21.4.16

Φωτιά έκανε στάχτη χθες 40 σκηνές στα Διαβατά

1
Στάχτη έγιναν περισσότερες από 40 σκηνές στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά. Χθες το μεσημέρι από άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά, που λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή εξαπλώθηκε γρήγορα. Σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 15 άνδρες, που έδωσαν μάχη με τις φλόγες και λίγο πριν πέσει το σκοτάδι κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά.

Τέσσερα άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Στο κέντρο δημιουργήθηκε αναστάτωση. Ορισμένοι πρόσφυγες βγήκαν στον δρόμο, διαμαρτυρήθηκαν φωνάζοντας συνθήματα και στη συνέχεια επέστρεψαν στο κέντρο.
«Ναυαγεί» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Επιβεβαιώνονται τα δεινά που ως άλλες Κασσάνδρες προέβλεψαν οι ναυτικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, που τις τελευταίες ημέρες χτυπούσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι κατά της ιδιωτικοποίησης αλλά και για το χάος που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη.

Εννέα μεγάλα πλοία κοντέινερ κορυφαίων ναυτιλιακών εταιριών, όπως η Maersk, η Cosco, η Evergreen Line και η Arcas, βγάζουν από το πρόγραμμά τους, τουλάχιστον για την ώρα, το λιμάνι, ακυρώνοντας τις προσεγγίσεις τους. Επιλέγουν για να ξεφορτώσουν τα γειτονικά λιμάνια του Μπουργκάς και του Δυρραχίου.
Σημειώνεται ότι τα πλοία αυτά μετέφεραν 4.000 εμπορευματοκιβώτια με έτοιμα προϊόντα και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται από εξαγωγείς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα καθυστερούσαν να παραδώσουν τα δικά τους προϊόντα στον τελικό προορισμό τους.

Εκτός όμως από τα κοντέινερ, επηρεάζονται από την όλη κατάσταση και βαπόρια γενικών φορτίων, τα οποία είτε ακυρώνουν προσεγγίσεις είτε αναγκάζονται να υφίστανται καθυστερήσεις ακόμα και οκτώ ημερών για να ξεφορτώσουν. Υπολογίζεται ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης για ένα μεγάλο πλοίο μεταφράζεται σε επιβάρυνση της τάξης των 35.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, κάθε μέρα που περνά ξυπνούν όλο και περισσότερο οι «τραγικές μνήμες» του 2008.
Ανησυχία για τους αλληλέγγυους αλλά και μαχαιριέςσε hot spot στο Πολύκαστρο
Αυξάνονται διαρκώς οι φόβοι των ελληνικών Αρχών για προετοιμασία κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από πλευράς των προσφύγων και των μεταναστών, με «οδηγούς» τους υποτιθέμενους αλληλέγγυους.
Μετά τις ελάχιστες συλλήψεις της Αστυνομίας τις δύο πρώτες ημέρες των ελέγχων, οι ακτιβιστές και οι εθελοντές φέρεται ότι πηγαίνουν «οργανωμένοι» στην Ειδωμένη.

Αυτή τη στιγμή στη περιοχή βρίσκονται εκατοντάδες αλληλέγγυοι που αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτικοί ακτιβιστές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μάλιστα βρίσκονται ομάδες Γερμανών, Τσέχων και Ισπανών αντιεξουσιαστών και μικρή ομάδα Νορβηγών ακτιβιστών.
Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Ειδομένη και στα κέντρα φιλοξενίας, μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Η ατέρμονη αναμονή των προσφύγων και των μεταναστών έχει ως αποτέλεσμα καθημερινά να σημειώνονται επεισόδια. Το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο φιλοξενίας στο Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα) Σύροι διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους, με έναν εξ αυτών να μαχαιρώνει έναν ομοεθνή του, που οδηγήθηκε, σε κρίσιμη κατάσταση, στο Νοσοκομείο του Κιλκίς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες διαπληκτίστηκαν για ασήμαντη αφορμή, ενώ ο δράστης συνελήφθη και κρατείται. «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Οι κάτοικοι πλέον έχουν αγανακτήσει» ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης παραμένουν περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Αρ. Μάτιος
dimokraatianews.gr

No comments: