26.7.15

Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

Η Αγία Παρασκευή

(σημ. Μέλιας)Ο πατήρ  Αγησίλαος εξιστορεί έξω από το πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής τη ζωή της Αγίας με λόγια απλά σαν ένα παραμύθι. Μπροστά του στέκουν παιδιά που κρατούν στα χέρια τους  εικόνες της Αγίας Παρασκευής.

Flower 5 emoticon (Flower emoticons)

«Μια πολύ μεγάλη Αγία που έζησε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, γιορτάζομε σήμερον. Είναι η Αγία Παρασκευή.

Η Αγία Παρασκευή καταγόταν από την Ρώμη από την Ιταλία. Οι γονείς της ήταν ευσεβείς χριστιανοί Αγάθωνας και Πολιτεία ονομάζονταν.

Χριστιανικά ανατράφηκε η Αγία Παρασκευή, οι γονείς της τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, δεν είχαν παιδιά ήταν άτεκνοι, γι’ αυτό και παρακαλούσαν το Θεό να τους στείλει ένα παιδάκι.

Ο Θεός άκουσε την προσευχή τους και τους έστειλε την Αγία που γιορτάζουμε σήμερα. Επειδή δε γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, γι’ αυτό και την ονομάσανε και Παρασκευή.

Μετά τον θάνατο των γονέων της η Αγία Παρασκευή διέθεσε όλα τα υπάρχοντα που είχε στους φτωχούς και εν συνεχεία έγινε μοναχή. Έγινε καλόγρια έφυγε από τον τόπο της και άρχισε να διδάσκει για τον Χριστό.

Ενώ λοιπόν εδίδασκε και πολλοί πίστευαν τον λόγο της και εγίνοντο χριστιανοί, οι εβραίοι πήγαν και την διέβαλλαν στον αυτοκράτορα της περιοχής τον Αντονίνο, ο οποίος την κάλεσε και της ερώτησε αν πράγματι είναι χριστιανή.

Αφού του απάντησε ότι είναι όντως χριστιανή , εκείνος θαμπωμένος από την ομορφιά της αλλά κι από τον ωραίο λόγο που είχε της ζήτησε να θυσιάσει τους θεούς και θα της δώσει πλούσια δώρα ότι ήθελε θα της έδινε.

Εκείνη όμως παρέμεινε πιστή στον Χριστιανισμό. Γι’ αυτό της είπε ότι θα την βασανίσει.

Έδωσε αμέσως εντολή ο αυτοκράτορας να φτιάξουνε μια περικεφαλαία να την τοποθετήσουνε πάνω στο κεφάλι της, αφού πρώτα την επυρακτώσουνε πάρα πολύ, αυτό το μέταλλο πυρακτωθεί πάρα πολύ.

Αφού λοιπόν το καύσανε αρκετά της τοποθετήσανε πάνω στο κεφάλι. Κι όμως η Αγία δεν έπαθε απολύτως τίποτε.

Λεπτομέρειες από την εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Εν συνεχεία έδωσε εντολή ο αυτοκράτορας να φτιάξουνε έναν λέβητα ένα μεγάλο καζάνι και να βάλουνε μέσα πίσσα και λάδι. Να το βράσουνε πολύ κι αφού το βράσανε έδωσε εντολή να πάρουνε την Αγία και να την ρίξουνε μέσα στο καζάνι.

Εγένετο κι αυτό πήρανε την Αγία και την τοποθετήσανε μέσα στο καζάνι. Εκείνη όμως σαν να ήτανε δροσερό νερό δεν έπαθε απολύτως τίποτε.

Ο αυτοκράτορας που παρευρίσκετο εκεί και έβλεπε το τι συνέβαινε, υπέθεσε ότι το λάδι δεν θα είχε βράσει κανονικά, και λέει στην Αγία : για πέταξε μου σε παρακαλώ λίγο από το καζάνι μέσα το λάδι που υπάρχει στο πρόσωπο μου, να δω εάν καίει πράγματι.

Και η Αγία έπιασε με το χέρι της λίγο λάδι και το πέταξε στο πρόσωπο του αυτοκράτορα. Αποτέλεσμα ήταν να τυφλωθεί εκείνος αμέσως έχασε το φως του γιατί το λάδι ήταν βραστό.

Αμέσως ο αυτοκράτορας άρχισε να παρακαλεί την Αγία και να της λέει: σε παρακαλώ πάρα πολύ δως μου πάλι το φως μου κι εγώ θα γίνω χριστιανός.

Πράγματι η Αγία προσευχήθηκε και επανήλθε το φως στον αυτοκράτορα Αντονίνο και έγινε όντως χριστιανός αυτός και η ακολουθία του. Μετά έφυγε η Αγία και πήγε σε ένα άλλο μέρος, εδώ άρχοντας ήταν ένας Ασκληπιός ονομάζετο.

Όταν πληροφορήθηκε κι αυτός ότι η Αγία είναι χριστιανή την κάλεσε και της ζήτησε να θυσιάσει στους θεούς κι εκείνος θα την ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

Εκείνη δεν δέχτηκε να αλλάξει πάλι την Πίστη της και γι’ αυτό έδωσε εντολή να την πάνε να την πετάξουνε έξω από το χωριό υπήρχε ένα βάραθρο και εκεί μέσα υπήρχε ένα θηρίο.

Εκεί λοιπόν στο χώρο αυτό πηγαίνανε και ρίχνανε όλους όσοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τους ρίχνανε και τους κατασπάραζε το θηρίο αυτό.

Εκεί πήγανε και πετάξανε και την Αγία Παρασκευή, το θηρίο μόλις την είδε άρχισε να βρυχάται και να βγάζει καπνούς από το στόμα του και να πλησιάζει προς την Αγία.

Εκείνη μόλις επλησίασε σε μικρή απόσταση από αυτή το φύσησε και εν συνεχεία έκανε το σημείο του Σταυρού σ’ αυτό το θηρίο. Και αμέσως το θηρίο έσκασε, έγινε δύο κομμάτια και εξαφανίστηκε από μπροστά της.

Μετά έφυγε και αυτό το μέρος η Αγία, επίστεψε και ο αυτοκράτορας αυτός ο Ασκληπιός στον χριστιανισμό. Ήρθε σε ένα μέρος που άρχοντας ήταν ένας Ταράσιος εκείνος της ζήτησε να αρνηθεί πάλι την Πίστη της, δεν το δέχτηκε και άρχισε να την υποβάλει σε μαρτύρια.

Λεπτομέρειες από την εικόνα της Αγίας Παρασκευής

Αφού υπέστη πάρα πολλά μαρτύρια η Αγία Παρασκευή και δεν απέθανε από τα μαρτύρια αυτά που της κάνανε έδωσε εντολή ο Ταράσιος να πάνε να την αποκεφαλίσουνε.

Και αυτό πράγματι και έγινε. Της κόψανε το κεφάλι σαν σήμερον της 26 του Ιουλίου. Από τότε γιορτάζομε την Αγία σαν Μεγαλομάρτυρα σε όλες τις εκκλησίες και όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Πάρα πολλοί ναοί έχουν κτιστεί στο όνομά της.

Κι εμείς εδώ στο χωριό, οι πρόγονοι έχουν κτίσει αυτό το ωραίο εκκλησάκι, το μικρό αλλά ωραίο εκκλησάκι, είχε πρωτοστατήσει θα θυμάστε την Αγάθη, η Αγάθη είχε πρωτοστατήσει όπως μου έλεγε εκείνη μαζί με τον κύριο Κώστα, έναν ευσεβή άνθρωπο που ήτανε κοντά της, αλλά και όλο το χωριό εβοήθησε, όπως μου έλεγε η καλόγρια Αγάθη, έρχότανε εδώ τα βράδια εκάνανε ΄παρακλήσεις και γιορτάζανε μεγαλοπρεπώς την Αγία Παρασκευή και εμείς συνεχίζουμε και τιμούμε τη Μεγαλομάρτυρα αυτή την Αγία Παρασκευή.

Λέγεται ότι η Αγία ακούει τις προσευχές των χριστιανών όλων των χριστιανών, αλλά ακούει κυρίως τις προσευχές όσους έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους, όπως εθεράπευσε τον αυτοκράτορα Αντονίνο και του έδωσε το φως του που το είχε χάσει, έτσι η Αγία βοηθά ώστε οι άνθρωποι να αποκτούν καλή όραση.

Καλό μάτι να έχουν όλοι, λοιπόν μπορούμε να προσευχηθούμε στην Αγία και να ζητήσωμε τη βοήθειά της.

Εύχωμε να είναι μαζί σας και με τις οικογένειές σας».

https://oikohouse.wordpress.com/

 πίσω στα παλιά

No comments: