6.5.13

ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ

 

Ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ θα μπορούσε να θεωρηθεί «δικός μας άνθρωπος», αφού από πέρυσι δηλώνει και κάτοικος... Πόρτο Χελίου μετά την αγορά εξοχικής κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους.

Δεκάδες συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους.

Αν και από τα Μέσα της χώρας του έχουν χυθεί στο παρελθόν τόνοι μελάνης για την άστατη ζωή που έκανε ως πρίγκιπας ακόμη τα χρόνια μέχρι την ενθρόνισή του την προηγούμενη Τρίτη, οι ντόπιοι που τον έχουν γνωρίσει από τις επισκέψεις του μιλούν για έναν απλό και ευγενικό οικογενειάρχη που διατηρεί χαμηλό προφίλ.

Ο 46χρονος βασιλιάς και η σύζυγός του Μάξιμα φαίνεται να έχουν επισκεφτεί την επονομαζόμενη «ελληνική Ριβιέρα» αρκετές φορές, ωστόσο η ιδέα της αγοράς μιας παραθαλάσσιας έπαυλης γεννήθηκε όταν το ζευγάρι βρέθηκε στις Σπέτσες για τον γάμο του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ το καλοκαίρι του 2010. Τελικά, ύστερα από μήνες αναζήτησης, το ιδανικό «θερινό ανάκτορο» εντοπίστηκε στην περιοχή Δορούφι Κοιλάδας, λίγο έξω από το Κρανίδι, και η αγοραπωλησία έγινε λίγο πριν από το περσινό καλοκαίρι.

Σήμερα, το πολυτελές συγκρότημα κτιρίων το οποίο θα φιλοξενεί στο εξής τις βασιλικές διακοπές παρουσιάζει εικόνα εργοταξίου.

Ο 46χρονος βασιλιάς με τη σύζυγό του Μάξιμα και τα παιδιά τους σε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές.

Ο 46χρονος βασιλιάς με τη σύζυγό του Μάξιμα και τα παιδιά τους σε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές.

Συνεργεία δεκάδων τεχνικών εργάζονται πυρετωδώς με χτίστες, μαραγκούς, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγους, διακοσμητές και κηπουρούς να βάζουν τις τελευταίες πινελιές τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδηγίες που έχουν τα συνεργεία είναι να ολοκληρώσουν με εντατικούς ρυθμούς την ανακαίνιση των κτιρίων και τώρα βρίσκονται στη φάση της τελικής διαμόρφωσης.

Η εντατικοποίηση των εργασιών ερμηνεύεται από τους κατοίκους ως προπομπός της άμεσης άφιξης των «γαλαζοαίματων» νέων ιδιοκτητών του εξοχικού. Oπως όλα δείχνουν, σύντομα ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ μαζί με τη Μάξιμα και τις τρεις μικρές κόρες τους, πριγκίπισσες Κατερίνα-Αμαλία, Αλεξία και Αριάν, θα απολαύσουν τη μαγευτική θέα από τον προσωπικό τους παράδεισο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Μαγευτική είναι η θέα από την πισίνα.

Μαγευτική είναι η θέα από την πισίνα.

Σε πέντε στρέμματα
Το συγκρότημα, το οποίο είναι κτισμένο σε έκταση πέντε στρεμμάτων, διαθέτει ένα κεντρικό κτίριο με κεραμοσκεπή και μεγάλη πισίνα. Υπάρχουν πέντε ακόμα κτίρια που λειτουργούν ως ξενώνες, καθώς και κάποια μικρότερα με βοηθητικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν το προσωπικό και τη φρουρά της βασιλικής οικογένειας.

Το κτήμα διαθέτει επίσης παρτέρια με καλλωπιστικά φυτά και δέντρα, ενώ προς την πλευρά της θάλασσας μια λιθόκτιστη σκάλα οδηγεί στη βραχώδη ακτή, όπου βρίσκεται μια τσιμεντένια προκυμαία, εκεί όπου πιθανότατα θα δένει το μικρό ταχύπλοο που αγόρασε πρόσφατα ο Βίλεμ για να πραγματοποιεί με την παρέα του θαλάσσιες εκδρομές, με έμφαση στις κοντινές Σπέτσες, τις οποίες έχει επισκεφτεί και στο παρελθόν.

Το οίκημα περιλαμβάνει αρκετούς χώρους για τη φιλοξενία των εκλεκτών καλεσμένων.

Το οίκημα περιλαμβάνει αρκετούς χώρους για τη φιλοξενία των εκλεκτών καλεσμένων.

Η πρόσβαση στην έπαυλη δεν είναι εύκολη, καθώς χιλιόμετρα μακριά ο μοναδικός χωματόδρομος που οδηγεί στο εξοχικό είναι περιφραγμένος με συρμάτινο δίχτυ και έχει αναρτημένες πινακίδες που προειδοποιούν ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός απαγορεύοντας τη διέλευση. Συνεργεία ανδρών ασφάλειας περιπολούν μέσα και γύρω από το συγκρότημα, με αποτέλεσμα οι απεσταλμένοι του «Εθνους της Κυριακής» να υποδυθούν αναγκαστικά τους... φυσιολάτρες ορειβάτες για να προσεγγίσουν από τους γύρω λόφους την περιφρουρούμενη κατοικία.

Οι κάτοικοι στο Κρανίδι, στο Πόρτο Χέλι και στην ευρύτερη περιοχή βλέπουν θετικά το γεγονός ότι διασημότητες απ' όλο τον κόσμο προτιμούν την περιοχή τους και κατασκευάζουν ή αγοράζουν εξοχικές κατοικίες εκεί. Πιστεύουν δε ότι οι διακοπές της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας θα τραβήξει για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στον τόπο τους.

Μια λιθόκτιστη σκάλα οδηγεί από την έπαυλη κατευθείαν στη θάλασσα.

Μια λιθόκτιστη σκάλα οδηγεί από την έπαυλη κατευθείαν στη θάλασσα.

Ο γάμος του Νικόλαου και της Τατιάνας στις Σπέτσες το καλοκαίρι του 2010 ήταν η αφορμή να επισκεφτεί για πρώτη φορά την περιοχή ο τότε πρίγκηπας της Ολλανδίας με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Ο Βίλεμ Αλεξάντερ δήλωσε «μαγεμένος» από το τοπίο και εξέφρασε την επιθυμία να αναζητήσει οικόπεδο για να χτίσει εξοχική κατοικία όπως την είχε φανταστεί.

Αγορά 4,5 εκατ. ευρώ
Ωστόσο, κατά την αναζήτηση παρουσιάστηκε η ευκαιρία απόκτησης «έτοιμου» εξοχικού, καθώς ο διάσημος Γερμανός φωτογράφος Μάνφρεντ Ρίκερ, που είχε κατασκευάσει με μεράκι το πολυτελές συγκρότημα στην παραλία στο Δορούφι, το πωλούσε στην «τιμή ευκαιρίας» των 4,5 εκατ. ευρώ. Ο Ολλανδός πρίγκιπας το επισκέφτηκε με τη σύζυγό του και φέρεται να βρήκε λογική την τιμή, δίνοντας εντολή να προχωρήσει η διαδικασία αγοράς χωρίς παζάρια, περίπου πριν από ενάμιση χρόνο.

Από μακριά, πινακίδες που προειδοποιούν ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός απαγορεύοντας τη διέλευση.

Από μακριά, πινακίδες που προειδοποιούν ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός απαγορεύοντας τη διέλευση.

Συγχρόνως με τις συμβουλές ειδικών αρχιτεκτόνων ενέκρινε ένα πλάνο για βελτιώσεις στα κτίρια και στους γύρω χώρους. Στόχος του ήταν να εξυπηρετούνται οι ανάγκες για θερινές διακοπές της οικογένειας αλλά και να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες ανέσεις για τη διαμονή των εκλεκτών φιλοξενούμενών τους.

Μέχρι σήμερα ο Βίλεμ Αλεξάντερ δεν κατάφερε να χαρεί το νέο του απόκτημα. Τέσσερις φορές που επισκέφτηκε την περιοχή από τον γάμο στις Σπέτσες και ύστερα, προτίμησε να μείνει σε επαύλεις φίλων του.

Ετσι έκανε και την τελευταία φορά που βρέθηκε στο Κρανίδι τον περασμένο Φεβρουάριο. Παρέμεινε στην περιοχή για μερικές ημέρες με σκοπό να επιθεωρήσει την εξέλιξη των εργασιών ανακαίνισης της κατοικίας του.

Απλός και ευγενικός με τους κατοίκους της περιοχής
Λάτρης της ελληνικής κουζίνας

Συνήθως όταν έρχεται εδώ κάνει παρέα με τον Νικόλαο, που είναι φίλος του από παλιά, και γνωστούς Ελληνες εφοπλιστές», λένε στο «Εθνος της Κυριακής» κάτοικοι που τους έβλεπαν μαζί. Κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ελλάδα, ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας και νεότερος της Ευρώπης κυκλοφορούσε στην περιοχή με τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους κάνοντας χαλαρούς περιπάτους στην παραλία, στο Πόρτο Χέλι.

Οικογενειακές έξοδοι
Επισκέπτονταν μαγαζιά της περιοχής χωρίς οι κάτοικοι να γνωρίζουν ποιος είναι. «Ηρθε στην ταβέρνα για φαγητό με την οικογένειά του πέντε φορές», περιγράφει ο ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας στην παραλία στο Πόρτο Χέλι, Νίκος Παπαδίας. «Είναι άνθρωπος απλός και ευγενικός. Ερχόταν στο μαγαζί με τη σύζυγό του, τα παιδιά τους και μία ακόμη φίλη τους, ενώ διακριτικά σε κοντινή απόσταση κάθονταν οι άντρες της προσωπικής του ασφάλειας. Ολοι είχαν μείνει ενθουσιασμένοι από την ελληνική κουζίνα. Είχαν δοκιμάσει διάφορα ορεκτικά, σαλάτες και απόλαυσαν φρέσκα ψάρια, συγκεκριμένα τσιπούρες και συναγρίδες», προσθέτει.

Χαμηλό προφίλ
Ο ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας εξηγεί ότι ολόκληρη η βασιλική οικογένεια διατηρεί χαμηλό προφίλ. «Θυμάμαι ένα βράδυ, ενώ ήταν ήδη στο μαγαζί ο Βίλεμ Αλεξάντερ με την οικογένειά του, μπήκαν μέσα δύο ζευγάρια Ολλανδών τουριστών. Μόλις τους αναγνώρισαν, τους πλησίασαν και κάνοντας μια ελαφρά υπόκλιση τους καλησπέρισαν ενώ εκείνοι από την πλευρά τους σηκώθηκαν και τους χαιρέτησαν καθέναν ξεχωριστά διά χειραψίας.

Οταν το βασιλικό ζεύγος ολοκλήρωσε το δείπνο του, πλησίασε την παρέα των συμπατριωτών τους και για αρκετά λεπτά της ώρας αντάλλασσαν απόψεις για της ομορφιές της Ελλάδας», καταλήγει. Ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας λέγεται ότι είναι εξίσου μαγεμένος και από τις κοντινές Σπέτσες. Πέρυσι είχε θεαθεί αρκετές φορές στο αρχοντικό νησί να απολαμβάνει ελληνικές γεύσεις παρέα με Αμερικανούς επιχειρηματίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
PHOTOS: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

ethnos.gr

No comments: