16.5.11

ΕΝΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ..ΠΕΙΝΑΝΕ...

 

image

 

 

 

εκατομμύρια Αφρικανοί στα όρια της Φτώχειας, σύμφωνα με την Oxfam

 

Η συνεχιζόμενη για πέμπτη χρονιά ξηρασία οδηγεί περισσότερους από 23 εκατομμύρια Αφρικανούς σε επτά χώρες, στην πείνα και τη φτώχεια, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής υπηρεσία αρωγής Oxfam.  

Απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η οργάνωση τονίζει ότι την κατάσταση επιδεινώνουν οι υψηλές τιμές των τροφίμων και οι συγκρούσεις. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Κένυα, η Αιθιοπία, η Σομαλία και η Ουγκάντα. Ο υποσιτισμός είναι τώρα πάνω από τα επίπεδα έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές και εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμα βοοειδή πεθαίνουν.

"Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που διαπιστώνει η Oxfam στην ανατολική Αφρική τα τελευταία δέκα χρόνια", δήλωσε ο Πολ Σμιθ Λόμας, διευθυντής της υπηρεσίας αυτής στην ανατολική Αφρική.

Σύμφωνα με τον Λόμας, οι μειωμένες βροχοπτώσεις στην περιοχή και οι ευρείες κλιματικές αλλαγές σημαίνουν ότι θα είναι λιγότερες οι υγρές περίοδοι. Η συχνότητα εμφάνισης της ξηρασίας έχει αυξηθεί από μια τη δεκαετία σε μια κάθε δυο ή τρια χρόνια.

"Στο Ουατζίρ της βόρειας Κένυας περίπου 200 νεκρά ζώα βρέθηκαν πρόσφατα γύρω από έναν αποξηραμένο υγρότοπο", δήλωσε ο Λόμας. "Οι άνθρωποι επιζούν με δυο λίτρα νερό την ημέρα σε κάποιες περιοχές -λιγότερο απ' όσο ξοδεύεται με ένα τράβηγμα σε καζανάκι τουαλέτας. Οι συνθήκες ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο σκληρές και οι άνθρωποι μάς χρειάζονται απελπισμένα για να επιβιώσουν", πρόσθεσε.

Περίπου 3,8 εκατομμύρια Κενυάτες, το ένα δέκατο του πληθυσμού, έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας, εν μέρει γιατί οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 180%.

Σύμφωνα με την Oxfam, ένα στα έξι παιδιά στη Σομαλία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα υποσιτισμού, ενώ οι συγκρούσεις εμποδίζουν τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν τη γη και η ξηρασία πλήττει περιοχές που τις έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοί τους. Ο μισός πληθυσμός -πάνω από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι- υφίσταται τις συνέπειες.

Στην Αιθιοπία, 13,7 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα και χρειάζονται βοήθεια σύμφωνα με την Oxfam. Πολλοί πωλούν τα ζώα τους για ν΄αγοράσουν τρόφιμα. Οι αγρότες στη βόρεια Ουγκάντα έχουν χάσει τη μισή σοδειά τους. Άλλες χώρες που επίσης πλήττονται από την ξηρασία και την πείνα είναι το Σουδάν, το Τζιμπουτί και η Τανζανία.

Για τον επόμενο μήνα προβλέπονται βροχές που όμως δεν αναμένεται να ανακουφίσουν τον πληθυσμό, ενώ υπάρχει κίνδυνος να είναι τόσο έντονες που να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Σύμφωνα με την Oxfam, υπάρχουν φόβοι ότι η ανατολική Αφρική θα πληγεί από πλημμύρες που θα καταστρέψουν σοδειές και σπίτια και θα αυξήσουν ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου νερού.

Η Oxfam τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού αυτού, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη χρημάτων και απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων προς το σκοπό αυτόν.

image

 

 

CNN: Χαραμίζεται το

30% του φαγητού

παγκοσμίως

 

Ένας συνηθισμένος μεσήλικας που τρώει μέσο όρο τρία γεύματα ημερησίως, έχει καταναλώσει...

image

πάνω από 30.000 γεύματα στη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα και αν έχετε καταναλώσει τα μισά απ’ αυτά πρέπει να παραδεχτείτε πως έχετε αφήσει λίγο από το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό σας να πάει χαμένο, σύμφωνα με το CNN.

Και απ’ ότι φαίνεται δεν είστε οι μόνοι, όλοι έχουμε μερίδιο σε αυτή τη συνήθεια: 30% του φαγητού που παράγεται παγκοσμίως, καταλήγει στα σκουπίδια ή χάνεται κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1.3 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Ένωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Τόσο ζυγίζουν περίπου 8.6 εκατομμύρια μπλε φάλαινες, τα μεγαλύτερα ζωντανά πλάσματα στη Γη. Τόσο ζυγίζουν περισσότερα από 2.3 εκατομμύρια αεροπλάνα τύπου Airbus A380, τα μεγαλύτερα επιβατικά αεροπλάνα που υπάρχουν. Αναλογικά είναι σαν να περισσεύει ένας ολόκληρος τόνος φαγητού για κάθε έναν από τα 1.3 δισεκατομμύρια κατοίκους της Κίνας, της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.

Αναλύοντας περισσότερο τα νούμερα βρίσκουμε πως οι πιο πλούσιοι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τις μεγαλύτερες σπατάλες.

Κατά κεφαλήν, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί (κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής), χαραμίζουν από 95 ως 115 κιλά φαγητού. Οι κάτοικοι της υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας χαραμίζουν πολύ λιγότερο – μεταξύ 6 και 11 κιλά ανά άτομο. Το συμπέρασμα; Ο αναπτυγμένος κόσμος χαραμίζει 10 φορές περισσότερο φαγητό από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Κι άλλο ένα στατιστικό στοιχείο: Το φαγητό που χαραμίζεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου ισοδυναμεί με το σύνολο του φαγητού που παράγουν οι υποσαχάριες Αφρικανικές χώρες. Τα νούμερα: 222 τόνοι και 230 τόνοι αντίστοιχα. Το συμπέρασμα; Τα αποφάγια των πλουσίων μπορούν να ταΐσουν την αφρικανική ήπειρο!

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής και τα συγκλονιστικά νούμερα έρχονται σε μια περίοδο όπου οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως. Στην Κίνα, η αύξηση αυτή αγγίζει το 11.5% ενώ στην Ινδία το 8.5%. Η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει τις τιμές Απριλίου, αλλά οι ετήσιες προβλέψεις μιλάνε για διόγκωση 15% στη Νότια Αφρική και 6% στις ΗΠΑ. Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή νοοτροπίας, τονίζει το CNN.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να ξεπεράσουν οι άνθρωποι την αντίληψη που έχουν για την τελειότητα του φαγητού τους. Ίσως είναι ενστικτώδες να ψάχνουμε με τις ώρες στον σωρό με τα μήλα στο σούπερ μάρκετ για να βρούμε το τέλειο και αψεγάδιαστο φρούτο. Αλλά η ομορφιά είναι μόνο στην επιφάνεια. Ένα φρέσκο φρούτο που είναι λίγο χτυπημένο είναι ακόμα φαγώσιμο και πιθανότατα έχει ίδια ωραία γεύση.

Τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν επίσης τη συνεργασία φιλανθρωπικών οργανώσεων με τις αγορές για τη συγκέντρωση του απούλητου φαγητού που πρόκειται να λήξει. Μπορεί να αναδιανεμηθεί ή να μαγειρευτεί και να διανεμηθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Και μια τρίτη πρόταση: Απλά μην αγοράζετε περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεστε. Πιθανότατα δεν θα το φάτε όλο και θα καταλήξετε να το πετάξετε και μαζί με το φαγητό και τα λεφτά που δώσατε για να το αγοράσετε.

Επίσης, αν τρώτε σε εστιατόριο και δεν τελειώσετε το φαγητό σας, ζητήστε να το πάρετε στο σπίτι. Ρωτήστε έναν σερβιτόρο να σας πει για τις απίστευτες ποσότητες φαγητού που μένουν στα τραπέζια αφού πληρωθεί ο λογαριασμός.

Δεν υπάρχει λόγος να χαραμίζουμε φαγητό. Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας ώστε να τρώμε και να ψωνίζουμε καλύτερα. Θυμηθείτε, μας περισσεύουν 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού κάθε χρόνο!

No comments: