22.8.14

AYΞΗΣΗ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ !!

1.000.000 εισιτήρια έκοψε το μουσείο χάριν του «ανανεωμένου» γλυπτού

21.08.2014

-A +A

Ανοιξε τα... φτερά της καθαρή και ανανεωμένη και με αέρα θριάμβου προκάλεσε κοσμοσυρροή στις αίθουσες του Λούβρου. Ενα εγκωμιαστικό κείμενο για τη Νίκη της Σαμοθράκης δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα «El Mundo». Το εκτενές ρεπορτάζ για το ελληνικό άγαλμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι προκάλεσε «παλίρροια τουριστών» στο γαλλικό μουσείο όπου εκτίθεται.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, η επανέκθεση της επιβλητικής Νίκης (από τις 8 Ιουλίου) προκάλεσε «έκρηξη» στην επισκεψιμότητα του μουσείου, αφού -παρά το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι- περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι πλήρωσαν εισιτήριο, προκειμένου να δουν από κοντά το εντυπωσιακό γλυπτό.
Ο τίτλος του εγκωμιαστικού ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε χθες ήταν «Η θεά ανοίγει τα φτερά της στην παλίρροια» και αποτελεί στην ουσία ένα αφιερωματικό θέμα στο άγαλμα της Νίκης που έπειτα από ένα πολύμηνο λίφτινγκ επέστρεψε ανανεωμένο και κυρίως καθαρό στη θέση του: δηλαδή στην κορυφή της Σκάλας Νταρού.

«Πριν από τις εργασίες συντήρησης ο κόσμος που έσπευδε να δει ένα από τα τρία πιο εμβληματικά εκθέματα του Λούβρου (τα άλλα δύο είναι η Τζιοκόντα και η Αφροδίτη της Μήλου) ήταν και πάλι πολύς, αλλά από τη Νίκη έλειπε ο αέρας του θριάμβου» γράφεται χαρακτηριστικά. «Τώρα δεν υπάρχει χώρος να σταθείς στα σκαλοπάτια. Ολοι βγάζουν φωτογραφίες με την οικογένειά τους μπροστά από το γλυπτό αλλά και selfies με τη Νίκη» γράφει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι από τις αρχές Ιουλίου «η Σκάλα Νταρού αποδείχθηκε πολύ μικρή για το τεράστιο κύμα τουριστών που συρρέουν στα πόδια της για να μείνουν έκθαμβοι με την κομψότητα του αναστήματός της, που αναδείχθηκε ιδιαιτέρως μετά τη συντήρηση».

Από το πλούσιο ρεπορτάζ της «El Mundo», φυσικά, δεν θα μπορέσουν να λείπουν και λεπτομέρειες που αφορούν την ανατομική κατασκευή του αγάλματος, καθώς και οι... βελτιώσεις που έγιναν σε αυτή μετά τις εργασίες συντήρησης. Τονίζεται δηλαδή ότι πλέον αναδεικνύονται οι λευκές πτυχές που κάνει το φόρεμα της Νίκης «σαν να ανεμίζει από τον αέρα του Αιγαίου».
Ακόμη μνημονεύεται το γεγονός ότι στο περίφημο γαλλικό μουσείο είτε φυλάσσονται είτε εκτίθενται ξεχωριστά 30 ακόμη κομμάτια από το άγαλμα που προέρχονται από τον κορμό αλλά και τη βάση του. Ειδική μνεία γίνεται και στο κόστος συντήρησης, το οποίο ανήλθε στα 4.000.000 ευρώ. Ποσό που καλύφθηκε από δωρεές μέσα από μια μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια που συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι ήθελαν να δουν τη «Φτερωτή θεά» σαν... καινούργια.
«Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σε κάθε γωνιά του Λούβρου υπάρχουν αφίσες με τη λίστα των δωρητών» αναφέρεται στο δημοσίευμα. Τέλος, στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για τα υλικά του αγάλματος, ενώ επιχειρείται και μια ιστορική αναδρομή στην εύρεση της Νίκης στις 15 Απριλίου του 1863.
Συντήρηση έως το 2015
Για την αποκατάσταση της Νίκης απαιτήθηκαν δέκα μήνες συντήρησης. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει σε διάλεξή του στην Αθήνα ο διευθυντής του Λούβρου κ. Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ, το άγαλμα αντιμετώπιζε δομικά προβλήματα, ενώ, λόγω γήρατος, είχε αποκτήσει καφέ χρώμα. Πλέον η Νίκη είναι πιο καθαρή, ενώ η συντήρηση του γλυπτού θα συνεχιστεί μέχρι το 2015, οπότε θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια.

Γιώτα Βαζούρα

http://www.dimokratianews.gr

No comments: