24.6.14

ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΕΝΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Το τέλος της διαδρομής του θανάτου

Με αφορμή την επιτυχία των αρχών και την εξάρθρωση του κυκλώματος εμπορίας μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης, το NEWS 247 μίλησε με τους ειδικούς για τα βήματα, από την πρώτη πληροφορία, μέχρι τις συλλήψεις

Στέλιος Μπαμιατζής

news247 Ιούνιος 24 2014 10:23

Πόσο δύσκολο είναι και τι κινδύνους εγκυμονεί η προσπάθεια να εξαρθρωθεί ένα τόσο πολυδαίδαλο κύκλωμα; Ποια ήταν η διαδρομή που ακολουθήθηκε για να φτάσει το μεγάλο φορτίο ηρωίνης στην Αθήνα; Πως "σπάει" η αλυσίδα της σιωπής;

Αυτές και κάποιες ακόμα ερωτήσεις, οι οποίες απαντιούνται στο ρεπορτάζ, απασχολούσαν το NEWS 247. Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε αξιωματικούς της δίωξης ναρκωτικών και σε άλλες αστυνομικές πηγές αλλά και ανθρώπους από το Λιμενικό, ώστε να γίνει κατανοητό πως λειτουργεί ένα μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε είναι να ξεχάσουμε τους "παραδοσιακούς" διακινητές με τα "πολλά σακουλάκια" στις τσέπες σε διάφορες πλατείες και γνωστά "στέκια". Αυτοί είναι στην καλύτερη περίπτωση μεσάζοντες, στη χειρότερη θύματα και οι ίδιοι του άρρωστου πάθους τους.

Σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, οι εγκέφαλοι είναι "υπεράνω πάσης υποψίας" και με την ανάλογη δύναμη, ώστε να διακινούνται τα φορτία με τον πλέον ασφαλή τρόπο και να φτάνουν πάντα στον προορισμό τους.

Από αυτό και μόνο γίνεται αντιληπτό το πόσο σημαντική χτύπημα - πλήγμα στα καρτέλ διακίνησης ήταν αυτό. Αποδεικνύεται επίσης και από τους φορείς και υπηρεσίες που ενεπλάκησαν, από το ΣΔΟΕ και το Λ.Σ. μέχρι την αμερικανική DEA.

Η διαδρομή του θανάτου

Πώς όμως διακινούνται τόσο μεγάλα φορτία; Η διαδρομή των φορτίων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι χαρακτηριστικός.

Η ηρωίνη μαζεύεται από τα οπιοχώραφα στο Αφγανιστάν. Μαζεύονται κυριολεκτικά για μερικά δολάρια και στη συνέχεια μεταφέρονται μέσα από αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια στα εργαστήρια του Πακιστάν. Αφού γίνει η απαραίτητη επεξεργασία, τότε βγαίνει με λάντζες ανοιχτά του Ομάν, όπου φορτώνεται σε μεγάλα πλοία με άλλο φόρτο.

Για παράδειγμα, η ηρωίνη στις υποθέσεις μας ήταν σε σκάφος με φόρτο πέλετ και πετρέλαιο. Το τελευταίο διάστημα το φορτίο με πέλετ είναι πολύ προσφιλές στα κυκλώματα.

Η φόρτωση του κανονικού φορτίου έγινε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην περιοχή Σάλσα.

Μετά αυτό το μακρύ ταξίδι η ηρωίνη έφτασε στη Βλήχα Ελευσίνας.

Πότε ξεκίνησε η επιχείρηση πως έφτασε η πληροφορία στις Αρχές

Υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ αποκάλυψαν στο NEWS 247 πως η όλη επιχείρηση στήθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφού η πληροφορία έφτασε στις Αρχές λίγες ημέρες πριν έρθει στην Ελευσίνα το φορτίο. Μιλάμε για την πληροφορία για το πλοίο και τους Τούρκους, όχι για τον εφοπλιστή. Το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον διότι τελικά οι υπηρεσίες δίωξης εγκλήματος και ναρκωτικών έμαθαν για τον εφοπλιστή μόλις μία μέρα πριν τη σύλληψή του, αν όχι την ίδια, σύμφωνα με άλλη πληροφόρηση.

Όσο για την αξιοποίηση της πληροφορίας, ήταν σαφής και ανέφερε φορτίο ηρωίνης που φτάνει στην Αθήνα και θα μεταφερθεί σε αποθήκη στο Κορωπί. Γνώριζαν λοιπόν οι ενδιαφερόμενες υπηρεσίες όχι μόνο ότι έρχεται μεγάλη ποσότητα ηρωίνης στην Αθήνα αλλά και πού θα τη μεταφέρουν.

Δεν ήξεραν όμως τον τρόπο. Χρειάστηκε πολλή έρευνα και ψάξιμο να μην χάσουν τα ίχνη, καθώς αρχικά γινόταν λόγος για λεωφορεία ή φορτηγά και ουχί για πλοίο.

Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο η DEA, το κλιμάκιο της στην Αθήνα, το οποίο και έδωσε την κατάλληλη στιγμή παραπάνω στοιχεία.

Η εμπειρία δείχνει ότι για να εντοπισθεί μεγάλο φορτίο ναρκωτικών ουσιών που έρχεται από το εξωτερικό, απαιτείται η συνεχής διακριτική παρακολούθησή του. Άρα, με κάποιον τρόπο, θα έπρεπε να γνωρίζει το Λ.Σ. το οποίο χειριζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου την υπόθεση, από που έφυγε το πλοίο και πότε ακριβώς.

Η πληροφόρηση το Α και το Ω μίας επιτυχημένης επιχείρησης

Όσο πιο συγκεκριμένη είναι η πληροφορία τόσο το καλύτερο για μία καλοστημένη επιχείρηση. Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές στιγμές που στα γραφεία της δίωξης ναρκωτικών σήμαινε συναγερμός αλλά τελικά ο θησαυρός αποδεικνυόταν άνθρακες. Όχι όμως αυτή τη φορά.

"Ήταν τόσο συγκεκριμένη, περιέγραφε με σαφήνεια αυτά που θέλαμε", λέει ανώτατος αστυνομικός.

Ρωτάμε ποια είναι η δυσκολία σε αυτές τις επιχειρήσεις. Η απάντηση είναι συνέχεια της προηγούμενης φράσης του:

"Η δυσκολία είναι στο να βρεθεί ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος θα δώσει τη σωστή πληροφορία με σαφήνεια από μέσα, από το εσωτερικό του κυκλώματος".

Έτσι "σπάει" και ένα κύκλωμα τελικά. Από την κατάλληλη πληροφορία που έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Όσο για τον εφοπλιστή, "υπήρχε παρακολούθηση της βίλας και δη πολυήμερη".

Σημείωση: Την όλη υπόθεση την χειρίζεται κυρίως το Λ.Σ.

Πέρα από την έκταση που έχει πάρει το θέμα και την πραγματική επιτυχία που όντως έχουν σημειώσει οι Αρχές, η αλήθεια είναι πως η δράση των κυκλωμάτων δε σταματά παρά τα χτυπήματα που δέχονται.

"Είναι ευρηματικοί, πάντα ψάχνουν και βρίσκουν νέους τρόπους να περνάνε τα φορτία τους", λέει παλιός αστυνομικός, γνώστης της δράσης των εμπόρων ναρκωτικών. Είναι κάπως σαν την λερναία ύδρα.

Τη θέση του πλοκαμιού που κόπηκε θα την πάρει ένα άλλο πλοκάμι.

No comments: