27.6.13

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

 

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε χθες ένας απρόσμενος επισκέπτης. Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που απασχολεί επί μήνες ελληνικά και διεθνή μίντια μετά την κίνησή του να αγοράσει τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση, άφησε τους παπαράτσι να τον αναζητούν στο Ιόνιο και συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

 

Ο πολυεκατομμυριούχος Ρώσος Ριμπολόβλεφ άφησε χθες για λίγο τις ομορφιές του Ιονίου για να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο δημοσιευμάτων και δηλώσεων που αμφισβητούσαν το νόμιμο της μεταβίβασης του Σκορπιού στη βάση του άρθρου 9 της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση. Το επίμαχο άρθρο κάνει λόγο για μεταβίβαση του νησιού στην Ολυμπιακή Αεροπορία ή στο ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν μπορούν να το συντηρήσουν.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης είχε υποβάλει πρόσφατα κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζητώντας «να παρέμβουν οι Αρχές στην αγοραπωλησία του Σκορπιού για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον».

Τότε ο κ. Στουρνάρας τού είχε απαντήσει πως έχει ήδη παραπέμψει το ζήτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο υφίσταται ζήτημα προστασίας δημοσίου συμφέροντος.

Χθες ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- καθησυχαστικός απέναντι στον Ρώσο επιχειρηματία, επισημαίνοντάς του πως αν έχουν γίνει όλα νόμιμα δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Ανθρωποι από το περιβάλλον του κ. Ριμπολόβλεφ έχουν κατά καιρούς δηλώσει πως δεν υπάρχει η παραμικρή σκιά στην υπόθεση της μεταβίβασης, που πραγματοποιήθηκε μέσω αγοραπωλησίας εταιρικού σχήματος στην περιουσία του οποίου ανήκουν οι νησίδες Σκορπιός και Σπάρτη.

Παρέλαση θαλαμηγών αυτές τις ημέρες στον Σκορπιό που ξαναζεί μέρες δόξας.

Παρέλαση θαλαμηγών αυτές τις ημέρες στον Σκορπιό που ξαναζεί μέρες δόξας.

Νομικοί κύκλοι, μάλιστα, θέτουν το ερώτημα πόσες γενιές καλύπτουν οι ρήτρες της διαθήκης Ωνάση κι αν τελικά ισχύουν και για την εγγονή του πολυμήχανου Σμυρνιού Αθηνά...

Εκτός από την επένδυσή του στον Σκορπιό, ο Ρώσος μεγιστάνας συζήτησε με τον κ. Σαμαρά και πιθανά μελλοντικά επενδυτικά του σχέδια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ενδιαφέρον του στρέφεται στον τομέα των τουριστικών ακινήτων. Ο «βασιλιάς των λιπασμάτων» άλλωστε, λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, δεν βλέπει την Ελλάδα μόνο ως χώρα διακοπών και αντιλαμβάνεται τη σχέση του με την πατρίδα μας ως μία σχέση μακράς διάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς δεν είναι τυχαία η «επίθεση φιλίας» προς τις ελληνικές αρχές, στην οποία έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα.

Εκτός από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το βράδυ της Τρίτης συνέφαγε με τοπικούς φορείς της Λευκάδας και συγκεκριμένα με τους δημάρχους Μεγανησίου Στάθη Ζαβιτσάνο, Λευκάδας Τάσο Αραβανή και τον αντιδήμαρχο Ελλομένου, όπου ανήκει το Νυδρί, Γ. Καρτάνο.

Η συνάντηση έγινε σε ταβέρνα στη Λευκάδα, όπου ο Ρώσος Κροίσος μετέβη ινκόγκνιτο με στενούς συνεργάτες και φιλοξενούμενούς του.

Παρευρισκόμενοι επιμένουν πως επρόκειτο για ένα χαλαρό δείπνο γνωριμίας και μία κίνηση προσέγγισης από την πλευρά του Ρώσου επιχειρηματία, που δείχνει να τον ενδιαφέρει η «καλή γειτονία» με τους ντόπιους.

Ο ίδιος περιγράφεται από τους συνδαιτυμόνες άνθρωπος απλός, πρόσχαρος και δεκτικός, που θεωρεί «παράδεισο» το πάλαι ποτέ ησυχαστήριο του Ωνάση.

Πάντως, τόσο ο κ. Ριμπολόβλεφ όσο και οι Ρώσοι φίλοι του -που έδειξαν γνώστες της ελληνικής ιστορίας- ενθουσιάστηκαν από τη λευκαδίτικη κουζίνα και έδειξαν να απολαμβάνουν τα εδέσματα που βρέθηκαν στο τραπέζι...

Θαλαμηγοί και προσδοκίες
Περίπου 10 ημέρες αναμένεται να παραμείνει -εκτός απροόπτου- στην Ελλάδα ο Ρώσος επιχειρηματίας Ντίμτρι Ριμπολόβλεφ, που απολαμβάνει εδώ και λίγα 24ωρα τις ομορφιές του Σκορπιού παρέα με Ρώσους φίλους του. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτήν τη φορά επισκέφθηκε το νέο του απόκτημα χωρίς την κόρη του Αικατερίνα, ενώ δεν αποκλείεται να ξανοιχτεί σύντομα στο Ιόνιο για να απολαύσει με τους φιλοξενούμενούς του μία κρουαζιέρα στα νησιά γύρω από τον Σκορπιό. Στους συνεργάτες του, πάντως, δηλώνει μαγεμένος από τα φυσικά κάλλη της περιοχής. Οι πολυτελείς θαλαμηγοί, που έχουν εδώ και λίγες ημέρες ελλιμενιστεί στον πάλαι ποτέ παράδεισο του Ωνάση, προκαλούν ήδη το ζωηρό ενδιαφέρον δεκάδων τουριστών και κάθε είδους περίεργων από τη Λευκάδα και τις γύρω περιοχές.

Τα μέτρα ασφαλείας στον Σκορπιό είναι δρακόντεια, ενώ στο λιμάνι βρίσκονται οι θαλαμηγοί Ocean Victory και Anna (προφανώς από το όνομα της έτερης κόρης του Ντίμτρι Ριμπολόβλεφ και αδελφής της Κάτιας), σύμβολα της νέας εποχής που ξεκινά για το νησάκι του Ιονίου.

«Οικονομική ένεση»
«Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο Σκορπιός ζωντάνεψε ξανά. Κι αυτό συνιστά οικονομική ένεση για τον τόπο μας», έλεγαν χθες τοπικοί φορείς της Λευκάδας. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η Αικατερίνα Ριμπολόβλεβα δήλωνε σε επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας ενθουσιασμένη με την αγορά, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «βλέπει σημαντική δυνατότητα για περαιτέρω βελτίωση των νησιών με τη χρήση τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον και θεωρεί την απόκτηση μία μακροπρόθεσμη οικονομική επένδυση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

http://www.e-go.gr

No comments: