30.9.12

ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

 

Κέικ με καφέ και καραμέλα

Εντυπωσιακή συνταγή για τέλειo κέικ με απλά υλικά!

Υλικά
Για 6-8 άτομα

Για το κέικ
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο σε σκόνη
2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 αυγά
1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή γάλα πλήρες
2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
1/2 φλιτζάνι ζεστό καφέ εσπρέσο ή νες καφε

Για την επικάλυψη καραμέλας
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
180 γραμμάρια ζάχαρη
120 γραμμάρια γλυκόζη
75 γραμμάρια βούτυρο
Bανίλια

Εκτέλεση

Για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι. Αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τη ζάχαρη μαζί με το ηλιέλαιο.
Ανακατέψτε μέσα στο μείγμα της ζάχαρης τα αυγά, το ξινόγαλα , βανίλια μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Προσθέτετε τον καφέ και λευκό ξύδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Με το μίξερ ανακατεύετε τα υγρά συστατικά με το μείγμα που έχει το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα πηχτό ρευστό μείγμα για κέικ.
Μοιράζετε το μείγμα σε 2 κυκλικές φόρμες για κέικ. (Για να ξεκολλήσει το κέικ εύκολα βάζετε στον πάτο της κάθε φόρμας μια λαδόκολλα.
Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι για 30-40 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα βγει καθαρή.

Αφήστε τα 2 κέικ να κρυώσουν στη σχάρα. Με ένα λεπτό μαχαιράκι ξεκολλάτε το κέικ από τα τοιχώματα και το αναποδογυρίζετε για να πέσει από τη φόρμα.
Αφήνετε να κρυώσουν καλά και γλασάρετε εσωτερικά το κέικ με την καραμέλα. Όταν παγώσουν τα κέικ παίρνουμε τον πρώτο δίσκο κέικ και καλύπτουμε με την μισή ποσότητα καραμέλας, καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο και καλύπτουμε το κέικ με την υπόλοιπη καραμλεά.

Για την επικάλυψη καραμέλας
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα χωρίς να καεί.
Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα και αφήνουμε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και φυλάμε στο ψυγείο.

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

ΠΗΓΗ: sidagi.gr

No comments: