26.3.14

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΑΛΛΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Το έγγραφο Γάλλου αξιωματικού ανάμεσα στα αντικείμενα που θα δημοπρατήσει στις 17 Μαρτίου ο οίκος Βέργος στο Athens Plaza

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπως αποτυπώθηκε στο χαρτί μέσα από τα μάτια ενός Γάλλου αξιωματικού, η αλληλογραφία του Οθωνα αλλά και μοναδικές νοσταλγικές φωτογραφίες της Αθήνας του παρελθόντος περιλαμβάνονται μεταξύ των σπάνιων βιβλίων και εγγράφων που θα δημοπρατήσει στις 17 Μαρτίου ο οίκος Βέργος στο γνώριμο στέκι του, το ξενοδοχείο «Athens Plaza».

Από τα πιο σημαντικά προς δημοπράτηση αντικείμενα της βραδιάς είναι το έγγραφο που συνέταξε ένας Γάλλος το 1827 και αφορά ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ελληνική Ιστορία, τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Σε αυτό επιχειρείται μια λεπτομερής καταγραφή της πολεμικής αναμέτρησης.

«Η ναυμαχία του Ναυαρίνου ανήκει στην Ιστορία και θα πρέπει να αφήσει εποχή, γιατί δεν μπορεί παρά να βοηθήσει να σπάσουν τα δεσμά της Ελλάδος. Αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της γενναίας απόφασης που ελήφθη να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία ενός λαού, ο οποίος παρά τη μακρόχρονη σκλαβιά που έχει υποφέρει, μπορεί κατόπιν να εκπολιτιστεί και να λάβει μια αξιοπρεπή θέση μεταξύ των εθνών» γράφει ο Γάλλος αξιωματούχος, του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το εξασέλιδο σημείωμα δεν αποτελεί κάποια επίσημη αναφορά αλλά μια προσωπική καταγραφή. Για αυτό, άλλωστε, και ο συντάκτης του, ο οποίος έχει ξεκάθαρη φιλελληνική διάθεση, μπορεί και εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του για την πορεία της μάχης και για τον πολύπαθο ελληνικό λαό.

Πρόκειται, όπως μας εξήγησαν και οι διοργανωτές της δημοπρασίας, για μια μαρτυρία από πρώτο χέρι που επιβεβαιώνει όλα όσα γνωρίζουμε για αυτήν την πολεμική αναμέτρηση. Στο συγκεκριμένο σημείωμα, μάλιστα, ο Γάλλος συντάκτης του δεν διστάζει να περιγράψει την αγριότητα της μάχης λέγοντας ότι η θάλασσα είχε γεμίσει πτώματα. Η τιμή εκτίμησης του εν λόγω εγγράφου είναι 4.000-6.000 ευρώ.
Συνολικά 472 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά δημοπρατούνται στο ξενοδοχείο «Athens Plaza» σε μια ξεχωριστή βραδιά για τους λάτρεις του είδους.

Ομως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συλλεκτικό κοινό έχει και μια επιστολή του Αυστριακού πολιτικού Μέτερνιχ προς τον πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας John Ponsonby. Μέσω της επιστολής αυτής ο Μέτερνιχ ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε μια ευνοϊκή ρύθμιση για τη ναυτιλία των Ιονίων Νήσων καταργώντας τους διαφορικούς δασμούς για τα προϊόντα που εισάγονταν από πλοία με σημαία των νησιών αυτών. Το γράμμα φέρει χρονολογία 19 Δεκεμβρίου 1846 και η τιμή εκτίμησής του είναι 800-1.200 ευρώ.

Για τους λάτρεις της ποίησης και τους φανατικούς καβαφιστές ο οίκος Βέργος βγάζει στο σφυρί το έργο του σπουδαίου δημιουργού «Επιθυμίες» γραμμένο από τον ίδιο (5.000-7.000 ευρώ). Με την ίδια τιμή εκτίμησης δημοπρατείται και το ποίημα του Αλεξανδρινού δημιουργού «Τελειωμένα».

Ακόμη, οι φανατικοί συλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σπάνιες φωτογραφίες της Nelly's, λήψεις από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες διά χειρός Albert Meyer αλλά και εικόνες της Αθήνας τραβηγμένες από τον εξαιρετικό «μάγο του φακού» William Stillman. Αλλωστε, μια εντυπωσιακή φωτογραφία του Stillman κοσμεί και το εξώφυλλο του καταλόγου. Ξεχωριστής σημασίας είναι και το θέατρο προοπτικής, δηλαδή μια χάρτινη κατασκευή τύπου ακορντεόν που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα (4.000-6.000 ευρώ).

Γιώτα Βαζούρα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

πίσω στα παλιά

No comments: