30.12.12

ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΓΙΑ ΟΥΖΑΚΙ ΣΤΟΥ ΑΠΟΤΣΟΥ

 

Το μπακάλικο που μετεξελίχθηκε σε ιστορικό ορόσημο των Αθηνών

Στα τραπέζια του κάθισαν συγγραφείς πρωθυπουργοί , βασιλιάδες, πολιτικοί και διανοούμενοι , δίπλα σε «ταπεινούς» τσαγκάρηδες.

«Το είπαν Ακαδημία, το είπαν Ναό Ευζωίας, Μεγάλη Βρετανία του ουζάδικου, κι άλλα πολλά… έξω     από τη βιτρίνα του πέρασε όλη η σύγχρονη ελληνική ιστορία, τα στρατεύματα που υπηρέτησαν σε δύο Πολέμους, οι περιπολίες της Κατοχής,

τα τανκς της δικτατορίας, οι πομπές των βασιλικών γάμων, οι ιστορικές πολιτικές συγκεντρώσεις - ενώ μέσα, στα τραπέζια του, κάθισαν οι συγγραφείς αυτής της ιστορίας, πρωθυπουργοί και βασιλιάδες, πολιτικοί και διανοούμενοι, δίπλα σε «ταπεινούς» τσαγκάρηδες, που άφηναν για λίγο το κασελάκι τους στο πεζοδρόμιο της Σταδίου πρώτα κι αργότερα της Πανεπιστημίου, για να ξαποστάσουν και να δροσιστούν με ένα ουζάκι.

Μεσημέρι στου Απότσου της οδού Σταδίου, μια κλασική παρέα της Αθήνας των αρχών της δεκαετίας του ’60 τσουγκρίζει τα ποτήρια. Αριστερά, ο στοχαστής και συγγραφέας Γιώργος Κατσίμπαλης, δίπλα του ο κριτικός λογοτεχνίας Ανδρέας Καραντώνης και πίσω τους, στο ταμείο, ο Νίκος Απότσος (με τα γυαλιά), γιος του ιδρυτή.

http://pisostapalia.blogspot.gr/

No comments: