30.6.13

Η ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Πουλιόπουλος Γιώργος

 

Το Λεωνίδιο και η ευρύτερη περιοχή έχουν μετατραπεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό

 

Η τσακώνικη μελιτζάνα γιορτάζει

Το φεστιβάλ τσακώνικης μελιτζάνας έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό γεγονός με μουσικά, θεατρικά και γαστριμαργικά δρώμενα


Πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε που τo φεστιβάλ της τσακώνικης μελιτζάνας μπήκε στα... πολιτιστικά δρώμενα. Ξεκίνησε κυρίως σαν μια προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής γαστριμαργίας. Εδώ και τρία χρόνια όμως έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό γεγονός με μουσικά, θεατρικά και γαστριμαργικά δρώμενα που συνδυάζουν την τοπική με τη μεσογειακή κουλτούρα.

Για εφέτος από τις 4 ως τις 7 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η εμφάνιση καλλιτεχνών από τον αραβικό κόσμο και τη Σερβία, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχουν στη σκηνή του και έλληνες καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε μουσικά είδη που ανθούν στη Μεσόγειο, όπως το φλαμένκο. Από τη γιορτή αυτή φυσικά, στην οποία θα αναδειχθεί το λαχανικό ΠΟΠ σήμα κατατεθέν της περιοχής, δεν ήταν δυνατόν να λείψουν οι εκδηλώσεις με βάση το μαγείρεμα. «Σε γενικές γραμμές έχουμε πετύχει να αναβαθμίσουμε πολιτιστικά την περιοχή μας μέσα από το φεστιβάλ. Επιπλέον λειτουργεί ως τουριστικός πόλος έλξης» λέει ο κ. Σωτήρης Μπόλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

Τα τελευταία χρόνια το Λεωνίδιο και η ευρύτερη περιοχή έχουν μετατραπεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. «Κατ' αρχάς στις τέσσερις ημέρες που διαρκεί το φεστιβάλ υπολογίζουμε να έχουμε περίπου 5.000 επισκέπτες. Από αυτούς οι περισσότεροι δεν έχουν κάποια σχέση καταγωγής με την περιοχή. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχουν μετακομίσει μόνιμα στην περιοχή μας αρκετοί Κεντροευρωπαίοι, κυρίως γερμανοί και αυστριακοί συνταξιούχοι που έχουν αγοράσει σπίτια εδώ. Το Λεωνίδιο συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Υπάρχουν πολλές ωραίες παραλίες, ενώ αξίζει κάποιος να επισκεφθεί και τον Πάρνωνα» καταλήγει.

Αν και η τσακώνικη μελιτζάνα, είτε σε ωμή μορφή είτε ως γλυκό μελιτζανάκι, είναι με διαφορά το γνωστότερο προϊόν της περιοχής, η καλλιέργειά της ως τώρα αποτελεί κατά βάση συμπληρωματική και όχι κύρια δραστηριότητα για τους αγρότες του Λεωνιδίου. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τη μικρή έκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων - αλλά όχι μόνο. Στον κάμπο του Λεωνιδίου καλλιεργούνται περίπου 300 στρέμματα τσακώνικης μελιτζάνας.


«Οι παραγωγοί που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο είδος είμαστε περίπου 150-180. Οι περισσότεροι έχουν ένα-δύο στρέμματα. Η συνολική παραγωγή ενός στρέμματος είναι 13 τόνοι στην καλύτερη περίπτωση. Με μια μέση τιμή 0,4-0,5 ευρώ το κιλό αυτό σημαίνει μεικτό κέρδος 4.000-5.000 ευρώ ανά στρέμμα. Αρα το καθαρό κέρδος που μπορείς να έχεις από ένα στρέμμα μελιτζάνας δεν ξεπερνά τις 1.500-2.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για σχεδόν όλους τους αγρότες της περιοχής η μελιτζάνα είναι μια συμπληρωματική δραστηριότητα»
λέει ο κ. Μιχάλης Κοντολέων, πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού. «Ούτως ή άλλως για τη μικρή τοπική παραγωγή θα ήταν δύσκολο να διεκδικήσουμε, λόγου χάρη, να εξάγουμε το προϊόν μας. Η μόνη λύση θα ήταν η συστηματικότερη τυποποίηση, κάτι που απαιτεί επενδύσεις. Σε αυτή τη συγκυρία όμως αυτές οι επενδύσεις είναι δύσκολο να γίνουν. Προς το παρόν την πιο δυναμική παρουσία έχει ο γυναικείος συνεταιρισμός που ασχολείται με την παρασκευή γλυκού του κουταλιού».

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον. «Το βασικό είναι να υπάρξει γενικότερα καλύτερο οικονομικά κλίμα. Αν συμβεί αυτό, δεν θα λείψουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που θα θελήσουν να δουν με σοβαρότερο μάτι την επαγγελματική γεωργία. Για την ώρα ο αγροτικός τομέας λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον τουριστικό και το ανάποδο».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.melitzazz.gr

Μια πρόταση για συνταγή με τσακώνικη μελιτζάνα από «Το Βήμα Gourmet»: Μελιτζάνες παπουτσάκια με ψάρι
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 21 Ιουνίου 2013

No comments: