30.3.14

MEΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Χαμόγελα, γκρίνιες και πανικός στα κομματικά επιτελεία

Μεγάλες ανατροπές στις δημοσκοπήσεις – Χαμόγελα, γκρίνιες και πανικός στα κομματικά επιτελεία

 

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το προεκλογικό πολιτικό σκηνικό και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται μεγάλες ανατροπές. Παρά την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έστω και οριακά το προβάδισμα, δύο μετρήσεις των τελευταίων ημερών αλλάζουν το τοπίο.

Ετσι, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται για παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις με τα 500σάρικα του κοινωνικού μερίσματος και σύσσωμη η αντιπολίτευση την καταγγέλλει για το… τελειωτικό ξεπούλημα της χώρας στην Τρόικα και τους δανειστές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια άλλη εικόνα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για την εβδομαδιαία εφημερίδα Πρώτο Θέμα, που έγινε από τις 24 έως και τις 27 Μαρτίου, η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα μετά από πολλούς μήνες. Κι αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία το γεγονός ότι το ερώτημα αφορά την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, που παραδοσιακά αποτελεί μια ευκαιρία για το εκλογικό σώμα να δείξει «ανέξοδα» τη δυσαρέσκειά του προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ εμφανίσει ποσοστό 18,9% έναντι 18,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ψς τρίτο κόμμα καταγράφεται το νεοπαγές Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη με 8,2% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,8%.

Το ΚΚΕ σε συνεχή ανοδική πορεία φτάνει στο 6,8% και ακολουθούν η Ελιά / ΠΑΣΟΚ με 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,9%. Η ΔΗΜΑΡ με 2,4% δεν δείχνει ικανή να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 11,8%, η αποχή καταγράφεται στο 9,4%, το λευκό στο 3,5% και τα άλλα κόμματα –συνολικά- στο 4,6%.

Σε αναγωγή επί των εγκύρων: ΝΔ 21,7%, ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, Ποτάμι 9,4%, Χρυσή Αυγή 8,2%, ΚΚΕ 7,8%, Ελιά / ΠΑΣΟΚ 5,5% και αναποφάσιστοι 13,6%.

Η δημοσκόπηση του Μαξίμου

Σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνος της Κυριακής, σε άλλη δημοσκόπηση που έφτασε πριν λίγες ημέρες στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τα ευρήματα επί της ουσίας είναι περίπου τα ίδια:

Η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα έστω και οριακό, για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες, συγκεντρώνοντας το 25,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει 25%.

Την έκπληξη αποτελεί το Ποτάμι που εμφανίζεται στο 15%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 7% και τη Χρυσή Αυγή λίγο πιο κάτω. Η Ελιά / ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι στο 4% και η ΔΗΜΑΡ στο 2,5%.

Τα μηνύματα που καταγράφουν τα κόμματα

Οι μετρήσεις αυτές της κοινής γνώμης, όπως είναι φυσικό, ανατρέπουν την αίσθηση που υπήρχε ότι δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σημαντικό προβάδισμα και μοιάζουν να δικαιώνουν την προσδοκία του επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι ευρωεκλογές δεν πρόκειται να ανατρέψουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Φυσικά, ένα σημαντικό πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί το ΠΑΣΟΚ το οποίο παρά την εκλογική του μετονομασία σε Ελιά δεν φαίνεται να συγκινεί το εκλογικό σώμα. Η στρατηγική της επόμενης ημέρας μάλιστα φαίνεται ότι προβληματίζει εξαιρετικά τον Αντώνη Σαμαρά.

Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τη ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στην κυβέρνηση κάτι το οποίο δεν αποκλείει ποτέ κατηγορηματικά ο κ. Σαμαράς, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι νόημα μπορεί να έχει αυτό αν επιβεβαιωθούν στην κάλπη ποσοστά κάτω του 3%.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν αποτελεί όχι μόνον τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης αλλά και ένα ενδεχόμενο πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης που δεν αποκλείεται να φέρει ανατροπές στις ισορροπίες.

Ολοι στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν την επόμενη κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου που τις τελευταίες εβδομάδας στέλνει συνεχή μηνύματα επιστροφής στο πολιτικό προσκήνιο. Φυσικά δεν αποκαλύπτει τη στρατηγική του, αλλά είναι σίγουρο ότι ποσοστά περί το 5%, πολύ χαμηλότερα από το 10% που έχει θέσει ο ίδιος ως όριο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα.

Η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ

Βασική ελπίδα για το πρωθυπουργικό επιτελείο αποτελεί το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται μπροστά, ή έστω οριακά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Πιστεύουν ότι αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να έχει καμία μεγάλη νίκη στο επίπεδο των εκλογών για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες θα το οδηγήσει σε μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας και ουσιαστικά ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών που επί μήνες σπρώχνονται κάτω από το χαλί.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν στο koolnews.gr ότι ακόμη και αν ο κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνιστεί λόγω των επιδόσεων του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική του επίδοση θα είναι τέτοιο που δεν θα μπορέσει να ζητήσει ανατροπή της κυβέρνησης και εκλογές.

Το αστάθμητο Ποτάμι

Τα πρώτα δείγματα καταδεικνύουν ότι το Ποτάμι, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις ευρωεκλογές δεν προλαβαίνει να… ξεφουσκώσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Με ενδεχόμενα εκλογικά ποσοστά γύρω στο10%, πολύ περισσότερο αν είναι μεγαλύτερα, θα καταστεί μια… πολύφερνη νύφη. Τότε θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να είναι. Ένα κόμμα συστημικό υπό την έννοια των συνεργασιών για την ενδεχόμενη μελλοντική συμμετοχή του σε κυβερνητικά πόστα ή ένα κόμμα ανατροπής που θα επιχειρήσει να γίνει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του 2014-2015.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα κινηθεί σε ακραία μονοπάτια και έχουν τη στρατηγική βλέποντας και κάνοντας που έχει αποδειχθεί σοφή σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, τόσο το κόμμα του Πάνου Καμένου όσο και το ναζιστικό μόρφωμα βρίσκονται –για διαφορετικούς λόγους το καθένα- σε καθοδική πορεία.

Σε ότι αφορά στη Χρυσή Αυγή είναι σαφές ότι αντέχει ακόμη, αλλά πιστεύουν ότι τα ποσοστά της θα συρρικνώνονται σταδιακά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει εκτός του παιχνιδιού στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

Για τους Ανεξάρτητες Ελληνες επισημαίνουν ότι ο κ. Καμένος δεν κατάφερε να διαχειριστεί πειστικά την ψήφο διαμαρτυρίας που είχε στα χέρια του και αυτό θα το… πληρώσει εκλογικά.

Η ΔΗΜΑΡ μπροστά στην καταστροφή

Το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να βρεθεί χωρίς ευρωβουλευτή αλλά –κυρίως- κάτω από το όριο του 3% που θα την απαγορεύσει να βρίσκεται και στην επόμενη Βουλή είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται εδώ και μήνες στο κόμμα που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης.

Η μοναχική πορεία που αποφάσισε να ακολουθήσει βγαίνοντας από την κυβέρνηση πριν λίγους μήνες δεν φαίνεται να επιβραβεύεται από το εκλογικό σώμα. Το Ποτάμι μάλιστα με το σαφές κεντροαριστερό φιλοευρωπαϊκό προφίλ του Σταύρου Θεοδωράκη μοιάζει να της δίνει τη χαριστική βολή.

Πηγή: KoolNews.gr

tsantiri.gr

No comments: