25.8.16

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

: Στο φως μοναδικό ψηφιδωτό του 4ου αιώνα. Γιατί έχει μεγάλη αξία

The Toc

Μια ιδιαίτερα σπάνια για τις ανατολικές επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, σκηνή ιπποδρόμου, απαθανατίζει το ψηφιδωτό του 4ου αι μ.Χ. που ανακαλύφθηκε στη Λευκωσία
leukwsia-sto-fws-monadiko-psifidwto-tou-4ou-aiwna-giati-exei-megali-aksia
Τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερα σημαντική την αξία του ψηφιδωτού που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αι. μ.Χ. κι ήρθε στο φως στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας στην τοποθεσία Πιάθκια, στο Ακάκι της Επαρχίας Λευκωσίας;
Η καλή κατάσταση διατήρησης αλλά και η υψηλή ποιότητα κατασκευής του. Επίσης η σκηνή ιπποδρόμου που απεικονίζει, η οποία, σύμφωνα με τη Φρύνη Χατζηχριστοφή, αρχαιολογική λειτουργό του τμήματος Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής, θεωρείται σπάνια, ιδιαίτερα στις ανατολικές επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Συγκεκριμένα, μόλις δύο συναντούνται στην Ελλάδα και συνολικά επτά στον κόσμο και δη στις δυτικές επαρχίες της αυτοκρατορίας - Βόρεια Αφρική, Γαλλία και Ισπανία.

Με μήκος 26 και πλάτος 4 μέτρα

Το ψηφιδωτό δάπεδο, που έχει μήκος 26 μέτρα και πλάτος 4, λοιπόν, και ναπεικονίζει σκηνή ιπποδρόμου με πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο, παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, παρουσία του Κύπριου υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το σημαντικό ψηφιδωτό πριν από έναν χρόνο, ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκε η ανακάλυψη μέχρι τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας για την πλήρη αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου.
Η ανασκαφή επικεντρώθηκε σε δύο τομείς. Στα νότια δεξαμενής, όπου το 2014 εντοπίστηκαν κατάλοιπα ψηφιδωτού δαπέδου, και στα ανατολικά του χώρου, όπου αποκαλύφθηκαν τρία δωμάτια ανισομερή μεταξύ τους που πιθανόν να σηματοδοτούν το ανατολικό άκρο του κτηρίου, καθώς και τέσσερα παράλληλα λαξεύματα στον φυσικό βράχο.
Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τμήμα ψηφιδωτού, το οποίο απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου και πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο. Η εικονική σκηνή περιλαμβάνει τέθριππα, στα οποία απεικονίζεται όρθιος ο ηνίοχος, τα οποία αγωνίζονται γύρω από τον εύριπο (spina). Κάθε άρμα συνοδεύεται από δύο επιγραφές.
Στην ανατολική άκρη του εύριπου διακρίνεται η meta, δηλαδή το σημείο στροφής των αρμάτων, η οποία αποδίδεται ως ένα κυκλικό βάθρο πάνω στο οποίο στηρίζονται τρεις κώνοι που απολήγουν σε ωό. Πάνω στον εύριπο απεικονίζονται, επίσης, τρεις κίονες που απολήγουν σε τρία χάλκινα δελφίνια, από τα οποία ρέει νερό, και ένας ναΐσκος. Ανάμεσα στα άρματα εμφανίζονται ένας έφιππος και δύο πεζοί άνδρες που κρατούν ο ένας μαστίγιο και ο άλλος αγγείο με νερό.
Το ψηφιδωτό μπορεί να χρονολογηθεί στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ. και σύμφωνα πάντα με την κ. Χατζηχριστοφή, μάλλον ανήκει σε πλούσια έπαυλη.


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 


Πίσω στα παλιά  

No comments: