27.12.11

ENA MΠΑΡΜΠΕΡΙΚΟ ΣΤΟ…ΚΟΛΩΝΑΚΙ !!

Ένα μπαρμπέρικο (σαν τη μηχανή του χρόνου) στο κοσμικό Κολωνάκι

 

Η εξωτερική είσοδος είναι μια «βουτιά» στο παρελθόν. Ολος ο εσωτερικός χώρος είναι «ταξίδι» στη μνήμη ή σε «ρομαντικά» στιγμιότυπα που υπάρχουν πια μόνο χάρη στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο. Και το «ρολόι» παραμένει ξεχασμένο στο «1900», όπως ακριβώς αναγράφει η ταμπέλα του.

Δεν είναι, όμως, μόνο η «μαρκίζα» που το κάνει να μοιάζει με μαγαζί... άλλης εποχής. Το κολωνακιώτικο παραδοσιακό κουρείο «1900. The Barber Shop» θυμίζει αριστοκρατικό μπαρμπέρικο της δεκαετίας του '50 και λόγω των... ρετρό εργαλείων του κουρέα: Φαλτσέτες και ξυράφια, ζεστές πετσέτες και άρωμα λεμόνι, δερμάτινες σκαλιστές καρέκλες, διακοσμητικά-αντίκες βγαλμένα... από το χρονοντούλαπο. Ακόμα και ο ιδιοκτήτης του μπαρμπέρικου, που λειτουργεί τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια σε έναν ήσυχο δρόμο του Κολωνακίου, Παναγιώτης Γρηγορίου υποδέχεται τους πελάτες του με ενδυμασία της «ελίτ» του 1950! Οπως λέει ο κ. Γρηγορίου, που έχει σπουδάσει Μάρκετινγκ και είχε πολυετή καριέρα ως στέλεχος μεγάλων εταιριών (π.χ. μάνατζερ στα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ), έχει συλλέξει από παλαιοπωλεία της Ανατολής τα περισσότερα έπιπλα και μικροαντικείμενα που διακοσμούν το μαγαζί του: «Το μπαρμπέρικο ήταν ο μοναδικός χώρος όπου οι άνδρες μπορούσαν να περιποιηθούν τον εαυτό τους, να συναντήσουν φίλους, ακόμα και να κλείσουν δουλειές. Αυτό ήθελα να δημιουργήσω. Και αυτό πέτυχα!»

Το πελατολόγιο του «1900. The Barber Shop» είναι νέοι, που το «δοκιμάζουν» περισσότερο από περιέργεια, αλλά επίσης επιχειρηματίες, γιατροί, ηθοποιοί, πολιτικοί και, γενικώς, άνθρωποι που απολαμβάνουν το σκηνικό και την ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου κουρείου. Υπάρχουν μάλιστα και σταθεροί πελάτες από άλλες πόλεις, οι οποίοι επισκέπτονται το μπαρμπέρικο κάθε φορά που έρχονται στην Αθήνα. Οσο για τον τιμοκατάλογο, αυτός δεν είναι... του 1900 (!) αφού οι χρεώσεις είναι περίπου ίδιες με ένα οποιοδήποτε «ακριβό» (για το ανδρικό κούρεμα) κομμωτήριο, δηλαδή 20 ευρώ το κούρεμα, 15 ευρώ το ξύρισμα και 10 ευρώ η αποτρίχωση με κλωστή, μια αραβική μέθοδος. «Ολοι οι άνδρες μπορούν να ξυρίζονται στο σπίτι τους, αλλά το ξύρισμα στο μπαρμπέρικο ήταν παλιά η πολυτέλεια που πρόσφεραν στον εαυτό τους. Το ίδιο ανακαλύπτουν και τώρα, αφού είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση».

Ο κ. Γρηγορίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο (τόπος καταγωγής και του κουρέα στο μαγαζί του), ενώ γνωρίζει και αυτός να... χειρίζεται τη φαλτσέτα!

Ελένη Ευαγγελοδήμου

No comments: