα καβάλα στα στολισμένα ζώα , ενώ περνάνε τη Βαθειά...

Το ίδιο ..πέρασμα της..Βαθειάς , απ' το γάμο του Γ.Καραστάθη το 1962 .

Απ' το γάμο του Γ.Καραστάθη , η νύφη φτάνοντας στο σπίτι του γαμπρού , τηρώντας τα ..πατροπαράδοτα , πετάει μήλα στους συγκεντρωμένους συγγενείς και φίλους .

Νιόπαντροι και κουμπάρος σε μιά αναμνηστική φωτογραφία , απ' το γάμο του Π.Αποστολόπουλου , το 1938 .

Το ίδιο στιγμιότυπο , αλλά απ' το γάμο του Γιαν.Κ.Κλώσσα , σην αρχή της δεκαετίας του 50 .

Το γαμήλιο γλέντι...αρχίζει , και μάλιστα μπροστά στο σπίτι του γαμπρού , Γ.Πέτρου - Κωσταντελλογιώργου , δεκαετία 1920 .


Δεκαετία 1930 , απ' το γάμο Κ.Ζουμά και Αργυρής Καντζιού , στις Λάκκες , με την ..ορχήστρα Αφων Κάρμα .

Δεκαετία του 50 , στον Αι Γιώργη στο Βαρούσι , η νύφη , Κούλα Ζέκιου χορεύει με το γαμπρό Γ.Αποστολόπουλο , σκυμένος στους οργανοπαίχτες ο πρωτοξάδερφος της νύφης Χ.Ζέκιος και στο βάθος ο αδερφός του Γιώργος .

Απ' το γάμο του Γ.Μ.Πανάγου - Μελιτογιώργου , το πελεκούδι...καίγεται στο Σουλιέικο αλώνι , πρώτος στο χορό ο κουμπάρος Γ.Γούρας , τον κρατάει η νύφη , Κρίνα κι' ο Γαμπρός .

ΤΑ ΞΕΝΗΤΕΜΕΝΑ ΜΑΣ ΑΔΕΡΦΙΑ...

ΦΩΤΟ..ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ..

New York City , 1920 , Λιδορικιώτικη παρέα σε μιά αναμνηστική ..επίσημη φωτογραφία . Στους καθιστούς : τρίτος ο Θαν .Μπήλιος και τέταρτος ο Γ.Παπαδόπουλος , στους όρθιους : Θυμ. Παπανικολάου - Παπαρούκης , πρώτος , Κ. Μπήλιος , δεύτερος , τρίτος ο Κ.Παπαδόπουλος , και Θαν . Γατάκης τέταρτος . Οι αδελφοί Μπήλιου , μαζί με τον Γατάκη έχουν μαγαζί ειδών ζαχαροπλαστικής , ο Παπανικολάου κι' ο Γ.Παπαδόπουλος δουλεύουν σ' εργοστάσιο μπισκότων κι' ο Κ.Παπαδόπουλος έχει μανάβικο , δηλαδή έχουν ξεφύγει όλοι απ' τις ...σκληρές δουλειές και έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο...κλάμπ των επιχειρηματιών .

Μικρό διάλειμμα γιά φαγητό , στον Αμερικάνικο..παράδεισο , στην ερημιά του...Αδάμ , οι εργάτες των σιδηροδρομικών γραμμών , το..γλεντάνε , χαρακτηριστική φωτογραφία της ζωής των ξενητεμένων μας αδερφών , στις αρχές του περασμένου αιώνα .

Ένας ακόμα Λιδορικιώτης στην Αμερική , ο Κ.Παπαδόπουλος ( Μάτος ) , πετυχημένος επιχειρηματίας , εδώ με δυό υπαλλήλους του , κάπου γύρω στα 1950 .

Γύρω απ' τη ζωή των ξενητεμένων αδερφών μας , ειδικά των πρώτων χρόνων , υπάρχουν πολλές σπαρταριστές ιστορίες αλλά και πολλές ..θλιβερές έως..τραγικές , μιά..ακτινογραφία δηλαδή της ζωής , κάποιες απ' αυτές τις έχουμε και παλιότερα δημοσιεύσει , θα τις επαναλάβουμε , λόγω..επικαιρότητας , αλλά και απαίτησης..φίλων της σελίδας μας , προς το παρόν ...σας ευχόμαστε ολόψυχα , καλό βράδυ και καλό...ξημέρωμα...

Απ' το Λιδορίκι με αγάπη.........Κ.-

ΠΑΛΙΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ..ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ..ΖΩΗ..

ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟ ΠΑΛΙΟ...ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ...

Και μιά ναμνηστική φωτογραφία από εκδρομή του Γυμνασίου μας στους Δελφούς , στις 8-6-1931 , στο μέσον της δεύτερης κερκίδας ο Γυμνασιάρχης , πιά , Ευθ. Παπαθανασίου και δεξιά ο φιλόλογος Χαραλαμπόπουλος , μάλλον απ' το Τρίστενο , να σημειωθεί πως τα έξοδα της εκδρομής καλύφτηκαν από τις...εισπράξεις θετρικής παράστασης των μαθητών μας στο Λιδορίκι και την Ερατεινή .

Απ' την ίδια εκδρομή του Γυμνασίου στον Άι Νικόλα , το 1929 , καθηγητές ξεκουράζονται στον ίσκιο του πελώριου δέντρου , από αριστερά ο Δημ . Κάππος , μαθηματικός , μετά καθηγητής στο Πανεπιστήμιο , ...Κιούρμπαλης , Γαλλικών , Δημ. Λουκόπουλος , φιλόλογος και ο Κ. Ταμβάκης , τελευταίος Σχολάρχης στο χωριό μας , και μετά καθηγητής του Γυμνασίου , και κατά τα λεγόμενα μαθητών του , φοβερός γνώστης της ..γραμματικής .

Λιδορίκι 1929 ! Το Γυμνάσιό μας σε μιά εκδρομή στον Άι Νικόλα , με τους καθηγητές Λουκόπουλο και Δημ. Κάππο , ανάμεσα στους μαθητές . Αξιοσημείωτο το γεγονός της καθιέρωσης του περίφημου..σχολικού πηληκίου με την κουκουβάγια...όπως είναι αξιοπερίεργο το ότι δεν υπάρχει στη φωτογραφία καμιά μαθήτρια .

Λιδορίκι 1913 !! Μαθητές και καθηγητές του , τότε , " Ελληνικού Σχολείου ¨, του Σχολαρχείου όπως το λέγανε , και ήταν το πρώτο βήμα απ' το..Δημοτικό στο Γυμνάσιο , οι καθηγητές από αριστερά , ...Ζαχαρίας , απ' την Αγία Ευθυμία , Ευθ. Παπαθανασίου , τότε Δ/ντής του Σχολαρχείου , που μετά , στην δεκαετία του 1930 , υπηρέτησε στο χωριό μας και σαν Γυμνασιάρχης , και όπως είναι γνωστό ήταν πατέρας της γνωστής ηθοποιού-τραγωδού Ασπασίας Παπαθανασίου . Από τους μαθητές , που , όπως καθαρά φαίνεται , φορούσαν ..τσαρούχια , αναγνωρίστηκαν ο Γιάννης Μπουλούμπασης ( Καρατσαμπόιαννος ) , Νικ.Κ.Παπαδόπουλος ( Φουσκονίκος ) και η Μαρία Λαλαγιάννη , μετά σύζυγος του γιατρού Αθαν.Ψιμάρα .