ΠΑΝΥΓΥΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ
Πολλές φορές στο παρελθόν , αγαπημένοι μου φίλοι έχουμε αναφερθεί στα όμορφα πανηγύρια που γίνονταν στο χωριό μας και τώρα έχουν…σβήσει , έχουν χαθεί , και πρώτο και καλύτερο το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής , που γινόταν την Παρασκευή μετά το Πάσχα και γλένταγε ολημερίς το χωριό μας ..
Κανένας απ’ τους αρμοδιοϋπεύθυνους δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να μας δώσει μια ..ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα : Γιατί έσβησαν τα όμορφα πανηγύρια μας , Αι Νικόλα , Καλτεζών και Ζωοδόχου Πηγής , πανηγύρια που είχαν από δεκαετίες ριζώσει στις Λιδορικιώτικες ψυχές .
Ξαφνικά , μάθαμε , με μεγάλη μας χαρά , πως το Τοπκό μας Συμβούλιο , πήρε απόφαση να ..” ξαναζωντανέψει “ το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής , όπως αναφέρεται και στο παρακάτω έγγραφο .
Πιστεύω πως όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την όμορφη εκδήλωση του χωριού μας , ώστε να ξανακαθιερωθεί όπως παλιά και έτσι οι Χωριανοί μας που έρχονται για Πάσχα στο χωριό να παραμένουν και στο πανηγύρι .
Ήδη , τα τελευταία χρόνια , με την παρουσία της μπάντας του Π.Ο.Λ , που συνοδεύει την εικόνα στη λειτάνευσή της , η θρησκευτική μας αυτή γιορτή , έχει πάρει άλλη μεγαλοπρέπεια , κάτι που ολοφάνερα συγκινεί τους χωριανούς μας .
( Για μεγέθυνση κάντε κλικ )
Λιτανεία Ζωοδόχου Πηγής , 28-4- 2011
Χαιρετίζουμε λοιπόν την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και θα παρακαλούσαμε να εξετασθεί και το θέμα της των άλλων πανηγυριών μας . Για την ιστορία δημοσιεύουμε ΄, ένα απ΄τα πολλά σχετικά σχόλιά μας ελπίζοντας πως θα υπάρξει η ίδια ανταπόκριση .
21.4.12
TO ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
ΟΣΑ ΕΣΒΗΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Πάνε χρόνια αγαπημένοι μου φίλοι , που κάποιοι , άγνωστο γιατί , ..έσβησαν σιγά- σιγά το όμορφο πανηγύρι μας της Ζωοδόχου Πηγής .
Βέβαια η ευθύνη βαραίνει όλους μας , γιατί ανεχτήκαμε και αφήσαμε , για όποιους λόγους , να διαγραφούν σιγά – σιγά , το παρελθόν , τα έθιμά και οι παραδόσεις μας , με φτηνή αντιπαροχή , τα διάφορα “ τζερτζελοπανήγυρα “ του εύκολου , πλαστικού αλλά και…” αποδοτικού “ πλαστικού πολιτισμού που μας..πνίγει χρόνια τώρα .
Πανηγύρι ζωοδόχου Πηγής του 1955 , απολαύστε οικογενειακό , παραδοσιακό , νοικοκυρίσιο γλέντι , στη Βαθειά , με την πλατεία ελεύθερη , χωρίς τη θλιβερή παρδαλή καρεκλο..τραπεζο..θάλασσα , που δεν σ’ αφήνει να ανασάνεις , τόση κακογουστιά !!
΄Το ίδιο πανηγύρι του 1958 , στη Βαθειά .
Όλοι οι χωριανοί μας , καλοντυμένοι και περιποιημένοι , μετά το σχόλασμα της εκκλησίας , κατέβαιναν με τις οικογένειές τους στα μαγαζιά να πιουν κάτι και να παρακολουθήσουν το όμορφο πανηγύρι του χωριού μας , χορεύοντας και γλεντώντας με τις ντόπιες , κατά κανόνα , “ κουμπανίες “ , όπως τις λέγαμε , που βέβαια παίζανε…” γνήσιο Ελληνικό δημοτικό τραγούδι “ , γιατί ευτυχώς , δεν είχαν ακόμα …ενσκύψει τα γυφτοσυρτοτσιφτετέλια , που καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με τους δημοτικούς μας χορούς και την παράδοσή μας ..
Φωτογραφία από γλέντι κάποιας Εθνικής γιορτής , πάλι στη Βαθειά , με πρωτοχορευτή τον αείμνηστο στρατηγό Μάρκου .
Όλες οι φωτογραφίες μας , έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό , ένα κοινό..παρονομαστή , την παραδοσιακή , γενικά , διαδικασία , την κοινωνική αδελφοσύνη των χωριανών μας , την ανθρωπιά και την απλότητα , και φυσικά την …γεύση , της παλιάς καλής εποχής , που τώρα λείπει , τον ανοιχτό χώρο , και κυρίως λείπουν οι διάφορες περιφερόμενες ..” λουλουδούδες “ και τα ..” σουβλατζίδικα “ , που έχουν καθιερωθεί , εντελώς..τελείως..παραδοσιακά , τα τελευταία χρόνια .
Οι φωτογραφίες μιλούν ολοκάθαρα , τονίζοντας τις σημαντικές διαφορές του τότε κοινωνικού ιστού , με το σημερινό που φυσικά δεν υπάρχει , μπορείτε να βρείτε τωρινές σχετικές φωτογραφίες που να …αναδίδουν τα αρώματα της παράδοσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης ; φοβάμαι πως όχι ..κι’ αυτή είναι η μεγάλη διαφορά , που πολλοί είτε δεν μπορούν , είτε δεν θέλουν να καταλάβουν .
Το γλέντι , όμως στα τότε , πανηγύρια μας , ξεκίναγε απ’ την παραμονή , αν όχι την προπαραμονή , και στα μαγαζιά υπήρχαν όργανα , τα οποία βέβαια , πλήρωναν ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΕΥΟΝΤΕΣ , και όχι Ο δήμος και ο Σύλλογος , που βέβαια όλο και…κερδίζει το κάτι τις του , με τις λαχειοφόρους ( άλλη…εφεύρεση αυτή ) και τα διάφορα..” διόδια “ που εισπράττει (!!!) απ’ τα μαγαζιά , που ναι μεν δίνουν 200 ευρώ , αλλά απ’ την άλλη μεριά , επιβαρύνουν σημαντικά τις τιμές , με πρόφαση , τάχαμου..τάχαμου , τη…” μουσική “ που όμως , όπως προείπαμε πληρώνει συνήθως ο Δήμος …
Πολύ καλά λοιπόν , οργανωμένα τα πανηγύρια μας , που γίνονται , σύμφωνα με δηλώσεις ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΫΠΕΥΘΥΝΩΝ , για να δουλέψουν τα μαγαζιά , τ’ ακούσατε ; ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ …
Προπολεμική φωτογραφία , από ομάδα Λιδορικιωτών “ πανηγυριωτών “ ΄, απ’ το πανηγύρι της “ Αρσαλής “ στη Συκιά .
Από χρόνια όμως το πανηγύρι μας της Ζωοδόχου πηγής , έχει …εκφυλιστεί , και έχει σβήσει . Βέβαια , έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θρησκευτικό μέρος , με λιτάνευση της εικόνας την παραμονή και δοξολογία ανήμερα , αυτό όμως , ίσως , εξυπηρετεί άλλους σκοπούς .
Εδώ όμως υπάρχει ένα σκοτεινό..αδιευκρίνιστο σημείο , χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας του…συστήματός μας , και εξηγούμαι : Απ’ όσο θυμάμαι , πολιούχος του χωριού μας ήταν ο Άγιος Ιγνάτιος , που γιορτάζεται το χειμώνα , και ως εκ τούτου , η γιορτή του ήταν και τοπική αργία , τώρα πως καθιερώθηκε , από ποιόν και γιατί , και μάλιστα “ άτυπα “ απ’ό,τι μας είχε δηλώσει ο προηγούμενος Δήμαρχος , κανένας δεν ξέρει να μας πει .
Πολύ μάλιστα φοβούμαστε , πως και αυτή η..άτυπη αλλαγή , μάλλον θα πρέπει να έχει άμεση σχέση , με το…” εισπρακτικό “ μέρος , όπως άλλωστε και το .. ετσιθελικό …” γιόρτασμα “ , μάλιστα γιόρτασμα , όπως ακριβώς το διαβάζετε , απ’ τους Λιδορικιώτες της Αθήνας , της θλιβερής επετείου της ημέρας του καψίματος του χωριού μας και των αδικοχαμένων χωριανών μας , που αντί της 29ης Αυγούστου , γίνεται στο τριήμερο του…Δεκαπενταύγουστου , ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ , έτσι ισχυρίζονται , λες και οι εκδηλώσεις μνήμης , έχουν ανάγκη …” εισιτηρίων “ …δυστυχώς , αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα , για να κάνουμε την …” παράσταση “ θέλουμε μπόλικο …ακροατήριο και…θεατές …
Βέβαια , σε όλα αυτά τα παρατράγουδα , μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η Δημοτική αρχή , η νυν αλλά και οι προηγούμενες , γιατί η τιμή των οσίων και των ιερών μας , είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ , που υποτίθεται πως θα προσδώσει κύρος και σοβαρότητα στις όποιες εκδηλώσεις .
Για το θέμα αυτό ακριβώς , αλλά και για κάποια άλλα , γενικού ενδιαφέροντος , έχομε ζητήσει , με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία , να τεθεί σαν θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας , ΑΠΌ ΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 , εδώ δηλαδή και ένα σχεδόν χρόνο , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ , ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΌΜΕΝΗ , ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ .
Φαίνεται , πως οι φίλοι μας του Δ.Σ. , έχουν τάξει άλλες προτεραιότητες , στη…ζωή τους , και τα θέματα ηθικής τάξεως, και γενικού ενδιαφέροντος , δεν θεωρούνται…” ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ “ και φυσικά…περνάνε στο…χρονοντούλαπο ..ξεχνάνε όμως πως οι ηθικές ευθύνες είναι …διαρκείς και απαράγραπτες …
Καλό σας μεσημέρι ……..
Κωνσταντίνος Ευθ. Καψάλης
www.lidoriki..com
No comments:
Post a Comment