27.9.12

ΜΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταρρίπτει στα Χανιά το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με βολή 74μ20.. Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο ευρωπαικό πρωτάθλημα της Αθήνας όπου τη νίκη πήρε η Άννα Βερούλη.

Μια ανέκδοτη ιστορία για το ρεκόρ της Σακοράφα

Δεν είναι λίγοι αυτοί, ακόμα και φίλοι του στίβου, που μπερδεύουν τη διοργάνωση εκείνης της ημέρας. Οι περισσότεροι θυμούνται ότι το παγκόσμιο ρεκόρ «έπεσε» στη διάρκεια του μίτιγκ «Βενιζέλεια» που παραδοσιακά φιλοξενείται ακόμα και σήμερα στα Χανιά στη μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ωστόσο η αλήθεια είναι διαφορετική. Λόγω του ευρωπαιϊκού πρωταθλήματος της Αθήνας, το πανελλήνιο πρωτάθλημα πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβριο και φιλοξενήθηκε στα Χανιά. Η ΕΡΤ έχασε σχεδόν όλη τη πτήση του ακοντίου της Σοφίας στη βολή για το παγκόσμιο ρεκόρ και «τράβηξε» μόνο την εκτόξευση και τη πτώση του.

Έτσι, πολλά ειπώθηκαν τότε, όπως συχνά συμβαίνει στην πατρίδα μας, για την αλήθεια του ρεκόρ. Ωστόσο όλα έγιναν κανονικά. Ακόμα και η ζύγιση του ακοντίου, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Οι κριτές γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι δεν υπήρχε ζυγαριά στο στάδιο «Ελενας Βενιζέλου».

Πήρε λοιπόν ο έφορος του αγωνίσματος αμέσως το ακόντιο και κατευθύνθηκε στο μαιευτήριο της πόλης. Εκεί ζυγίστηκε στη ζυγαριά των νεογέννητων μωρών και βρέθηκε απόλυτα σωστό στο βάρος του αλλά και στο μήκος και τη λαβή του.

Στους αγώνες δεν πήρε μέρος η χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης Άννα Βερούλη που το ίδιο διάστημα είχε ταξιδέψει καλεσμένη των Ελλήνων ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα γεγονός που δεν άρεσε ποτέ στους φιλάθλους των Χανίων που θεώρησαν ως έλλειψη σεβασμού προς αυτούς την απουσία της Άννας.

Από τότε κρατούσαν και κρατούν μια μεγαλύτερη συμπάθεια προς την Σοφία Σακοράφα. Μάλιστα, υπάρχει στα Χανιά ξενοδοχείο, που από τότε μάλιστα, διαθέτει ένα από τα καλύτερα του δωμάτια, δωρεάν, στη περίπτωση που η Σακοράφα επισκεφθεί και πάλι την πόλη.

Το παγκόσμιο ρεκόρ κατέρριψε στις 13 Ιουνίου 1983 η Φινλανδέζα Τίνα Λίλακ με βολή 74μ76.

No comments: