9.8.14

ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΤΗΣ ΠIΤΣΑΣ


Α λα ιταλικά

Τα χρόνια περνούν, αλλά κάποιες αγάπες παραμένουν άφθαρτες. Ο έρωτας με την πίτσα δεν φεύγει όσο νόστιμοι μνηστήρες και εάν καραδοκούν, όσο και εάν οι μόδες αλλάζουν , όσο και εάν οι γεύσεις μπαίνουν στο ψαγμένο «μπλέντερ».
Οι πίτσες που «βλέπουν» τη συμπάθεια του κοινού δεν είναι μόνο οι εμπορευματοποιημένες με τη χοντρή ζύμη, αλλά και οι ψαγμένες με τα ιταλικά προϊόντα, τη λεπτή ζύμη και τους ευφάνταστους συνδυασμούς. Επτά μαγαζιά «υπηρετούν» τη λογική αυτή και δίνουν τη δική τους άποψη στον κόσμο της πίτσας.

Μικρό, αλλά θαυματουργό. Τα ιταλικά του προϊόντα απογειώνουν, ενώ το πολύ λεπτό ζυμάρι κάνει πραγματικά τη διαφορά προσφέροντας φίνα γεύση. Το εξαιρετικό, όπως πολλοί το έχουν αποκαλέσει, «Nona Edda» στην Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, κινείται με «συμμάχους» το στρακίνο τυρί, το προσούτο, τη μοτσαρέλα, τα ιταλικά αλλαντικά, το ζαμπόν, τα μανιτάρια, το πικάντικο σαλάμι και το κρεμμύδι.
Το «Nona Edda» έχει ξεσηκώσει τις ιταλικές πρακτικές με το τραγανό ζυμάρι να φέρει την υπογραφή του ιταλού Αντρέα Σεράνι. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς την πίτσα Stracchino που μαγεύει με το λευκό κρεμώδες ιταλικό τυρί, τη μοτσαρέλα, τη ρόκα και τα ντοματίνια.
Το στομάχι θα την ερωτευτεί, ενώ η δραστηριότητα των δοντιών δεν θα «δει» την παύση με την πίτσα «Patata» που περιλαμβάνει τηγανητή πατάτα, σκόρδο, λάδι και δενδρολίβανο.

Η ιταλική πίτσα αναβιώνει και με το «Osteria Vespa Rossa» ( Ναϊάδων 2, Παγκράτι, 210-7234551 ) που διαθέτει αυθεντικά ιταλικά υλικά, ενώ φέρνει μνήμες από φαγητά της «μαμάς».
Οι πίτσες χωρίζονται σε κόκκινες και λευκές, ενώ την γευστική παράσταση κλέβει εκείνη με τις αχιβάδες σε «μαύρη» ζύμη. Από τις «κόκκινες» ξεχωρίζει εκείνη που διαθέτει τομάτα με βούτυρο, κρεμμύδι, μπέικον, μοτσαρέλα, σοπρεσάτα καυτερή και πεκορίνο. Από την άλλη, το μαργαριτάρι των «λευκών» είναι η πίτσα με τα υλικά: tartufata, μοτσαρέλα, σάλτσα τρούφας, μανιτάρια, σπεκ και τυρί ταλέτζιο.

Από το 1999 δίνει ένα ζεστό και γευστικό «παρών» . Η Trattoria(Αναξαγόρα 19, Ν. Ερυθραία, 2106253633) θυμίζει ιταλικό ταβερνάκι με το παραδοσιακό στοιχείο να κατέχει βασική θέση. Προσφέρει καθημερινά ένα μενού από επτά διαφορετικά πιάτα ,αλλά η πίτσα της προσφέρει ένα πλατύ χαμόγελο σε όποιον τη δοκιμάσει.
Το κλίμα που επικρατεί στο μαγαζί είναι οικείο και φιλικό, ενώ τα τελευταία χρόνια βασιζόμενο στις απαρχές του σεφ Vincenzo Zanni, προσφέρει αυθεντική ναπολιτάνικη κουζίνα. Ζευγαράκια, αλλά και παρέες μπορούν να αφεθούν σε μια γευστική μαγεία με φόντο την ιδιαίτερη διακόσμηση.
Αξίζει, πάντως, να δοκιμάσει κανείς την πίτσα «Affumicata» με τον καπνιστό σολομό, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος.

Οι απαιτητικοί λάτρεις της πίτσας θα βρουν το δάσκαλό τους με το Pizza Pizza Bar στη Νέα Ερυθραία (Αναξαγόρα 26, πλ. Πλαστήρα) που επιστρέφει από τις διακοπές στις 2 Σεπτεμβρίου.
Εκείνο που γοητεύει είναι η γευστική ποικιλία, αλλά και η ποιότητα. Τα υλικά είναι αυθεντικά και αγνά, οι συνδυασμοί μοναδικοί, η ζύμη εξαιρετικά λεπτή, η σάλτσα σπιτική, ενώ αίσθηση προκαλούν η μοτσαρέλα, το ρετζιάνο, το προσούτο, η παρμεζάνα,το κουκουνάρι και οι ελιές. Το μεσογειακό συνοδεύει με τον τρόπο του το ιταλικό στοιχείο, ενώ οι γλυκές συνταγές είναι ανατρεπτικές.
Πεντανόστιμες είναι οι σαλάτες, όπως και τα κανελόνια, ενώ ο μινιμαλισμός, το ξύλο και η φιλόξενη ατμόσφαιρα κάνουν τη διαφορά.

«Just Pizza» (Mούσκου 21, Πλατεία Κύπρου Άνω Ιλίσια) …όνομα και πράγμα. Πρόκειται για μια ψαγμένη ιταλική «όαση», όπου τα μυστικά είναι πολλά και καλά.
Ξεχωρίζουν η παραδοσιακή λεπτή ζύμη από ιταλικό αλέυρι 00, η σάλτσα ντομάτας από λίγα και εκλεκτά συστατικά, και το ψήσιμο σε φούρνο με ξύλα
Οι φίλοι του spicy θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την «Πικάντε» με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ναπολιτάνικο σαλάμι, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, ενώ οι αλαντό – φιλοι θα αγαπήσουν την «Just Special» με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ιταλικό ζαμπόν, μανιτάρια, μπέικον και πράσινη πιπεριά.
Οι πίτσες βγαίνουν σε δύο μεγέθη. Η μια είναι ατομική με 4 και η άλλη μεγάλη με 8 κομμάτια , αλλά κάθε κομμάτι είναι πραγματικά χορταστικό. Η ζύμη είναι νόστιμη, χωρίς να είναι η κλασική ιταλική λεπτή. Διαθέτει όμως κάτι το τραγανό.
Σήμα κατατεθέν του η ποιότητα και η νοστιμιά. Το Ombra (Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, Νέο Ψυχικό) ξεχωρίζει για τις αυστηρά ιταλικές γεύσεις, ενώ οι πίτσες με τη λεπτή ζύμη κάνουν τη διαφορά. Το ζυμάρι μοιάζει με φύλλο, είναι τραγανό, χωρίς να είναι βαρύ. Οι πιστοί ακόλουθοι του υγιεινού φαγητού θα ευχαριστηθούν την πίτσα του Ombra, καθώς είναι αλάδωτη με ποιοτικά αλλαντικά και τυριά. Το σπεκ και το προσούτο δίνουν ρεσιτάλ, όπως και η μπρουσκέτα με τόνο.
Παράλληλα, αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα εξαιρετικά prosecco, spumante και κοκτέιλ.

Και η «Margherita» ( Λ. Κηφισίας 363) φροντίζει να «φέρνει» τη Νάπολη ζωντανά στο πιάτο. Η φαντασία «καπετάνιος», ενώ η τραγανή ζύμη, το λουκάνικο, η καπνιστή παντσέτα, το προσούτο, το ντοματάκι Σαντορίνης και το κρητικό απάκι δίνουν γευστική άποψη.
Αξίζει να δοκιμάσει κανείς την πίτσα «Prosciutto» που περιλαμβάνει προσούτο Ευρυτανίας ή Πάρμα, ρόκα, παρμεζάνα, ελαιόλαδο τρούφας, ενώ ψαγμένη και πεντανόστιμη η «Al Salmone» με καπνιστό σολομό, πέστο ρόκας, αυγό και φρέσκα ντοματίνια.
Η «Margherita» παντρεύει την ελληνική με την ιταλική παράδοση, ενώ προσφέρει ένα cozy και αυθεντικό περιβάλλον. Το γνήσιο «συναντά» τα φρέσκα ιταλικά υλικά και η περιπλάνηση στον κόσμο της νοστιμιάς αρχίζει.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
http://entertainment.in.gr

No comments: