31.3.14

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ : ΤΟ ΟΠΛΌ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ

 

 

Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη έδειξε τον δρόμο το 411 π.Χ. και το όπλο της σεξουαλικής αποχής χρησιμοποιείται ακόμα και τον 21ο αιώνα από τις γυναίκες. Έχουν σταματήσει ακόμα και πόλεμοι

Μαρίνα Κουτσούμπα

news247 Μάρτιος 30 2014 10:23

"Μην το δίνετε στους Ρώσους". Ναι σωστά διαβάσατε. Ουκρανές ακτιβίστριες προωθούν την αποχή από το σεξ με Ρώσους σε αντίποινα για την κατάληψη της Κριμαίας.

Το ίδιο κάλεσμα είχε απευθύνει πριν από 176 χρόνια και ο Ουκρανός ποιητής Ταράς Σεβτσένκο. "Μελανόφρυδα κορίτσια ερωτευτείτε, αλλά όχι με τους Ρώσους", "Κατερίνα", 1838.

Μπλουζάκια στα οποία δύο χέρια απεικονίζουν τα γυναικεία γεννητικά όργανα και φέρουν τις δύο εκδοχές του σλόγκαν -σύγχρονη και ποιητική- συμπληρώνουν την καμπάνια τους.

Μπορεί κανείς να τα εντάξει στην γκαρνταρόμπα του έναντι 23 δολαρίων. Με τα έσοδα θα ενισχύσουν οικονομικά τα ουκρανικά στρατεύματα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το "ηθικόν ακμαιότατον" έχει πάει περίπατο.

Με το διαδίκτυο να μη γνωρίζει σύνορα -αν εξαιρέσουμε την Τουρκία όπου ο Ερντογάν σε χρόνο dt κινδυνεύει να εξαλείψει και την ύπαρξή του!- οι Ρώσοι δεν άργησαν να χλευάσουν την εκστρατεία τους.

Οι Ουκρανές που βρίσκονται πίσω από την καμπάνια δεν διεκδικούν την πρωτοτυπία. Αποδίδουν τα credits της έμπνευσής τους σε απεργίες που έχουν προηγηθεί.

Η απαρχή όλων βρίσκεται στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, κωμωδία του 411 π.Χ. που διηγείται τη σεξουαλική απεργία που κήρυξαν Αθηναίες και Σπαρτιάτισσες προκειμένου να πείσουν τους άνδρες τους για τη λήξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Το σχέδιο της Λυσιστράτης στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της ειρήνης.

Με αφορμή την ουκρανική καμπάνια, επιλέξαμε στο WE -Weekend Edition- του NEWS 247 να σας υπενθυμίσουμε τα πιο τρανταχτά παραδείγματα σεξουαλικών απεργιών που έχουν λάβει χώρα τον 21ο αιώνα.

Με τα παραδείγματα να είναι άφθονα, το όπλο της αποχής από το σεξ έχει λειτουργήσει ουκ ολίγες φορές ευεργετικά για το κοινωνικό σύνολο.

"Άντε καλέ, σιγά. Κόβεται το σεξ;" αναφωνούσε η Θεοπούλα του "Παρά Πέντε", αφήνοντας εποχή. Να όμως που μερικές φορές κόβεται...

Τουρκία, 2001

Οργισμένες από το σύστημα υδραγώγησης στο χωριό Sirt, οι γυναίκες αποφάσισαν να κηρύξουν αποχή προκειμένου να κινητοποιήσουν τους άνδρες τους.

Αναγκάζονταν να περπατούν χιλιόμετρα για να εφοδιαστούν με το πολύτιμο αγαθό. Τέλος... καλό, όλα καλά, με τον αγωγό να επισκευάζεται από την τοπική αρχή και τους κατοίκους.

Σουδάν, 2002

"Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο" είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιπολεμικά συνθήματα. Αφού κάνετε πόλεμο, τότε δεν θα κάνετε έρωτα σκέφτηκαν οι γυναίκες των φυλών Lou και Jekany στο Σουδάν.

Αυτό σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στον Εμφύλιο που ταλάνιζε για δύο δεκαετίες χρόνια τους κατοίκους της χώρα. Όπως σημείωσε η Samira Ahmed έπιασε τόπο ο αποκλεισμός.

Λιβερία, 2003

Αυτό είναι και το πιο κοντινό στην αριστοφανική κωμωδία παράδειγμα. Απηυδησμένες από τον 14χρονο Β' Εμφύλιο Πόλεμο, οι γυναίκες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Υπό την καθοδήγηση της Leymah Gbowee, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, οι γυναίκες της Λιβερίας κήρυξαν αποχή από το σεξ για μήνες.

Η Leymah Gbowee παραδέχτηκε πως το μέτρο δεν είχε τεράστιο πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά έστρεψε την προσοχή στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Κολομβία, 2006 και 2011

Όχι μία, αλλά δύο φορές έχουν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρακτική στην Κολομβία. Η αρχή έγινε το 2006, όταν στην Περέιρα προχώρησαν σε 10ήμερη αποχή για να πείσουν τους "συμμορίτες" συντρόφους τους να σταματήσουν να συγκρούονται μεταξύ τους.

Φαίνεται πως η ενέργειά τους είχε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς μέχρι το 2010 το ποσοστό δολοφονιών είχε μειωθεί κατά 26,5%.

Ανάλογη μέθοδο ακολούθησαν και στην πόλη Μπαρμπακάο -δύο φορές μάλιστα- το 2011, απαιτώντας να επισκευαστεί ο δρόμος που ενώνει την απομονωμένη επαρχία με την υπόλοιπη χώρα.

Ιταλία, 2007

Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2008 και εκατοντάδες γυναίκες από τη Νάπολη απείλησαν τους συντρόφους τους με αποχή από τα συζυγικά τους καθήκοντα, σε περίπτωση που δεν φρόντιζαν να αποτρέψουν τυχόν ατυχήματα από πυροτεχνήματα.

Κένυα, 2009

Μια ομάδα γυναικών οργάνωσε την απεργία με στόχο να τερματίσουν το πολιτικό αδιέξοδο λόγω του αποκλίνοντος οράματος των δύο ηγετών της χώρας.

Ενθάρρυναν ακόμα και τις συζύγους του προέδρου και του πρωθυπουργού να συμμετάσχουν, ενώ επιχείρησαν να πάρουν με το μέρος τους και τις ιερόδουλες, προσφέροντάς τους τα όποια διαφυγόντα κέρδη.

Η Ida Odinga, σύζυγος του πρωθυπουργού Raila Odinga, και η Lucy Kibaki, σύζυγος του προέδρου της χώρας Mwai Kibaki, στήριξαν την εκστρατεία, υποστηρίζοντας πως η προσοχή έπρεπε να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Ουκρανία, 2010

Οι γνωστές και μη εξαιρετέες FEMEN απηύθυναν κάλεσμα για αποχή από το σεξ στις 8 Μαρτίου του 2010 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών της χώρας.

Φιλιππίνες, 2011

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την αιματοχυσία, οι γυναίκες από δύο χωριά στο Μιντανάο κήρυξαν αποχή έως ότου οι σύντροφοί τους άφηναν τα όπλα.

Η επιτυχία της εκστρατείας τους επέτρεψε στις οικογένειες να αρχίσουν την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων τους.

 

https://www.youtube.com/watch?v=qFR-7OuUPKs

 

Βέλγιο, 2011

Το Βέλγιο παρέμεινε σε κατάσταση ακυβερνησίας για περισσότερο από ένα χρόνο, κατακτώντας φυσικά το παγκόσμιο ρεκόρ.

Τότε η γερουσιαστής Marleen Temmerman πρότεινε στις συζύγους των πολιτικών που διαπραγματεύονταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο μέτρο.

Τόγκο, 2012

Με την ελπίδα ότι θα κατορθώσουν να απαλλαγούν από την οικογενειοκρατία των Gnassingbé, οι γυναίκες της αφρικανικής χώρας επέλεξαν υπό την καθοδήγηση της Isabelle Ameganvi αυτή την πρακτική ως έσχατη λύση.

Η πανεθνική απεργία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο Faure Gnassingbé παραμένει πρόεδρος μέχρι και σήμερα.

Αμερική, 2012

Ομάδα φιλελεύθερων γυναικών πρότεινε απεργία σεξ από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου με σκοπό να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τον έλεγχο των γεννήσεων και την αντισύλληψη.

Ιαπωνία, 2014

Χιλιάδες γυναίκες απείλησαν τους άνδρες τους με αποχή από τα συζυγικά καθήκοντα σε περίπτωση που στήριζαν τον υποψήφιο για κυβερνήτη του Τόκιο Yoichi Masuzoe.

Αιτία τα μισογυνικά σχόλιά του. Ο ανδρικός πληθυσμός δεν φάνηκε να επηρεάστηκε και ο Yoichi Masuzoe αναδείχτηκε στο αξίωμα με ποσοστό 30%.

 

No comments: