29.6.14

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ…ΤΑ ΥΠΈΡΟΧΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ

 


Ένα σπίτι στα Αναφιώτικα κάτω από τον Ιερό Βράχο....
Θα δείς κι άλλα να εφάπτονται με αυτόν...έτσι απλά για τους ντόπιους αλλά για τους τουρίστες φαντάζει απίθανο εξωπραγματικό και κάθονται και κοιτάζουν και φωτογραφίζουν.
Κοντινές γειτονιές με την Πλάκα είχαν τέτοια σπίτια και με αυλές και χωρίς...
Αυλή ήταν ο δρόμος ο χωματόδρομος και τον κατάβρεχαν κάθε τόσο...
Δίπλα στα σκαλοπάτια μόνιμα σκαμνιά προχειροφιαγμένα από τάβλες οικοδομής αλλά και μεγάλες πέτρες πλατιές που μπορεί να είχαν σηκώσει από δίπλα από τα αρχαία άλλη φυσιολογική εικόνα τότε.
Παντού οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν αφήσει τα σημάδια τους σε εκείνες τις γειτονιές.
Και μέσα η διακόσμηση του σπιτιού σχετική πάντα....φωτογραφίες ασπρόμαυρες με συγγενείς από την Αμερική με φόντο την Ακρόπολη.
Ερχόντουσαν για διακοπές...έμεναν σε ξενοδοχείο και στην βόλτα τους έπαιρναν και τους φτωχούς συγγενείς στην Ακρόπολη και πίσω από την φωτογραφία έγραφαν ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΑΓΑΠΗΣ και ημερομηνία.
Στη συνέχεια τους πήγαιναν σε ταβερνάκι στην Πλάκα για φαϊ πληρώνοντας με δολάρια και αφήνοντας γερά πουρμπουάρ.
Πρίν γυρίσει στο σπίτι η οικογένεια ο Αμερικάνος την ώρα του χαιρετισμού θα έβαζε στην τσέπη του μικρού κάμποσα δολάρια.
Πίσω στα Αναφιώτικα αρκετές φορές για να μην ξεχνάω τα σπιτάκια....
Πώς να μην ζηλεύεις αυτούς τους ανθρώπους με αυτές τις εικόνες που βλέπουν καθημερινά ...
Κάθονται έξω από την πόρτα τους όπως παλιά χαιρετώντας τους τουρίστες που τους παρακαλούν για μια φωτογραφία αλλά και για μια ματιά στο εσωτερικό του σπιτιού .
Δεν αρνούνται ....τους φιλεύουν και κάτι και εκείνοι συνεχίζουν τον ανήφορο για την πολυπόθητη επίσκεψη στο πολυτιμότερο μνημείο του Κόσμου.
πίσω στα παλιά

No comments: