31.1.14

ΒΟΛΤΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Β’ ( ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ )

 


Η περιοχή, πριν την επανάσταση, λεγόταν "Πυθαράδικα".
"Πεδίον του Άρεως" ονομάστηκε επί Όθωνος, γιατί μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών εγκαταστάθηκαν οι στρατώνες του ιππικού, και κάθε μέρα στην περιοχή γινόντουσαν στρατιωτικά γυμνάσια!

Στις 16 Δεκεμβρίου 1916 η αντιβενιζελική παράταξη οργάνωσε ογκώδες συλλαλητήριο που, με επικεφαλής όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατέληξε στο Πεδίο του Άρεως όπου ο καθένας έριχνε μια πέτρα και αναθεμάτιζε τον "τρισκατάρατο" Βενιζέλο: "... όπως ενσκήψωσιν κατ' αυτού τα εξανθήματα του Ιώβ, το κήτος του Ιωνά, η λέπρα του Ιεχωβά, οι κεραυνοί της κολάσεως, όπως μαραθώσιν οι οφθαλμοί και κωφαθώσιν τα ώτα αυτού"!
Προς την πλευρά της Κυψέλης έγιναν το 1920 οι εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου.
Το 1937 έγιναν τ' αποκαλυπτήρια των προτομών με τους αγωνιστές του 1821, και ακολούθησαν, το 1938, του έφιππου ανδριάντα του Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το 1952 στήθηκε το άγαλμα της "Προμάχου Αθηνάς", που αποτελεί το ηρώο των Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών που έπεσαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1964 μεταφέρθηκε στον περίβολο του ναού των Ταξιαρχών ο μαρμάρινος ανδριάντας του Αλέξανδρου Υψηλάντη απ' το προαύλιο του Πολυτεχνείου. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν και τα οστά του απ' την Αυστρία.
Το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει και πάλι για το κοινό ο χώρος του Πεδίου του Άρεως, που ανακαινίζεται εδώ και δυο χρόνια. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
- Τον "Μινωικό λαβύρινθο", μια ελικοειδή διαδρομή 250 μέτρων κοντά στην είσοδο της Μπούσγου, με φυτά που ταιριάζουν στο αττικό τοπίο.
- Τον "ροδώνα", μια σπειροειδή διαδρομή με διπλή σειρά τριαντάφυλλων όλων των αποχρώσεων, και πέργκολες για τις αναρριχώμενες ποικιλίες.

- Την "υδάτινη διαδρομή" με δεντροστοιχία από πλατάνια και άλλα δέντρα κατά μήκος της.

Ασκαρδαμυκτί

πίσω στα παλιά

No comments: