29.8.08

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ..ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΕΣ

 

Προπολεμικό Λιδορίκι , φωτογραφία βγαλμένη απ' το Γυφτομαχαλά , γύρω στο 1935 , φαίνεται καθαρά , στο κέντρο , και το Σαράι .

Κάποτε , είχε έρθει στη Αθήνα η γριά Γλύμαινα . Την είχε φέρει ο γιός της , ο μακαρίτης μπάρμπα - Γιώργος , ο χασάπης , ο οποίος μόλις είχε γυρίσει απ' την Αμερική . Θέλησε να διασκεδάσει τη γριά μάνα του , λοιπόν , και θεώρησε καλό να την πάει σ' ένα θέατρο , υπολογίζοντας βέβαια , ότι τα παιζόμενα έργα θα ήταν , πάνω- κάτω , στο στυλ της " Γκόλφως " και του " Αγαπητικού της βοσκοπούλας ", κάτι που πίστευε πως θα ευχαριστούσε τη γριά μάνα του , Λιδωρικιώτισσα 100%ως το κόκκαλο .

Τα πράγματα όμως , δεν ήταν όπως τα περίμενε και τα ήθελε . Στο θέατρο , που μπήκε , παιζόταν μιά πολύ..πεταχτή επιθεώρηση , με μισόγυμνες - γιά κείνη την εποχή - χορεύτριες , που χόρευαν καν-καν και σήκωναν ψηλά τα πόδια , αποκαλύπτοντας τα πάντα η σχεδόν τα πάντα .

Η γριά Γλύμαινα , θρεμμένη με τη Λιδωρικιώτικη συντηρητική παράδοση και καθισμένη στην πρώτη - πρώτη σειρά , βλέποντας μιά χορεύτρια να γυρίζει τον πισινό της και να τον δείχνει , σηκώνοντας τα φουστάνια της , δεν κρατήθηκε και φώναξε κάπως δυνατά , που ακούστηκε όμως στο μισό θέατρο : " Μας έδειξες του μπρουστάσ', δείξι μας κι τουν πίσουσ' τώρα , να ιδούμι τι άλλου θα μας ..δείξς !! ( Βέβαια η θειά η Γλύμαινα τα..επιδειχθέντα τα είπε...ξεκάθαρα και..Ρουμελιώτικα ...).

Μιά ανακοίνωση , γραμμένη με το χέρι του μακαρίτη του Θανάση Δούκα , είχε κολληθεί στον πλάτανο της Βαθειάς , απολαύστε τη :

" ...Ο τσοπάνος Δημήτριος Τσιάντας γνωστοποιεί ότι όποιος θέλει πρώιμο μαρκάλο να πάει στον κρεοπώλη Κ. Σφέτσο , αντί 25 δραχμές η 5 οκάδες εισόδημα !! ".

Οι ιστοριούλες μας , είναι γραμμένες απ' τον αξέχαστο Αλέκο Κωστάκη ( Καφτανιαλέκο ) και δημοσιεύθηκαν στο " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " αρ.φυλ. 42 , Μαίου 1985 .

No comments: