30.9.15

ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΤΕΟ !!

Μόνο το 30% των οχημάτων ελέγχθηκε

30.09.2015

 

Λήγουν οι προθεσμίες και τα πρόστιμα (65 και 150 € μέσω Εφορίας) περιμένουν όσους καθυστερούν ακόμα

Πανικός επικρατεί στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) όλης της χώρας, καθώς σήμερα λήγει η πρώτη από τις τρεις προθεσμίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αμελείς ιδιοκτήτες Ι.Χ. για να περάσουν από έλεγχο τα οχήματά τους, πληρώνοντας το μισό τέλος εκπρόθεσμου ελέγχου (33 ευρώ αντί για 65 ευρώ). Μέχρι στιγμής, μόλις 30% των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών που ήταν εκπρόθεσμα έχει ελεγχθεί από τα ΚΤΕΟ, ενώ είναι άγνωστο αν θα δοθεί παράταση, γεγονός που επιτείνει τον συνωστισμό.
Συνολικά υπολογίζεται ότι 2.500.000 αυτοκίνητα και 1.000.000 δίκυκλα δεν έχουν καλύψει την υποχρέωση τεχνικού ελέγχου. Ο νόμος 4336/2015, που περιλαμβάνει όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μας στο τρίτο Μνημόνιο, δίνει στους ιδιοκτήτες των παραπάνω οχημάτων μια τελευταία ευκαιρία να τα περάσουν από ΚΤΕΟ, πληρώνοντας μόνο το κόστος του τεχνικού ελέγχου (κυμαίνεται από 40 έως 55 ευρώ) και το 50% του τέλους εκπρόθεσμου ελέγχου, δηλαδή 33 ευρώ.

Συνέπειες

Οσοι δεν περάσουν από έλεγχο θα έχουν τις εξής συνέπειες:

  • Η Εφορία έως το τέλος του έτους θα τους βεβαιώσει πρόστιμο 150 ευρώ, που θα το βρουν στο TAXISnet ως οφειλή.
  • Θα κληθούν να πληρώσουν και τέλος εκπρόθεσμου ελέγχου ύψους 65 ευρώ, όταν περάσουν από ΚΤΕΟ.
  • Αν εντοπιστούν από την Τροχαία, θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 400 ευρώ. Ομως, όσοι πληρώσουν τα 150 ευρώ που θα τους έχουν έρθει μέσω Εφορίας θα γλιτώσουν το πρόστιμο της Τροχαίας.
  • Για να επωφεληθούν από την τελευταία αυτή ευκαιρία, οι αμελείς κάτοχοι Ι.Χ. θα πρέπει να τα προσκομίσουν για έλεγχο μέσα στις ακόλουθες προθεσμίες:
  • Εως σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου 2015, εφόσον το εξάμηνο από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας του τεχνικού ελέγχου συμπληρώθηκε έως τις 30/6/2014.
  • Εως τις 31 Οκτωβρίου 2015, εφόσον το εξάμηνο από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας του τεχνικού ελέγχου συμπληρώθηκε από 1/7/2014 έως 31/12/2014.
  • Εως τις 30 Νοεμβρίου 2015, εφόσον το εξάμηνο από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας του τεχνικού ελέγχου συμπληρώθηκε από 1/1/2015 έως 14/9/2015.
  • Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας του ελέγχου είναι εφτά ημέρες μετά τη συμπλήρωση της τετραετίας από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας ή εφτά ημέρες μετά τη συμπλήρωση διετίας από τον προηγούμενο έλεγχο.

Σε δήμους ή σε θυρίδες η κατάθεση πινακίδων

Νέο τρόπο κατάθεσης των πινακίδων από τους πολίτες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι γνωστές ουρές στις εφορίες.
Με βάση το σημερινό σύστημα, ο φορολογούμενος με τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του επισκέπτεται αυτοπροσώπως την Εφορία και υποβάλλει χειρόγραφα τη λεγόμενη «δήλωση ακινησίας» του οχήματός του. Οι πινακίδες παραμένουν στην Εφορία για μερικά χρόνια, για την περίπτωση που ο φορολογούμενος θέσει ξανά το όχημά του σε κυκλοφορία.
Για την απλοποίηση του συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δυο λύσεις:

  • Αν περάσει η αρμοδιότητα για την κατάθεση στους δήμους, οι φορολογούμενοι θα επισκέπτονται το δημοτικό κατάστημα και θα καταθέτουν εκεί τις πινακίδες, μαζί με τη δήλωση ακινησίας του οχήματος. Ο δήμος στη συνέχεια θα αναλαμβάνει τη διαδικασία ενημέρωσης του TAXISnet για την ακινησία του οχήματος. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος θελήσει να παραλάβει εκ νέου τις πινακίδες, θα πηγαίνει ξανά στον δήμο και θα πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας σε τράπεζα.
  • Ο φορολογούμενος είτε θα ταχυδρομεί είτε θα τοποθετεί τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας σε ειδική θυρίδα στην Εφορία, που είναι ανοικτή όλο το 24ωρο. Στη συνέχεια, η διαδικασία ολοκληρώνεται από τον φορολογούμενο με τη συμπλήρωση ειδικής αίτησης στο TAXISnet, η οποία επικυρώνεται από την Εφορία και πάλι ηλεκτρονικά.

Κάθε 10 μέρες και ένας φόρος τον Οκτώβριο

Αφαίμαξη από τους φορολογουμένους θα κάνει κάθε 10 ήμερες η Εφορία μέσα στον επόμενο μήνα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βγάλουν από τις τσέπες τους 1,8 δισ. ευρώ, για να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Ομως, πριν προλάβουν να ανασάνουν θα λάβουν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος του Οκτωβρίου. Παράλληλα, έρχεται και η αυξημένη προκαταβολή φόρου για αγρότες και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

  • Σήμερα λήγει η προθεσμία για την καταβολή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Οσοι φορολογούμενοι έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, εφόσον δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο, θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της οφειλής τους.
  • Εως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών και τα εκκαθαριστικά για την αύξηση της προκαταβολής φόρου σε αγρότες και επιχειρήσεις. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες αυξάνεται από το 27,5% στο 55% αναδρομικά για τη χρήση του 2014. Ετσι, οι αγρότες θα λάβουν νέα εκκαθαριστικά, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους. Νέα εκκαθαριστικά θα λάβουν και οι επιχειρήσεις, που θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%.
  • Εως τις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αποστείλει τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στην τσιμπίδα θα πιαστούν και φέτος περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι -παρά τις υποσχέσεις- όχι μόνο δεν θα έχουν καμία νέα ελάφρυνση, αλλά θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές αξίες του 2007.

Εκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Για τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε παιδί.

Στ. Κράλογλου

Κομισιόν: «Τηρήστε τώρα τις δεσμεύσεις»

Τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, πρόοδο στο σύνολο του προγράμματος και καμία καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις μιλώντας χθες στο πρακτορείο Bloomberg.
Ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε ότι «σε πολλές χώρες αυτή η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί σημαντικό δείκτη» και εκτίμησε ότι «τα πράγματα βρίσκονται πάνω κάτω σε καλό δρόμο αυτήν τη στιγμή». Οπως ανέφερε, «μπορούμε πάντα να κοιτάμε τεχνικές λύσεις», σε περίπτωση που υπάρξουν μικρές καθυστερήσεις, «όμως, είναι σημαντικό να υπάρξει πρόοδος στο συνολικό πρόγραμμα. Η αξιολόγηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών συνδέεται με το πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα, επομένως είναι πρώιμη όποια συζήτηση περί διαχωρισμού του ζητήματος αυτού από τους στόχους που έχουν τεθεί στη νέα συμφωνία για το πακέτο βοήθειας».
Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) αναμένεται να οριστικοποιήσουν σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη, τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των εκκρεμών 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δανειακή δόση του ESM προς την Ελλάδα.

Τι θα πληρώσουν «βάρκες» πάνω από πέντε μέτρα και ΙΧ άνω των 2.500 κ.ε

Φορολογούμενοι με αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες και σκάφη αναψυχής
θα λάβουν το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου, μέσω του συστήματος TAXISnet, νέα, τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος, στα οποία θα αναγράφονται επιπλέον χρεώσεις με φόρο πολυτελούς διαβίωσης!
Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε ισχύ και οι νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν:
α) Αύξηση κατά 30% του συντελεστή υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2014 Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ. και πισίνες.
β) Επέκταση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και σε όσους φορολογουμένους κατείχαν το 2014 σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης μήκους άνω των 5 μέτρων.
Ειδικότερα, για όσους κατείχαν το 2014 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κ.εκ. και παλαιότητας έως 10 ετών και για όσους κατείχαν πέρυσι πισίνες ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από το 10% στο 13% του ισχύοντος -κατά περίπτωση- τεκμηρίου διαβίωσης.
Επιπλέον, σε όσους κατείχαν το 2014 σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων θα επιβληθεί φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος θα υπολογιστεί με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης που ισχύει για κάθε σκάφος. Από τον φόρο αυτό θα εξαιρεθούν μόνο τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπου τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι και λίμπερτι.

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: