18.8.16

ΤΑΧΥΠΛΟΟ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ



 
Φρίκη στα ανοιχτά της Πέρδικας. Ανεξέλεγκτο σκάφος εμβόλισε τουριστική λάντζα με ταχύτητα. Τέσσερις νεκροί και 16 τραυματίες
Σπιθαμή προς σπιθαμή για αγνοούμενους και πολύτιμα στοιχεία ερευνούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το Ακρωτήρι Πέρδικας στην Αίγινα και τα δύο εμπλεκόμενα σκάφη, που το μεσημέρι της Τρίτης συγκρούστηκαν με συνέπεια να χάσουν τις ζωές τους τέσσερις άνθρωποι -μεταξύ των οποίων ένα 5χρονο κορίτσι- και να τραυματιστούν 16.
Η ναυτική τραγωδία σημειώθηκε ανάμεσα στο Ακρωτήρι Πέρδικας και της νησίδας Μονή, λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι, όταν το μήκους οκτώ μέτρων ταχύπλοο «Ντουέντε», με φερόμενο χειριστή έναν 78χρονο (και ακόμη τρεις επιβάτες) χτύπησε στη μέση και εμβόλισε με μεγάλη ταχύτητα το τουριστικό σκάφος (λάντζα) «Αντωνία», όπου επέβαιναν περί τα 20 άτομα. Αρχικά παραπλέοντα σκάφη και λιμενικοί ανέσυραν νεκρό τον 58χρονο Στέλιο Τρίμη (καπετάν Στέλιος), χειριστή της λάντζας, ένα κοριτσάκι 5 ετών και τον πατέρα του 44 ετών, ενώ λίγο αργότερα ομάδα βατραχανθρώπων του Λιμενικού εντόπισε σε βάθος 20 μέτρων τον τέταρτο νεκρό (ηλικίας 40-50 ετών).

 «Σκανάρουν» 
Στο σημείο, με εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, είχαν ήδη σπεύσει πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τέσσερα πλωτά περιπολικά, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, αλιευτικά και άλλα ταχύπλοα, καθώς και δύο ελικόπτερα (ένα του Πολεμικού Ναυτικού S-70B Aegean Hwk και ένα της Ελληνικής Ακτοφυλακής) που έως αργά χθες το βράδυ ερευνούσαν για τυχόν αγνοουμένους!
Οι 16 τραυματίες (όλοι από τη λάντζα) μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αίγινας (ένα παιδί δέχθηκε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο λιμανάκι της Πέρδικας) και αμέσως μετά, στις 15.00, τα πέντε σοβαρότερα περιστατικά διακομίστηκαν στην Αθήνα. Ενας 16χρονος με βαριά θλαστικά τραύματα και ακόμη δύο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, στον Πειραιά, ένας αστυνομικός στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και μία 29χρονη αλλοδαπή τουρίστρια στο ΚΑΤ με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης για επανασυγκόλληση. Από τους υπόλοιπους 11 τραυματίες οι πέντε έλαβαν εξιτήριο το απόγευμα.
Οι πρώτες σκηνές τραγωδίας ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται στο Κέντρο Υγείας, με τους συγγενείς των θυμάτων να οδύρονται από θλίψη και αγανάκτηση. «Τον έφαγαν τον πατέρα μου οι φραγκάτοι με τα σκάφη. [...] Για ένα μεροκάματο πήγαινε και πέρασε ο άλλος και τους πήρε όλους μαζί» φώναζε ο γιος του καπετάν Στέλιου. «Του κόρναρε ο Στέλιος, αλλά ο άλλος δεν άλλαξε πορεία και τους έκοψε στα δύο» κραύγαζε, από δίπλα, ο αδελφός του αδικοχαμένου καπετάνιου.
Ο 78χρονος χειριστής του «Ντουέντε» -που φέρεται ότι έχει στενή συγγενική σχέση με τον γνωστό ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο- συνελήφθη και σήμερα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. «Δεν ήταν εύκολο να μιλήσει. Ηταν σε σοκ. Ελεγε ότι δεν είδε τίποτα και δεν κατάλαβε τι συνέβη» ανέφερε στη
πηγή από το Λιμενικό. Τα κρίσιμα ερωτήματα των λιμενικών εστιάζονται στο αν ο 78χρονος ήταν πράγματι ο χειριστής του ταχύπλοου που έσπειρε τον θάνατο, αν κατείχε άδεια χειριστού, σε τυχόν κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και στο αν προέκυψε μηχανική βλάβη ή αν το δυστύχημα αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος.
dimokratianews.gr

No comments: