26.9.15

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ !!

 

26.09.2015

ΣΥΡΙΖΑ

«Ζαλάδα» Κατρούγκαλου για το που θα γίνουν περικοπές! Διέψευσε χθες το μαχαίρι 11% πάνω από τα 1.000 €

Αναπόφευκτες μοιάζουν οι περικοπές στις συντάξεις, και το μόνο που μένει να ξεκαθαρίσει είναι πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι.
Ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε χθες σε διάψευση όσων έχουν διαρρεύσει για περικοπές από τα 1.000 ευρώ και άνω, ύψους 11%, προσθέτοντας ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκεται στο ναδίρ και οι δεσμεύσεις που έχουν καταγραφεί στο τρίτο Μνημόνιο είναι σαφείς ως προς το ότι πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα!
Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας καλείται να διαχειριστεί τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσει να περικοπούν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 0,25% του ΑΕΠ, ήτοι 450.000.000 ευρώ για φέτος, και κατά 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2016.

Εκτίμηση

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η εκτίμηση για αναγκαίες περικοπές της τάξης του 11% στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, η οποία ανήκει στον ίδιο τον Σάββα Ρομπόλη, τον πρώην επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ και ομότιμο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος σε ένα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος εμπεριέχει και τις εν λόγω μειώσεις. Ας σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι που κινδυνεύουν, από τα 1.000 ευρώ και άνω, είναι περίπου 910.000.
Επίσης, μόλις προ διημέρου ο νέος υπουργός Εργασίας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του «φωτογράφισε» το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί ο όποιος νέος γύρος μειώσεων.
Τόνισε δε ότι θα διαφυλάξει τις «μικρές και τις μεσαίες συντάξεις». Οριοθέτησε τις μικρές συντάξεις έως τα 1.000 ευρώ και τις μεσαίες από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Αφησε έτσι εύλογα να εννοηθεί ότι οι όποιες περικοπές θα επικεντρωθούν σε συντάξεις μεγαλύτερες από τα 1.500 ευρώ, κάτι που επηρεάζει περίπου 360.000 συνταξιούχους. Ομως, ήδη το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η όποια περικοπή θα γίνει στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Συνεπώς, εάν αφαιρεθεί η επικουρική σύνταξη, τότε το ύψος των κύριων συντάξεων που αναμένεται να περικοπούν θα βρίσκεται στα επίπεδα των 1.000-1.200 ευρώ. Επίσης, η εφαρμογή μιας τέτοιας διαδικασίας περικοπής βοηθά το υπουργείο Εργασίας να απαλλαγεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τον Οκτώβριο στην επικουρική ασφάλιση. Αν και έως τώρα το ΕΤΕΑ δεν εγγράφει ελλείμματα, είναι πιθανό κάτι τέτοιο να συμβεί έως το τέλος του έτους. Με την ενδεχόμενη, όμως, περικοπή στο άθροισμα των συντάξεων το ΕΤΕΑ δεν θα έχει λόγο να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αφού ήδη οι συντάξεις του θα έχουν περιοριστεί.

Από τις Κυκλάδες ξεκινά η καταιγίδα ΦΠΑ στα νησιά

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, αυξάνονται από την 1/10/2015 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην πρώτη αυτή ομάδα νησιών περιλαμβάνονται η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σύρος, η Τήνος και η Μήλος από τις Κυκλάδες. Στα νησιά αυτά από την ερχόμενη Πέμπτη:
α) Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές διαμονής σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα θα αυξηθεί από το 5% στο 13%. Οι τιμές σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,6%-8%.
β) Ο ΦΠΑ στα φάρμακα, στα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων, στις τιμές των βιβλίων, των εφημερίδων, των περιοδικών και των λοιπών εντύπων θα αυξηθεί από το 5% στο 6%.
γ) Ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής (στο ψωμί, στο γάλα, στο νωπό κρέας, στα ψάρια, στα λαχανικά, στο λάδι, στο αλεύρι και στα φρούτα κ.λπ.) θα αυξηθεί από το 9% στο 13%. Οι τιμές πώλησης των παραπάνω προϊόντων και αγαθών και τα τιμολόγια παροχής των παραπάνω υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,7%-4%.
δ) Ο ΦΠΑ για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και για όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες θα αυξηθεί από το 16% στο 23%. Συνέπεια της αύξησης αυτής στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ θα είναι:

  • Να σημειωθούν ανατιμήσεις της τάξεως του 6% στα είδη εστίασης και στα εισιτήρια μεταφορικών μέσων.
  • Να αυξηθούν κατά 6% οι τιμές πώλησης εκατοντάδων ειδών και προϊόντων, όπως τα ενδύματα, τα υποδήματα κ.λπ.
  • Να αυξηθούν οι τιμές στα ακίνητα και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
  • Να ανατιμηθούν κατά 6% τα τιμολόγια παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που παρέχουν δεκάδες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Στ. Κράλογλου

Από τη Δευτέρα έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για αξιολόγηση

Από μεθαύριο Δευτέρα προβλέπεται να αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια ΔΝΤ - Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM, εν όψει της κατάρτισης του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2015 και του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2016, που πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα συνεδριάζει το Eurogroup.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε χθες πότε θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, αρκέστηκε να σημειώσει ότι αυτό δεν συζητήθηκε στο προχθεσινό Euro Working Group (EWG). Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν στο EWG ότι τα εκκρεμή 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του νέου δανείου προς την Ελλάδα θα εκταμιευθούν σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και η δεύτερη 1 δισ. ευρώ, όπως είχε αναφέρει η «δημοκρατία» από την περασμένη Τετάρτη.
Για να αποδεσμευθούν οι δύο υποδόσεις θα υπάρχουν δύο ομάδες προαπαιτούμενων μέτρων, που θα περιλαμβάνουν επώδυνες παρεμβάσεις, όπως η απόφαση για την κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ της πρώτης ομάδας νησιών από 1ης Οκτωβρίου, οι αλλαγές στις 100 δόσεις, μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια και τον τραπεζικό τομέα αλλά και η πρώτη φάση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.
Χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι η ύφεση θα περιοριστεί φέτος κάτω από το 2%, «ίσως και στο 1,5%».

Μ. Ροζάκος

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: