28.7.12

Η …ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ !!

 

Στο προαύλιο του Ιερού Σπηλαίου του Ιωάννη στην Πάτμο -εκεί όπου τις ημέρες αυτές ζωντανεύει η θεατρική μεταφορά της Αποκαλύψεως διά χειρός της Γερμανίδας σκηνοθέτιδος Μπάρμπαρα Χόφμαν- θα φιλοξενηθεί για 12η συνεχόμενη χρονιά το γνωστό φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής του νησιού.

Ο υπαίθριος χώρος της σπηλιάς όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης άκουσε τη «φωνή μεγάλη ως σάλπιγγος» από τις 31 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου θα γεμίσει με βυζαντινούς θρησκευτικούς ύμνους και κατανυκτικές φωνές των μελών των χορωδιών, προσφέροντας στο κοινό μια καλοκαιρινή εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι κάθε χρόνο το φεστιβάλ προσελκύει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας που αποπνέει ο επιβλητικός χώρος.

«Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε» εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού, ο αρχιμουσικός Αλκης Μπαλτάς.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και φέτος το φεστιβάλ επιμένει προσφέροντας ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα με πέντε συνολικά συναυλίες, καθεμιά από τις οποίες έχει τον δικό της μουσικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Την αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει ο βυζαντινός χορός της πολυφωνικής χορωδίας Πάτρας, με χοράρχη τον Γιάννη Κόττορο, ο οποίος θα ψάλλει, στο πρώτο μέρος της συναυλίας, βυζαντινούς ύμνους στο ύφος και τον τρόπο εκτέλεσης της πατμιακής μουσικής παράδοσης, όπως διασώζεται έως σήμερα στην Ιερά Μονή Πάτμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το δεύτερο μέρος του προγράμματος στο οποίο θα τραγουδηθούν, με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων (βιολί, κανονάκι, λαούτο, ούτι), θρησκευτικά και λατρευτικά τραγούδια της Πάτμου, καθώς και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου.

Την επομένη ημέρα, το φεστιβάλ υποδέχεται την Ελένη Τσαλιγοπούλου στην καθιερωμένη του συναυλία-αφιέρωμα με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. Η γνωστή ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει κομμάτια που αναφέρονται στη φύση, συνοδεία ενός μικρού οργανικού συνόλου.

Στις 2 Σεπτεμβρίου και στην τρίτη του συναυλία το φεστιβάλ φιλοξενεί το ξακουστό κερκυραϊκό φωνητικό σύνολο Ιόνιος Αρμονία, το οποίο ειδικεύεται στην επτανησιακή θρησκευτική μουσική παράδοση, η οποία είναι πολυφωνική.

Εκτός από εκκλησιαστικούς ύμνους, η χορωδία θα ερμηνεύσει και θρησκευτικά έργα του Κερκυραίου συνθέτη του Εθνικού μας Υμνου, Νικόλαου Χαλικιόπουλου - Μάντζαρου.

Από τις πλέον ξεχωριστές συναυλίες του φετινού προγράμματος είναι εκείνη που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου με «πρωταγωνίστρια» την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου. Το πολυμελές μουσικό σχήμα, υπό τη διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει έργα της κλασικής μουσικής από τον Μεσαίωνα έως και τις ημέρες μας. Αφετηρία του αφιερώματος θα είναι τα μεσαιωνικά τραγούδια ανώνυμων συνθετών, ενώ εν συνεχεία θα ερμηνευτούν δημοφιλή έργα της εποχής μπαρόκ, όπως το «Αντάτζιο» του Αλμπινόνι, καθώς και έργα συνθετών του 20ου αιώνα, όπως του Γκορέτσκι και του Θεοδωράκη. Σολίστ της συναυλίας θα είναι η Κύπρια υψίφωνος Ελενα Πατσαλίδου αλλά και η υψίφωνος Ντιάνα Σάδερλαντ. Θα συμμετέχει, ακόμη, η χορωδία Αρμονία της Πάτμου.

Infο: Το 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ξεκινάει στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου. Στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως. Εναρξη συναυλιών: 20.30.

Γιώτα Βαζούρα

http://www.dimokratianews.gr

No comments: