30.9.15

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ !!

 

30.09.2015

 

Ο Μεϊμαράκης θέλει εκλογή από τα μέλη, ενώ οι υπόλοιποι λένε από την κοινωνία

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου
Η κλεψύδρα της προθεσμίας για τους διεκδικητές της ηγεσίας στη Ν.Δ. αδειάζει την Παρασκευή και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης συνεχίζει να «μαδά τη μαργαρίτα», την ώρα που πληθαίνουν οι διαρροές ότι τελικά θα είναι υποψήφιος. Μάλιστα, αν και δηλώνει ότι ακόμη το σκέφτεται, συνεργάτες του λένε ότι έχει περισσότερες υπογραφές από όσες χρειάζονται και ότι προτίθεται να μη ζητήσει να υπογράψουν βουλευτές, δήμαρχοι ή περιφερειάρχες, για να διαφυλάξει δήθεν την ενότητα!

Στο μεταξύ χθες, ακόμη μία φωνή ήρθε να υποστηρίξει τα σχέδια του κ. Μεϊμαράκη να ελέγξει τη διαδικασία κόντρα στο καταστατικό της Ν.Δ. Ο λόγος για τον τελευταίο εκπρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος ζητά να ψηφίσουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της Ν.Δ. και όχι «ο κάθε περαστικός», όπως ισχυρίζεται και ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ.
Με αυτόν τον τρόπο η «ομάδα Μεϊμαράκη» στην πραγματικότητα θεωρεί ότι αποκτά μεγάλο προβάδισμα, καθώς ως πρώην γραμματέας έχει προσβάσεις στο στενό κομματικό ακροατήριο. Με τη θέση αυτή του κ. Μεϊμαράκη διαφωνούν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης, που τονίζουν ότι η εκλογή του νέου προέδρου της Ν.Δ. πρέπει να γίνει από την κοινωνία, όπως εξάλλου αναφέρεται και στο καταστατικό του κόμματος.
Πάντως, τις τελευταίες ώρες επιβαρύνεται το κλίμα, καθώς έχουν αρχίσει τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη με δηλώσεις και διαρροές που προκαλούν ερωτήματα για το κατά πόσον ορισμένοι έχουν καταλάβει τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Κεντροδεξιά και τον κίνδυνο της διάσπασης. Μάλιστα, αν αργήσει να οριστεί η ημερομηνία της εκλογής, τότε δεν αποκλείεται τα πράγματα να οδηγηθούν εκτός ελέγχου. Ενδεικτική της έντασης που αναπτύσσεται είναι και η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη για επιχειρηματίες που κρύβονται πίσω από υποψηφιότητες, χωρίς πάντως να δώσει κανένα στοιχείο.
Κατά τα άλλα, οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει τα τηλεφωνήματα τόσο για να συγκεντρώσουν εγκαίρως τις 50 υπογραφές όσο και για να εξασφαλίσουν «βαριά ονόματα», που θα στέλνουν μηνύματα δυναμικής.
Πάντως, χθες ο Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) παρενέβη με δήλωσή του, αφήνοντας αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθείται και ζητώντας «λίγες και σοβαρές υποψηφιότητες». Χωρίς να διευκρινίζει ποιον υποστηρίζει, ο ανιψιός του πρώην προέδρου της Ν.Δ. αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία, ενώ υπογραμμίζει ότι αυτό που προέχει είναι να μη βγει η παράταξη τραυματισμένη από αυτή τη διαδικασία.

Απάντηση

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απαντώντας χθες σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος, δήλωσε: «Για μένα θα ήταν εύκολο να πω το "ναι" ή το "όχι". Ομως το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά και την απόφασή μου θα την ανακοινώσω όταν κρίνω. Οι ανακοινώσεις γι' αυτό το θέμα δεν είναι μια απλή δήλωση, θέλει περίσκεψη, πρόταση, υπογραφές».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη μεριά του, συναντήθηκε χθες με το ιστορικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς Μαριέττα Γιαννάκου, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ.
Τέλος, ερώτημα παραμένει τι θα κάνουν ο Βασίλης Κικίλιας και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νίκος Δένδιας προσανατολίζονται στο να μην είναι υποψήφιοι σε περίπτωση καθόδου του κ. Μεϊμαράκη.

Η τελευταία ομιλία του υπηρεσιακού

Την τελευταία ομιλία του ως υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αυτή ή ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή και τη σύσταση της νέας σύνθεσης της Βουλής. Τυπικά, πάντως, ο ίδιος δεν έχει την αρμοδιότητα να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς καθ' ύλην αρμόδιος είναι η ΚΕΦΕ σε συνεργασία με τον γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι το κόμμα έως την εκλογή νέου προέδρου θα πρέπει κοινοβουλευτικά να αποφασίσει τη στάση του απέναντι σε εφαρμοστικούς νόμους και νομοσχέδια και, συνεπώς, να ακουστούν και οι βουλευτές.

Βορίδης:Γιατί δεν κατεβαίνω

Oτι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε χθες ο Μάκης Βορίδης, εκτιμώντας πως, εάν έθετε υποψηφιότητα, θα υπήρχαν «πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση» και αυτό θα αδικούσε την όλη συζήτηση.

«Βασανίστηκα αρκετά, το σκέφτηκα πολύ» παραδέχτηκε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε αναφερόμενος στα περί «δεξιάς πτέρυγας»: «Υποστηρίζω ότι η Ν.Δ. είναι η κεντροδεξιά παράταξη και πρέπει να παραμείνει η κεντροδεξιά παράταξη. Ποτέ δεν έχω πει ότι η Ν.Δ. πρέπει να γίνει ένα αμιγώς δεξιό κόμμα, στο οποίο δεν υπάρχει χώρος για κεντρώους. Ποτέ δεν το έχω πει αυτό και θα ήταν ένα κολοσσιαίο σφάλμα».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Αδωνι Γεωργιάδη να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος δήλωσε ότι «είναι δική του απόφαση».

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: