28.1.17

" ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ "

Ερώτηση Θ.Φοτσάκη για τη «χρηματοδότηση δαπάνης υπηρεσιών ειδικής αγωγής» μετά από παρέμβαση της π.

Ζητείται η άμεση επανεξέταση του καθεστώτος χρηματοδοτήσεων των δαπανών ειδικής αγωγής του Ν. 4447/2016.

Ημερομηνία δημοσίευσης:27/01/2017
 Τα προβλήματα που δημιουργεί στα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής, στους γονείς τους, καθώς και στους θεραπευτές τους η οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την παροχή υπηρεσιών για την ειδική αγωγή, η οποία προβλέπεται στο Ν. 4447/2016, επισημαίνει ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας στη Βουλή, την οποία προώθησε η π.Βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα. Μέσω της ερώτησης ζητείται από το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών ειδικής αγωγής του Ν. 4447/2016, όπως και από τον  ΕΟΠΠΥ να εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών ειδικής αγωγής για τους ασφαλισμένους, μέχρι να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση μεταξύ των θεραπευτών και του Υπουργείου Υγείας.
Αναλυτικά στο κείμενό του ο κ. Φορτσάκης αναφέρει τα εξής:
Ερώτηση  προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
Θέμα: Χρηματοδότηση δαπάνης υπηρεσιών ειδικής αγωγής
O Ν. 4447/2016 προβλέπει στο άρθρο 34 οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την παροχή υπηρεσιών για την ειδική αγωγή και τούτο ενώ είναι γνωστό ότι η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη θα υπολείπεται σημαντικά της νέας προβλεπόμενης περιορισμένης κάλυψης. Οι πάροχοι των υπηρεσιών αυτών ήδη με το από 29-12-2016  Κοινό Δελτίο Τύπου Συλλόγων και Σωματείων τους δήλωσαν αδυναμία αποδοχής της περικοπής. Στο Δελτίο τους αυτό οι  Σύλλογοι και τα Σωματεία τονίζουν ότι «ως επαγγελματίες που σέβονται στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά τους δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα» και καλούν τον ΕΟΠΥΥ «να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών ειδικής αγωγής για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μηνου κατά το οποίο θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν ουσιαστικά μια δίκαιη σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής».
Αλλά και οι γονείς παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής με ανοικτή επιστολή τους προς τον Υποδιοικητή του ΕΟΠΠΥ κ. Γεωργακόπουλο επισημαίνουν ότι δύσκολα επιτυχημένοι και αποτελεσματικοί θεραπευτές θα συμβιβαστούν με την ευτελισμένη νέα αμοιβή τους και εκφράζουν το φόβο ότι οι περισσότεροι θα συνεχίσουν ανεξάρτητα του ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια μεγάλο κόστος για τις οικογένειες των παιδιών, αφού αυτές θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά της πραγματικά απαιτούμενης δαπάνης παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής από την προβλεπόμενη δαπάνη από το κράτος. Επιπρόσθετα διαφαίνεται ο κίνδυνος η περικοπή στη μέση της εκπαιδευτικής χρονιάς να διαταράξει την ασφάλεια και ισορροπία των παιδιών ειδικών αναγκών, αφού θα οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις σε αναγκαστική απότομη αλλαγή θεραπευτή.
Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
1) Πρόκειται το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών ειδικής αγωγής του Ν. 4447/2016;
2) Πρόκειται να εξετάσει ο ΕΟΠΠΥ το ενδεχόμενο προσωρινής παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών ειδικής αγωγής για τους ασφαλισμένους, μέχρι να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση μεταξύ των θεραπευτών και του Υπουργείου Υγείας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ
ORAFOK

No comments: