28.6.14

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

 

28.06.2014

-A +A

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται από τις αρχές Ιουλίου στους ιδιοκτήτες 1.200.000 εξοχικών, αλλά και σε 1.100.000 παροχές (νοικοκυριά κ.λπ.) που έχουν χαμηλές καταναλώσεις και δεν υπάγονται στο λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο». Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες περί αυξήσεων που θα κινούνται κοντά στο 11% στη χαμηλή κατηγορία οικιακών καταναλωτών 0-800 κιλοβατώρες, στην οποία υπάγονται και τα εξοχικά. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θα ενημερώσει υπεύθυνα και αναλυτικά τους καταναλωτές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξορθολογισμού».

Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος των τιμολογίων θα ληφθούν από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού προηγηθεί έγκριση της τρόικας, καθώς η κατάργηση των λεγόμενων σταυροειδών επιδοτήσεων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, τα νέα τιμολόγια πρέπει να εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί παράταση και για πόσες ημέρες.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ, καταργείται η κατηγορία κατανάλωσης 0-800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και δημιουργείται μια ενιαία κατηγορία από 0-2.000 κιλοβατώρες. Στη νέα ενιαία κατηγορία δεν μεταφέρονται πάντως μόνο τα εξοχικά που έχουν χαμηλές καταναλώσεις, αλλά και εκατομμύρια παροχές (νοικοκυριών κ.λπ.) που σήμερα καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι τα φτωχά νοικοκυριά που αλλάζουν κατηγορία και θα επιβαρυνθούν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ). Στο ΚΟΤ έχουν ήδη ενταχθεί περί το μισό εκατομμύριο πελάτες της ΔΕΗ.

Η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων θα ωφελήσει, πάντως, χιλιάδες μικρά και μεσαία καταστήματα, τα οποία σήμερα πληρώνουν ακριβότερα τιμολόγια και στην ουσία πληρώνουν το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων για τις χαμηλές καταναλώσεις και αγρότες. Εκτιμάται ότι οι εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέσης τάσης θα έχουν όφελος περί το 5% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Οσο για τα τιμολόγια των αγροτών, η κυβέρνηση έχει αποσπάσει παράταση από την τρόικα ως το τέλος του 2015 προκειμένου να εγκατασταθούν πρώτα οι έξυπνοι μετρητές.

Οι αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις έρχονται να προστεθούν στις νέες επιβαρύνσεις που φέρνει στα νοικοκυριά η αύξηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η αύξηση συνδέεται με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, με το υψηλό κόστος λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά, επειδή εδώ και δεκαετίες δεν προχώρησε η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, αλλά και με το γεγονός ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.

http://www.dimokratianews.gr/voc

No comments: