2.1.14

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΡΟΜΑ

 

Η ιστορία μας

Η ιστορία των τσιγγάνων ξεκινάει από την Ινδία. Ένας άγνωστος ξεριζωμός από την Ινδία τους ωθεί να ταξιδεύσουν από μέρος σε μέρος, ζώντας σε νομάδες για να πουλήσουν τα προϊόντα τους ή να επιδείξουν τις τέχνες τους και τις δεξιότητες τους.

Πιστεύεται ότι άρχισαν να μεταναστεύουν από την Ινδία γύρω στο 1000 μ.Χ. Αρχικά πέρασαν από το Αφγανιστάν, την Περσία, την Αρμενία και την Τουρκία, έφτασαν στην Ευρώπη , όπου στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου. Αργότερα, κατά τις μαζικές μεταναστεύσεις προς την Αμερική μεγάλος αριθμός Ρομ μετακινήθηκε προς τον Νέο Κόσμο .

Η εγκατάσταση των τσιγγάνων στις οργανωμένες χώρες δεν ήταν εύκολη.

Ο νομαδικός τρόπος ζωής των τσιγγάνων δεν ήταν αποδεκτός από τους ντόπιους με αποτέλεσμα να διακρίνονται και να παραμερίζονται από την τοπική κοινωνία.

Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι τσιγγάνοι ζουν φτωχοί και 'γκετοποιημένοι', χωρίς να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία, εκπαίδευση, εργασία.

Η γλώσσα

Η γλώσσα των Ρομά είναι η Ρομανί ή Ρομανές , η οποία είναι Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και έχει συγγένεια με διάφορες διαλέκτους της Ινδίας, ιδιαίτερα με την γλώσσα Πουντζαμπί της Βόρειας Ινδίας.

Οι Ρομά χρησιμοποιούν και την τοπική διάλεκτο της περιοχής που έχουν εγκατασταθεί.

Ο πληθυσμός

Υπολογίζονται περίπου 12 εκατομμύρια τσιγγάνοι εγκατεστημένοι στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ζουν περίπου 200.000-300.000 οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Ήθη και Έθιμα

Παραδοσιακοί Γάμοι

Οι τσιγγάνες συνηθίζεται να παντρεύονται σε μικρή ηλικία επειδή δεν τους επιτρέπονται οι προγαμιαίες σχέσεις. Με αυτόν τον τρόπο τιμούν το όνομα της οικογένειας. Η τελετή του γάμου διαρκεί 4 μέρες .

1η ημέρα: Στο σπίτι της νύφης στολίζονται τα ρούχα του γάμου, και αντίστοιχα στο σπίτι του γαμπρού της νύφης. Συγγενείς και φίλοι επισκέπτονται τα σπίτια τους για να δουν τα ρούχα του γάμου.

2η ημέρα: Οι γονείς του γαμπρού μεταφέρουν ένα κριάρι στολισμένο με κορδέλες, με συνοδεία μουσικών στο σπίτι της νύφης, για τιμήσουν το έθιμο του γάμου και την νύφη. Το κριάρι σφάζεται ώστε να μαγειρευτεί το παραδοσιακό «πιλάφι της νύφης»

3η ημέρα: Με την συνοδεία μουσικών μεταφέρονται τα ρούχα της νύφης στο σπίτι του γαμπρού και τα ρούχα του γαμπρού στο σπίτι της νύφης. Το ζευγάρι παντρεύεται στην εκκλησία. Μετά την λήξη της τελετής του γάμου γίνεται γλέντι με καλεσμένους φίλους και γνωστούς της οικογένειας.

4η ημέρα: Το γλέντι συνεχίζεται σε πιο στενό κύκλο, με την παρουσία των στενών συγγενών και φίλων του ζευγαριού. Όλοι ραίνουν τη νύφη με λουλούδια για την «τιμιότητα» της.

Οικογένεια

Οι οικογένειες των τσιγγάνων είναι συνήθως πολύτεκνες. Οι δεσμοί της οικογένειας είναι πολύ γερά δεμένοι, οι τσιγγάνοι δείχνουν μεγάλο σεβασμό απέναντι στους γονείς. Συνήθως μένουν πολλές γενιές στο ίδιο σπίτι, κυρίως λόγω των συνθηκών διαβίωσης και της δυσκολίας να αποκτήσει ένα νέο ζευγάρι το δικό του σπιτικό.

Παραδοσιακά επαγγέλματα

Παλιότερα: χειρωνακτικές εργασίες ,καρεκλάδες, ομπρελάδες, γανωτές, χειρομαντεία, χαρτομαντεία, καλαθοπλεκτική.

Νεότερα: πλανόδιοι μικροπωλητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροέμποροι.

πηγή

 πίσω στα παλιά

No comments: