24.8.14

“ ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ , ΘΕΛΩ NOVA , ΒΙΑΓΚΡΑ , FACEBOOK ΚΑΙ…ΤΑΙΡΙ “

«Κύριε βουλευτά, θέλω NOVA, βιάγκρα, facebook και... ταίρι»

24.08.2014

-A +A

Συμβουλές προς τους νεοεκλεγέντες βουλευτές έδινε πριν από μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης. «Το ρουσφέτι είναι ο μόνος τρόπος για την πολιτική επιβίωσή σας» διεμήνυε σε «γαλάζιο» πηγαδάκι, επισημαίνοντας στους «πρωτάρηδες» βουλευτές που είχαν μαζευτεί γύρω του και τον άκουγαν με προσοχή ότι, αν το καθιερώσουν, τότε οι ψηφοφόροι θα τους «βομβαρδίζουν» συνεχώς με αιτήματα.
Αραγε, ποια είναι τα ρουσφέτια που ζητάνε οι πολίτες από τους βουλευτές; Παλαιότερα, τα μεγαλύτερα που μπορούσε να κάνει πολιτικός ήταν να εγκαταστήσει γρήγορα τηλέφωνο στο σπίτι του ψηφοφόρου του, να μεταθέσει έναν φαντάρο, να σβήσει μια κλήση της Τροχαίας, να κάνει ένα προξενιό και φυσικά να βολέψει κάποιον στο Δημόσιο.

Σήμερα, οι πολιτικοί δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Πλέον, έχει παγιωθεί στη συνείδηση του κόσμου η έννοια του ΑΣΕΠ και δεν ζητούν μια θεσούλα στο Δημόσιο. «Μια θέση στον ιδιωτικό τομέα ζητούν οι περισσότεροι», μας εξηγεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, «πολλές φορές και δυσανάλογη των προσόντων και των πτυχίων που κατέχουν». «Η αλήθεια είναι ότι τα νέα παιδιά απέχουν πολύ από τη λογική του βολέματος ή του ρουσφετιού και δεν επισκέπτονται τα πολιτικά γραφεία. Συνήθως έρχονται οι γονείς τους γεμάτοι αγωνία και σχεδόν παρακαλούν να βρεθεί μια θέση εργασίας για να μη φύγει το παιδί τους στο εξωτερικό. Οι εννέα στις 10 τέτοιες περιπτώσεις αφορούν παιδιά που έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά, λαμπρούς τίτλους σπουδών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πραγματικά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε αυτά τα φωτεινά μυαλά στην Ελλάδα» δηλώνει ο ίδιος. Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα τονίζει ότι τα περισσότερα αιτήματα που καταφτάνουν στο γραφείο της αφορούν καθημερινές ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας. «Είναι προβλήματα των πολιτών με το Δημόσιο που χρονίζουν, και πολλές φορές δεν σας κρύβω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίκιο και δεν μπορούν να το βρουν εξαιτίας της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας» μας εξηγεί η υφυπουργός. «Αυτό δεν είναι ρουσφέτι. Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε αυτούς τους πολίτες» επισημαίνει.

Απίστευτες ιστορίες καθημερινής τρέλας έχουν να διηγηθούν αρκετοί διευθυντές πολιτικών γραφείων. «Η επαφή με τους ψηφοφόρους δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ακούμε το πρόβλημά τους και, όπου μπορούμε, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Ομως, κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατον, διότι ζητούν εξωπραγματικά πράγματα, πέρα από κάθε λογική» τονίζουν στελέχη πολιτικών γραφείων. Οι ευφάνταστες απαιτήσεις των ψηφοφόρων πολλές φορές έχουν φέρει σε αμηχανία ακόμα και τους πιο έμπειρους κοινοβουλευτικούς. Οπως, για παράδειγμα, το αίτημα ενός ηλικιωμένου για την παροχή δωρεάν Βιάγκρα σε χαμηλοσυνταξιούχους ή τα προξενιά, οι κουμπαριές και οι προσωπικές γνωριμίες με την παρέμβαση υπουργών ή του προέδρου της Βουλής. Από «ροζ» ιστορίες μέχρι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ φτάνουν κατά καιρούς στα γραφεία βουλευτών και υπουργών ως αιτήματα. «Μέχρι και μια θέση στο νεκροταφείο μάς έχουν ζητήσει να τους κλείσουμε» μας εξηγεί έμπειρο στέλεχος πολιτικού γραφείου.
«Βάλε μου δορυφορική τηλεόραση»

«Κατά καιρούς έχω ακούσει πολλά τρελά» μας λέει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια. «Ομως, αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω είναι το αίτημα ενός πολίτη, πριν από μερικά χρόνια, όταν ο υπουργός έθεσε υποψηφιότητα στην Α' Αθηνών. Κάποια μέρα ήρθε στο γραφείο ένας σοβαρός, καλοντυμένος κύριος και ζητούσε επίμονα να δει ιδιαιτέρως τον Β. Κικίλια για ένα καυτό -όπως έλεγε- θέμα. Ετσι και έγινε. Ο υπουργός σταμάτησε για λίγο ό,τι έκανε και τον δέχτηκε αμέσως. Εμεινε άφωνος, όμως, όταν του ζήτησε να του εγκαταστήσει στο σπίτι του NOVA!» μας εξηγεί ο Πέτρος Αρβανιτάκης. «Αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ, γιατί συνήθως μας ζητάνε δουλειά ή διευθέτηση υποθέσεων με το Δημόσιο που χρονίζουν».

Το μπλε χάπι

Ακόμα θυμάται και ξεσπά σε γέλια η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου έναν ηλικιωμένο κύριο, ο οποίος, προ καιρού, την είχε πλησιάσει και, με σχεδόν συνωμοτικό ύφος, την είχε παρακαλέσει να παρέμβει στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί ειδική διάταξη για να χορηγούνται δωρεάν τα χάπια Βιάγκρα στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Στην αρχή νόμιζα ότι δεν άκουσα καλά ή ότι μπέρδεψε την ονομασία του μπλε χαπιού με κάποιο φάρμακο» μας λέει η βουλευτής, τονίζοντας ότι γρήγορα κατάλαβε ότι ο ηλικιωμένος κύριος ήξερε πολύ καλά και για τι πράγμα μιλούσε και για τι ακριβώς ζητούσε να παρέμβει η Πολιτεία.

Με προίκα την (καλή) κουμπαριά

«Ενα από τα πιο τρελά και συνάμα ευχάριστα ρουσφέτια που μου έχουν ζητήσει ήταν να γίνω εγώ κουμπάρος, γιατί η νύφη δεν είχε προίκα» μας λέει «γαλάζιος» πρώην υπουργός. «Σε κάποια πολιτική συγκέντρωση στην Κρήτη, πριν από χρόνια, με πλησίασαν μια κυρία με τη νεαρή κόρη της και μου ζήτησαν να διαδώσω ότι θα παντρέψω εγώ το κορίτσι της, γιατί η ίδια ήταν φτωχή και δεν είχε προίκα. Ετσι, το δέλεαρ για τον υποψήφιο γαμπρό θα ήταν μια καλή κουμπαριά. Τότε ρώτησα τη μικρή αν είχε ήδη βρει τον υποψήφιο. Εκείνη έσκυψε το κεφάλι και δεν απάντησε. Δέχτηκα αμέσως όχι μόνο να κάνω το ρουσφέτι που ζήτησαν, αλλά να πληρώσω και όλο το γαμήλιο γλέντι, καθώς κατάλαβα ότι η νεαρή είχε ήδη βρει τον εκλεκτό της καρδιάς της. Ετσι και έγινε. Μέχρι να τελειώσει εκείνο το καλοκαίρι, τους είχα παντρέψει και κάναμε ένα γλέντι που ακόμα το θυμούνται στο χωριό...» μας εξηγεί.

Το προξενιό και ο (ανεπιθύμητος) κάδος των σκουπιδιών
Δύο σπαρταριστά περιστατικά έχει να θυμηθεί ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος από τη μακρόχρονη θητεία του: Στη μία περίπτωση του ζήτησαν να μεσολαβήσει για να κάνει ένα προξενιό και στην άλλη για να μεταφέρει έναν κάδο απορριμμάτων. «Πριν από χρόνια είχε έρθει στο γραφείο μου ένας ψηφοφόρος μου, με τον οποίο είχαμε αναπτύξει και φιλική σχέση, και με παρακάλεσε να του γνωρίσω μια τηλεπαρουσιάστρια» μας λέει ο ίδιος. «Εκείνος ήταν χήρος και η τηλεπαρουσιάστρια ήταν παντρεμένη εκείνο το διάστημα. Το επιχείρημά του προκειμένου να με πείσει να του κάνω το προξενιό ήταν ότι η εν λόγω κυρία είχε παντρευτεί έναν 70χρονο, ενώ αυτός ήταν μόλις 55 ετών» δηλώνει ο βουλευτής, επισημαίνοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θέλησε να παρέμβει.  «Ενα άλλο ρουσφέτι που μου ζητούσαν συχνά και επιτακτικά ήταν να παρέμβω στους δημάρχους για να αλλάξει είτε η διάρκεια είτε ο δρόμος όπου γίνονταν οι λαϊκές αγορές. Αλλος ήθελε να έχει κοντά στο σπίτι του τη λαϊκή και άλλος την ήθελε μακριά για να μην έχει φασαρία! Εκείνο, όμως, που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι το μείζον θέμα που είχε προκύψει σε μια γειτονιά εξαιτίας ενός κάδου απορριμμάτων. Μια κυρία έμενε στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας και ακριβώς κάτω από το διαμέρισμά της βρισκόταν ο κάδος. Την ενοχλούσαν αφόρητα οι μυρωδιές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ίδια μετέφερε καθημερινά τον κάδο λίγο πιο κάτω και τα συνεργεία του δήμου την άλλη μέρα τον έβαζαν ξανά κάτω από την πόρτα της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παρενέβην και βρέθηκε μια άλλη θέση για τον ενοχλητικό κάδο» μας εξηγεί ο «γαλάζιος» βουλευτής.

Γαλάζιος και πράσινος «Παπατρέχας»

Αξέχαστος έχει μείνει στον διευθυντή πολιτικού γραφείου της Β' Αθήνας ο κύριος «Παπατρέχας», όπως τον είχε «βαφτίσει» ο ίδιος. «Πριν από περίπου 10 χρόνια, επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά το γραφείο μας ένας καλοντυμένος κύριος που διαφήμιζε τις ισχυρές διασυνδέσεις του και ζητούσε να βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα, μοιράζοντας ψηφοδέλτια. Ερχόταν τακτικά και έπαιρνε χιλιάδες ψηφοδέλτια. Κάποια στιγμή άρχισα να παραξενεύομαι από τον μεγάλο όγκο ψηφοδελτίων που ζητούσε και αποφάσισα να τον παρακολουθήσω. Εκπληκτος τότε διαπίστωσα ότι έριχνε τα ψηφοδέλτια σε κάδο απορριμμάτων! Η έκπληξή μου, όμως, έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν αναζήτησα στοιχεία για τον... μυστήριο και ανακάλυψα ότι την ίδια περίοδο ο βαμμένος "γαλάζιος" -υποτίθεται- ψηφοφόρος πουλούσε εκδούλευση και σε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ!» μας λέει.

Ταίρι μέσω ίντερνετ

Μια «περίεργη» επιστολή έλαβε το γραφείο του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη στις αρχές Απριλίου. «Κύριε, πρόεδρε της Βουλης σας μεταφέρω το πρόβλημα μου πολων χιλιάδων συνταξιούχων που δεν ειναι αλλω απο την μοναξιά. Κάνω παρακλησει κύριε πρόεδρε να κάνετε ενα ιντερνετικό σταθμό για τους συνταξιούχους να βρίσκη ο καθένας το τερη του, δωρεαν. Αν αρνηθητε την προταση μου αυτο δεν θα ειναι καθόλου τιμητηκο για σας» σημείωνε, με αυτήν ακριβώς την ορθογραφία, ο υπογραφών Αριστογένης Π. Αν μη τι άλλο, ο κ. Αριστογένης διαθέτει φαντασία.

«Κάντε με πρόεδρο»

Εξώδικη πρόσκληση προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο έστειλε ο Γεώργιος Κ., στις 2 Αυγούστου του 2011, με αίτημα να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια της Βουλής για να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ζητώ εντός των προσεχών ημερών να συγκαλέσετε εκτάκτως την ελληνική Βουλή στην Ολομέλειά της σε ειδική συνεδρίαση και με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την ψήφιση και πιθανή εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρώ αυτοδικαίως τον εαυτό μου υποψήφιο κατά την παραπάνω εκλογική διαδικασία» σημείωνε χαρακτηριστικά. Το ότι το αίτημα του κ. Γιώργου σκοντάφτει στο Σύνταγμα είναι μάλλον «ψιλά γράμματα» για τον ίδιο...

http://www.dimokratianews.gr/co

No comments: